joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Protestul medicilor a ajuns la Consiliul Județean! „Ori toți, ori niciunul”, deviza care l-a enervat pe Iustin Cionca. Va urma…

    de Lucian Dănilă | 14 mai 2021, 9:58 PM | Știri Arad | Topic special

    1

    Aproximativ 50 de medici au mers ieri dimineață peste conducerea Spitalului Clinic Județean Arad pentru a protesta împotriva sfidării, „a abuzurilor, a mizeriilor care se fac”, dar și pentru anumite sporuri care au fost sau sunt pe cale să le fie tăiate. Încă de ieri, unii dintre medici ne-au informat că protestul urma să continue astăzi la Consiliul Județean Arad, fiind enunțată și o oră: 13:00.

    În cele din urmă ora stabilită a fost modificată. Câțiva jurnaliști am ajuns în această după amiază la Consiliul Județean în jurul orei 12:45. Nu era niciun medic. După ora 13, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, ne-a invitat pe toți jurnaliștii prezenți (7 la număr, 3 de la Special Arad) în biroul dânsului. „Să știți că atunci când vrei să faci ordine undeva superi oameni”, a fost prima frază a lui Cionca legată de protestul medicilor. Apoi, președintele Consiliului Județean ne-a precizat că el nu are nicio influență asupra managementului de la Spitalul Județean, „în starea de alertă totul fiind la comanda ministrului de resort. Eu mă ocup doar de clădiri și de urmărirea cheltuirii banului public”. După câteva minute, Iustin Cionca a plecat din clădirea Consiliului Județean, iar la ora 14 au apărut la ușa biroului său 24 de medici care intenționau să-și spună oful. Cionca nu mai era, dar cadrele medicale s-au arătat dispuse să aștepte întoarcerea acestuia. Poate nu întâmplător, chiar în acel moment a pornit furtuna…

    Medicii au urcat apoi în sala de conferințe din clădirea Consiliului Județean, numită sala „Vasile Goldiș”. S-a făcut ora 15 și președintele se lăsa așteptat. În momentul în care a sosit s-a dus direct în biroul său de unde a purtat o discuție telefonică cu unul dintre liderii protestului.

    – Domnule președinte, noi suntem în sala „Vasile Goldiș”, vă așteptăm aici. (spunea la telefon unul dintre liderii grupului de medici)

    – Dacă doriți să vorbim, veniți la mine în birou 4-5 reprezentanți pentru că nu pot să vorbesc cu 50 odată. (a transmis Iustin Cionca)

    – Domnule președinte, am vorbit cu colegii mei și ei nu acceptă să discutăm decât dacă sunt prezenți toți.

    În acel moment, Iustin Cionca și-a ieșit din pepeni. „Pe lângă că nu m-ați anunțat de această întâlnire, pe lângă faptul că v-am așteptat pe câțiva reprezentanți azi dimineață la ora 10.30, acum veniți să faceți voi regulile la Consiliul Județean? Nu o să faceți nicio regulă aici. Dacă vreți să veniți câțiva reprezentanți, bine, dacă nu, nu mai vorbim”, a fost reacția președintelui Consiliului Județean.

    186049064 256504732929858 340404373988004415 n

    După câteva minute de pauză, timp în care medicii s-au înțeles că „ori toți, ori niciunul”, Iustin Cionca avea să apară în sala în care îl așteptau medicii. A sosit iritat de atitudinea medicilor, lucru pe care chiar l-a recunoscut în fața lor: „M-ați enervat rău”, le-a transmis el, după care s-a așezat și s-a calmat pe măsură ce timpul trecea. Deși a anunțat că nu are decât 15 minute la dispoziție, timp în care le cerea medicilor să transmită scurt și clar doleanțele lor, în cele din urmă întâlnirea a durat aproape două ore.

    S-au vorbit multe și în același timp nimic, dacă ar fi să concluzionăm ceva. S-a discutat despre diverse probleme, condiții de muncă, relația între medici și cei din conducerea spitalului, dar și banii de sporuri. Ideea principală a fost simplă: „Domnule Cionca, ne-am săturat de sfidare. Nu mai vrem să fim umiliți, nu mai vrem să fim denigrați. Va ajunge și la dumneavoastră un memoriu semnat de 87 de medici din spital, iar acolo sunt scrise toate doleanțele noastre”.

