miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Proteste ale magistraților în țară. Tribunalul Arad și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad vor soluționa doar cauzele urgente

  de Ioana Costaș | 20 iunie 2023, 12:11 PM | Știri Arad

  5

  Se anunță proteste ale magistraților. Știri pe surse transmite că Tribunalul București și Curtea de Apel București ar putea intra în grevă de miercuri, iar judecătorii vor soluționa doar cauzele urgente.

  Magistrații protestează față de creșterea vârstei de pensionare și față de modalitatea de adoptare a modificărilor lipsite de transparență, în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar.

  Potrivit informațiilor pe care le deținem, Tribunalul Arad ar urma să se alăture protestului de miercuri, 21 iunie. Odată cu începerea protestului, judecătorii arădeni vor amâna soluționarea cauzelor aflate pe rol cu excepția cauzelor urgente.

  De asemenea, conform informațiilor noastre, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad ar urma să se alăture protestului începând de astăzi, de la ora 12:00. Și în acest caz, procurorii vor soluționa doar dosarele urgente.

  UPDATE

  Tribunalul Arad a remis un comunicat de presă în care a anunțat că  „astăzi, 20 iunie 2023, s-a desfăşurat Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad, pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la propunerile de modificare a condiţiilor de pensionare ale magistraţilor şi dezbaterea asupra impactului acestor prezumtive modificări legislative asupra statutului judecătorilor și, în concret, asupra bunei desfășurări a activității instanței, sub aspectul asigurării resurselor umane corespunzătoare”.

  Astfel, potrivit Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Arad, în urma dezbaterilor ce au avut loc, având în vedere că nu s-a ţinut cont de observaţiile propuse de către reprezentanţii sistemului judiciar, în semn de protest față de modul neloial în care a fost prezentată noua propunere de modificare ale Legii nr.303/2022 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, cu privire la condiţiile de pensionare ale magistraţilor, Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Arad, în temeiul dispozițiilor art. 13 lit. a) şi d) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea 3243/2022, cu modificările ulterioare, a adoptat ca măsură de protest amânarea soluţionării cauzelor aflate pe rol, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepția cauzelor urgente prevăzute de Hotărârea nr .417 din 24.03.2020 emisă de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv:

  În materie civilă:

  • suspendarea executării hotărârii:

  • suspendare executării provizorii;

  • măsuri de protecție a minorilor — Legea nr. 27/2004;

  • măsuri asigurătorii;

  • suspendarea provizorie a executării silite;

  • suspendare executare silită;

  • ordonanța președințială;

  • asigurarea dovezilor;

  • tutela/curatela;

  • ordin de protecție:

  • suspendare executare acte administrative;

  • cereri privind insolvența persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. (l l) din Legea nr. 85/2014;

  • conflicte de competență și incidentele procedurale în cauzele urgente care se judecă pe durata protestului, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire și completare a hotărârii;

  În materie penală:

  • cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate;

  • cauze în materia liberării condiționate;

  • cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție;

  • contestațiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de Legea nr. 254/2013;

  • contestații la executare;

  • cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri;

  • cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei;

  • cereri privind menținerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranță cu caracter medical;

  • cauzele care vizează măsurile preventive sau în care au fost dispuse măsurile preventive (judecător de drepturi şi libertăţi, judecător de camera preliminară şi instanţă) și cele referitoare la infracțiuni în privința cărora urmează a se împlini termenul de prescripție a răspunderii penale;

  • cauzele care vizează măsurile asiguratorii.

  „Prin urmare, conducerea Tribunalului Arad aduce la cunoştinţa justiţiabililor, avocaţilor şi celorlalţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie că, începând cu data de 21 iunie 2023 se va amâna soluţionarea cauzelor aflate pe rolul Tribunalului Arad, cu excepția cauzelor urgente prevăzute de Hotărârea nr.417 din 24.03.2020 emisă de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, menţionate mai sus. Totodată, aducem la cunoştinţă faptul că, serviciile cu publicul se vor desfăşura fără perturbări, conform programului afişat”, se mai arată în comunicatul de presă al instituției.

  De asemenea, și Judecătoria Arad s-a alăturat protestului. De menționat ar fi faptul că forma de protest a fost adoptată pe durată nedeterminată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Se zice ca in cadrul dezbaterilor s-au luat in discutie aspectele privind…bla…bla…bla.In comunicat nu se specifica cine a luat cuvantul in cadrul dezbaterilor,pozitia manifestata,modaitatea de olutionare a aspectelor financiare privind transmiterea citatii lor si altele,cine suporta costul,din ce fonduri.Mai mult,daca nu se lucreaza,din diferite motive,nu s-a specificat daca drepturile banesti pe perioada protestului se platesc sau nu,si in ce procent.In esenta,acest protest este de substanta ilogica,pentru ca nu s-a sesizat CSM,care este pana una alta,garantul independentei (nu ineficientei)magistratilor.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Coruptia, decaderea morala, lipsa increderii si a respectului se datoreaza in mare parte celor care lucreaza in justitie!
   Faptul ca nu au nici o raspundere pentru sentintele date, ca judeca stramb si abuziv, ca dau sentinte care incalca legea si-apoi te judeci s-o indrepti…
   Isi apara privilegiile si interesele de grup! Exceptii sunt dar cu certitudine nu participa la protest!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Faceti public toate cazurile ‘delicate’din ultimii 10 ani.Daca va ameninta cineva,aratati cu degetul si astfel de manifestari.Stiti foarte bine .ca iese ceva urat daca intimidarea unui magistrat devine publica.Nu pt.sumele pe care le primiti va tin partea ,ci pt.privatiunile pe care trebuie sa le suportati.Sunteti sub un control infernal.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Chiar nu aveti nici o farama de bun simt.” Judecatorii au dat verdictul despagubirii finei lui Videanu ptr 9 (noua) salarii compensatorii in valoare de peste 2,5 milioane lei!!!!! ce verdict este acesta – peste 55,500 de euro pentru un salar pe o luna!! Alt exemplu – a fost condamnat barbatul care a tras cu pistolul si a taiat cu cutitul pe patronul unei carmangerii din Micalaca = 1 ( UN ) an CU SUSPENDARE. Si exemplele de acest gen de „judecari” sunt aproape toate . Exceptiile ,foarte putine, din toate deciziile acestor jigodii sunt cele care sunt corecte. Nu va crapa obrazul -de fapt nu aveti asa ceva-de rusine! Numai privilegii si alte privilegii una peste alta. Dar ce sa te astepti la niste specimene ca cei din justitia romana. Si va mai vaietati ca vi se submineaza autoritatea si respectul. Pai mai nesimtitilor, acestea trebuie sa o CASTIGATI prin actiunile voastre . Veti respect ,pai prin ceea ce faceti singuri o pierdeti si niciodata nu o s-o recastigati daca veti continua asa !!Cea mai corupta instiutie este justitia , aici sunt cei mai bine platiti indivizi „SPECIALI” si totusi sunt si cele mai mari abuzuri care pot distruge oameni,familii etc. Si nimeni nu are voie sa ii traga la raspundere!! Hai ca iarasi ma ambalezi si tot degeaba. In tarisoara asta coruptia este generalizata si nu mai este nici macar speranta ca se poate schimba vreodata ceva.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.