marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proiectul „Recycle Your Technology” prezintă instalații multimedia realizate din deșeuri electronice la Arad

  de Special Arad | 12 iunie 2024, 2:21 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Expoziția itinerantă „Recycle Your Technology” ajunge la Arad pe data de 21 iunie, ora 17:00. După o primă oprire la Reșița, lucrările realizate de artiștii Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru, gH. [ d s l x ] vor fi expuse la Muzeul de Artă Arad. 

  Realizate din deșeuri electronice reciclate, obținute prin campania „Recycle Your Technology for Art”, lucrările și proiectul ”vizează un public divers și o promovare a practicii reciclării, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Artiștii gH. [ d s l x ] și Dorian Bolca, sunt amândoi recunoscuți pentru experimentele de sunet și de imagine, respectiv în cadrul kinema ikon în Arad și Nava C2 în Timișoara.

  Lor li se alătură alți doi artiști selectați prin open-call, Denis Flueraru și Sergiu Doroftei, această inițiativă având drept scop amplificarea mesajului ecologic al proiectului, dar și pentru a încuraja descoperirea unor artiști interesați de teme și metode în recycle art, mai ales în domeniul vechilor tehnologii.” – extract din textul curatorial realizat de Suzana Dan.

  Publicul este invitat la vernisajul expoziției pentru a interacționa și a descoperi aceste lucrări, iar de la ora 18:00 va avea loc o discuție despre modalitățile corecte de reciclare a deșeurilor electronice și inițiative culturale și educaționale realizate pentru tineri. Invitații, Elena Scutaru (Eco Positive), via zoom Alexandra Arnăutu și Ada Lungu (Asociația Volens, Patrula de Reciclare) vor prezenta modalități prin care aceste proiecte se pot implementa și rezultatele lor.

  unnamed

  „Recycle Your Technology” o platformă educațională

  Urmărind un demers de conștientizare și de educație prin artă, proiectul își propune realizarea a 4 ateliere pentru tineri pe durata expoziției. Susținute și coordonate de artiștii Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și gH. [ d s l x ], acestea îi încurajează pe participanți să devină mai conștienți de impactul tehnologiei și al deșeurilor electrice în viața lor, prin metode artistice și tehnice pentru construcția obiectelor multimedia.

  Atelierele integrate în programul „Care-i faza cu arta contemporană?” sunt dedicate elevilor și sunt implementate cu ajutorul Asociației Volens.

  Realizate pentru prima dată la Reșița, cu ajutorul și susținerea doamnei inspector școlar județean, Maria Carmen Miloș, domnului Director Tudor Paniță de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” Reșița, și doamnei director Dalina Rancu, Directoarea Colegiului Tehnic Reșița, atelierele „Recycle Your Technology” au reușit să atragă peste 20 de elevi care au învățat cum să recicleze deșeurile electronice și să le transforme în obiecte artistice.

  unnamed 1

  Și tu poți să te implici!

  Telefoane, radiouri, televizoare cu tub, sisteme audio, boxe și camere video sunt doar câteva dintre electronicele pe care artiștii le-au (re)utiliza în realizarea lucrărilor multimedia.

  Pentru a continua și a susține această campanie de reciclare vă invităm să aduceți și un obiect tehnologic pe care nu îl mai folosiți. În cadrul expoziției noastre, vei găsi un spațiu dedicat colectării aparatelor electrice ieșite din uz, iar aceste obiecte vor fi utilizate direct în cadrul workshop-urilor desfășurate în timpul expozițiilor.

  Expoziția va găzduită până pe data de 21 iulie și va fi deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

  „Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei. Expoziția itinerantă va fi găzduită și de Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Rezidența9 din București.

  Mai multe detalii despre evenimente găsiți pe pagina de Facebook a proiectului: Recycle Your Technology

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.