Proiectele referitoare la piața volantă și transformarea temporară a bulevardului în pietonală au fost respinse în CLM





Dacă majoritatea proiectelor de hotărâre a lungii ordine de zi a ședinței CLM de joi au fost introduse la solicitarea primarului, două dintre ele au fost la cererea USR PLUS: unul care ar fi permis organizarea periodică a unei piețe volante în Piața Avram Iancu, iar altul care ar fi transformat în weekenduri o secțiune din Bulevardul Revoluției în zonă pietonală, de promenadă. Nu au reușit însă să treacă de vot.
Primul proiect, cel cu piața ambulantă, este supus la vot deja pentru a doua oară într-o ședință de Consiliu, iar în ambele cazuri a primit aceeași explicație: consilierii partidului aflat la putere nu consideră că există producători locali în județ disponibili pentru a vinde acolo.
Consilierul Ioan Găman a exemplificat cu trei astfel de tentative din trecut, toate în cartierul Sânnicolau Mic, care au fost sortite eșecului tocmai din cauza că la cele 10 întâlnirile cu producătorii locali ar fi venit de fiecare dată doar doi oameni. „Nu cred că e oportună o astfel de piață volantă deocamdată”, a spus Găman.
Pe de altă parte, consilierul Dorian Curcanu (USR PLUS) a afirmat că a contactat toate primăriile care au conducere PNL din județ și că ar avea o listă cu toți producătorii locali care doresc să participe. Mai mult, a afirmat că prin faptul că există oameni din județul Arad care merg să-și vândă produsele chiar și la Timișoara, acest lucru demonstrează că există cerință.
Nici proiectul cu transformarea temporară a bulevardului în pietonală nu a avut mai mult succes, deși consilierul Levente Bognar (UDMR) și primarul Călin Bibarț s-au arătat oarecum deschiși ideii, amintindu-și de succesul organizării Zilelor Aradului în trecut chiar pe bulevard (foto stânga din colaj).
În acest caz, respingerea ideii a avut de a face cu traficul rutier.
„Bineințeles că circulația e mare și s-ar face foarte greu ca arădeni să renunțe la condus, dar trebuie o strategie de revitalizare și folosire a acestor zone publice”, a explicat Bognar, amintind că există exemple de acest fel și în alte orașe însă recunoscând că ar mai trebui o analiză suplimentară asupra modului în care s-ar implementa așa ceva la Arad.
Cosmin Bucur (PSD) a motivat simplu abținerea de la vot: lipsa unei soluții de trafic. Florin Stana (USR PLUS) a intervenit apoi și a explicat că nu e nevoie de un studiu de trafic, întrucât chiar și în timpul săptămânii traficul dintre Primărie și Teatru nu e atât de intens, iar una dintre benzile de circulație e mereu ocupată doar de mașini parcate, sau în multe locuri de prelungirea unor terase, iar în weekend circulația de acolo e și mai diminuată. „Nu e vorba de un proiect definitiv”, a spus Stana, „nu e un deranj extraordinar”.
După ce ambele proiecte au fost respinse, Călin Bibarț a luat cuvântul îndemnându-i pe toți consilierii să se pună la o masă, să facă o analiză, pentru a afla dacă într-adevăr există producători autentici pentru piața volantă, iar despre Bulevardul Revoluției le-a sugerat să observe cum se vor desfășura Zilele Aradului, în cadrul cărora se va ocupa și în acest an partea carosabilă din zona discutată, iar dacă se constată că impactul este pozitiv, să revină asupra discuțiilor și deciziilor într-o următoare ședință.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)