Proiectul „Evergreen” vrea să conserve tradițiile ce țin de practicile de grădinărit și de folosirea soiurilor locale de plante cultivate

  de Special Arad | 18 aprilie 2019, 1:14 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Asociația Excelsior din Arad, în calitate de lider de proiect, a organizat joi, 18 aprilie, începând cu ora 11:00, la sediul asociației din Arad (str. Suceava, nr. 18), conferința de presă pentru lansarea proiectului „Cooperare pentru conservarea și promovarea grădinăritului tradițional”, acronim Evergreen. La conferința de lansare au participat și reprezentanți ai partenerului de proiect, Fundația Koros-Maros din Gyula, Ungaria.

  Este primul proiect implementat de către Asociația Excelsior prin programul Interreg V-A România – Ungaria, asociația demarând în această primăvară încă două proiecte finanțate din același program. Astfel, Asociația Excelsior este organizația neguvernamentală care va atrage cele mai multe fonduri din programul de cooperare transforntalieră România – Ungaria, cu o experiență bogată în implementarea de astfel de proiecte și cu parteneriate devenite tradiționale cu organizații din țara vecină.

  Activitățile specifice ale proiectului sunt:
  – Realizarea, amplasarea și îngrijirea în școli a unor ”lădițe cu legume” – în 5 școli din jud. Arad și 5 școli din jud. Bekes;
  – Organizarea unei ”Expediții pentru colectat semințe” din plante cultivate, în cel puțin 10 localități din județele Arad și Bekes;
  – Organizarea câte unui ”Târg de schimb de semințe” în Arad și Gyula,
  – Amenajarea și prezentarea câte unei ”Grădini tradiționale demonstrative” în Semlac, județul Arad și Gyula, județul Bekes.

  Valoarea totală a proiectului este de 79.641,76 eur, din care 67.695,49 reprezintă fonduri din FEDR, 9.096,78 eur co-finanțarea celor două state și 2.849,49 eur co-finanțarea privată a beneficiarilor. Din valoarea totală, 41.420,92 eur reprezintă bugetul ce revine liderului de proiect, Asociația Excelsior, iar 38.220,84 eur reprezintă bugetul ce revine partenerului, Fundația Koros-Maros din Gyula. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, respectiv 01.12.2018 – 31.01.2020.

  Scopul proiectului este de a contribui la conservarea și promovarea în zona transfrontalieră a tradițiilor ce țin de practicile de grădinărit și de folosire a soiurilor locale de plante cultivate. Astfel, proiectul are o dublă abordare și impact atât asupra culturii tradiționale de utilizare a terenurilor, promovând păstrarea peisajului tradițional, heterogen, cât și asupra asigurării conservpării și perpetuării biodiversității vegetale, în special a plantelor cultivate. Grupul țintă va fi reprezentat în special de copii și tineri din județele Arad, Csograd și Bekes, participanți direcți la activitățile proiectului, dar și de către public în general, care va putea beneficia de informațiile puse la dispoziție ca rezultat al proiectului (pliante și ”Manualul de grădinărit”).

  ”Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.”

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.