Protocol privind popularizarea colectării corecte a medicamentelor expirate sau nefolosite





La sediul Instituției Prefectului județului Arad a fost semnat astăzi un protocol de colaborare între instituție, prin Prefectul Toth Csaba, Casa de Asigurări de Sănătate Arad, Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, Colegiul Farmaciștilor Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu obiectul participării la acțiuni comune în vederea creării accesului populației județului Arad la informații privind colectarea corectă și responsabilă a deșeurilor provenite de la medicamente expirate sau neutilizate.
Prin aceste acțiuni se urmăresc mai multe scopuri, printre care se numără: îmbunătățirea sănătății publice prin eliminarea corectă a medicamentelor și a altor produse farmaceutice, protejarea mediului prin reducerea contaminării solului și apei cu substanțe medicamentoase, creșterea gradului de conștientizare privind consumul rațional de medicamente, implicarea farmacistului – ca partener activ – în procesul de educare și informare a populației despre utilizarea responsabilă a medicamentelor, reducerea costurilor publice prin informarea corectă a populației privind eliminarea în siguranță a medicamentelor neutilizate, precum și difuzarea informațiilor referitoare la locația și programul punctelor de colectare din spitale.
Modificări recente aduse Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, prevăd că medicamentele expirate sau nefolosite de populație pot fi colectate atât de spitalele publice, cât și de cele private, în scopul eliminării lor finale.
La nivelul județului Arad, Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat contracte cu toate spitalele publice și private pentru crearea unor puncte de colectare într-un spațiu special amenajat, pus la dispoziția populației, unde să poată fi colectate medicamentele expirate sau neutilizate.
„Am semnat acest protocol de colaborare cu scopul de a reduce riscurile de sănătate deoarece, conform unei situații prezentate de C.A.S. Arad, în România, anual, aproximativ 1500 de tone de medicamente provenite de la populație ajung la gunoi, contaminează solul și apa prin anumite componente chimice care rămân active și astfel se poate afecta mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Felicit toate părțile pentru implicare, vom pune în practică acest protocol prin acțiuni de informare realizate atât în comun, cât și de fiecare semnatar în parte, astfel încât arădenii să găsescă rapid locul unde pot duce medicamentele expirate sau pe care nu le mai folosesc, dar și să conștientizeze importanța colectării și distrugerii corecte a acestora”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)