    Timp de două ore s-a sărit de la un subiect la altul, dar am rămas cu câteva idei:
    – sunt medici care lucrează chiar și 360 de ore pe lună din cauza deficitului de personal
    – sunt medici deranjați de atitudinea DSP Arad care vine și de 5 sau 6 ori pe zi în control. „Cei de la DSP nu înțeleg că toți suntem în aceeași barcă, ei vin să ne dea în cap…”, spun medicii.
    – sunt medici care sunt nemulțumiți de discriminarea cu care se plătesc orele de gardă, diferența făcută între „gărzile roșii” (cele din spitale COVID) și gărzile galbene sau verzi. „Mă duc de 5-6 ori pe zi la UPU să văd de bolnavii care intră în spital. Eu sunt pe gardă verde, dar cum poate să-mi spună cineva că eu nu am contact cu COVID-ul dacă mulți dintre cei care sunt aduși la Urgențe sunt testați pozitiv? Despre ce vorbim? Cum se face diferențierea asta între gărzi?”
    – medicii se consideră umiliți și denigrați de atitudinea și de cele declarate la anumite ziare sau portaluri online de managerul Florina Ionescu.
    – de asemenea, anumiți medici s-au arătat foarte deranjați de faptul că cei din conducerea spitalului nu le-a luat apărarea în momentul în care au fost acuzați de aparținătorii unor persoane care au murit de Covid-19. „Doamna manager a anunțat în conferință de presă că a găsit vinovații și s-a pus de acord cu familiile aparținătorilor. Cum a putut ea să găsească vinovații atâta timp cât deciziile astea în domeniul medical se iau doar în comisii de malpraxis?”
    – „putem oricând să ardem în spital, la fel ca la Piatra Neamț la la București, pentru că senzorii de fum nu funcționează niciunde”, spunea unul dintre medici.
    – cea mai mare nemulțumire a fost legată de programarea gărzilor. „Programarea gărzilor se face pe data de 25 a lunii, iar acum, abuziv, conducerea a venit cu schimbarea acestora în data de 28. Tot așa, peste noapte, s-a luat și decizia tăierii sporurilor, o decizie care conform legii nu se poate lua decât trimestrial. Cum s-a putut lua această decizie în mijlocul trimestrului?”, spunea unul dintre reprezentanții medicilor. Un medic are obligația de a fac o gardă pe lună, dar din lipsă de personal ajunge să facă 6, 8 sau chiar 10 în fiecare lună. „Nu e vorba despre bani, cei 165 de lei nu sunt neapărat vitali pentru că mulți dintre noi am făcut mulți ani pe 50 de lei gardă, sau chiar pe niciun ban, fiind mulți ani, 5-6 ani, voluntari, pentru că așa era pe atunci. Nu tăierea sporurilor ne deranjează cât ne deranjează principiul pe care se face acest lucru”, spuneau medicii.

    În tot acest timp, Iustin Cionca a trecut și el de la una la alta. „Știu și aud tot timpul tot felul de lucruri din Spitalul Județean. Hai să nu ne mai ascundem, și voi sunteți vinovați pentru cum funcționează lucrurile la spital. Se cunoaște faptul că mulți dintre voi lucrați și la spital și în privat și duceți pacienții din spital în privat (La această frază unii dintre medici s-au arătat deranjați pentru că nu erau în această situație). S-au tăiat anumite sporuri pentru că tot eu sunt vinovat și pentru că le-ați avut cât s-a putut de mari. Eu am fost de acord cu asta, dar acum trebuie să înțelegeți că nu sunt bani pentru că Spitalul Județean are datorii de 30 de milioane de lei”, a spus Cionca.

    186387074 503949697405056 935945745345352990 n

    În momentul în care s-a amintit de datoria spitalului, medicii au specificat că actualul manager, Florina Ionescu, este de mai mulți ani Director Financiar al instituției, astfel că datoriile s-au făcut cu știrea ei. În acel moment, Cionca a intervenit și le-a adus aminte cum a găsit el spitalul când a ajuns la președinția Consiliului Județean: „Când am ajuns eu, în spital erau 1.700 de angajați, mult sub numărul de personal necesar. Am fost nevoiți să mai angajăm 500 de oameni, s-a ajuns la 2.200, dar aceștia au fost plătiți tot din aceleași fonduri salariale care erau când spitalul funcționa cu 1.700 de angajați. Apoi s-au creat tot mai multe datorii. Voi nu ați fost mulțumiți de niciun manager și mă întreb de ce nu veniți unii dintre voi la concurs pentru acest post. Vă asigur că la mine examenele sunt pe bune”, le-a mai spus Cionca.

    După două ore de discuții nu s-a ajuns la nicio concluzie clară decât la două promisiuni ale lui Iustin Cionca.
    Prima promisiune făcută este aceea că va discuta cu managerul Florina Ionescu, dar și cu noul director medical, Lenuța Timiș, să își schimbe atitudinea față de personalul medical dar și să aibă o comunicare mai bună.
    A doua promisiune a fost aceea că într-una din zilele următoare, un număr de zece reprezentanți ai medicilor să vină la o discuție la care să mai participe și reprezentați de la DSP, dar și conducerea Spitalului Județean.

    Deci, nu e un final, e cu „va urma”…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.