Proiectul senatorului Adrian Wiener, blocat de PSD și adoptat de Uniunea Europeană

  de - | 7 mai 2019, 10:13 AM | Comunicate contra cost

  0

  Proiectul de lege inițiat de medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, privind limitarea prezenței acizilor grași trans în alimente este blocat de peste 2 ani în Parlament, de majoritatea PSD ALDE. Recent, prevederile sale au fost incluse într-un Regulament adoptat de Comisia Europeană.

  Acizii grași trans sunt grăsimi adăugate de regulă în margarine, produse de patiserie, popcorn pentru microunde, etc, pentru a îmbunătăți gustul și a prelungi durata de valabilitate a produselor.

  Studiile arată că un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutrient cu număr de calorii similar, în condițiile în care aceste boli sunt principala cauză de deces în Uniune.

  Adrian Wiener, senator USR Arad: „Printre primele proiecte pe care le-am susținut în Parlament a fost o lege națională care să limiteze consumul de acizi grași trans de către români. Vorbim de un nutrient care se regăsește mai ales în produsele ieftine, consumate cu predilecție de persoanele cele mai vulnerabile, cu venituri și nivel de informare reduse.

  La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial. Numai în România estimez că adoptarea unei asemenea reglementări ar evita între 3 și 5 mii de decese anual.

  În timp ce majoritatea PSD-ALDE blochează de mai bine de doi ani proiectul, în folosul procesatorilor de alimente și pe seama populației, prevederile acestuia au fost adoptate la nivelul Uniunii Europene. Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului, acizii grași trans vor fi reduși și din alimentația românilor”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.