miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proiect USR: vânzătorii de țigări și alcool vor putea verifica dacă cumpărătorii au minim 18 ani (P)

  de - | 15 mai 2023, 3:09 PM | Comunicate contra cost

  0

  Proiect USR: vânzătorii de țigări și alcool vor putea verifica dacă cumpărătorii au minim 18 ani. Odată adoptată de Parlament, legea inițiată de Adrian Wiener și Ionuț Moșteanu va permite verificarea vârstei pe baza actului de identitate.

  Vedem aproape zilnic adolescenți sau chiar copii fumând ori consumând băuturi alcoolice și cu siguranță ne întrebăm cum își procură minorii aceste produse.

  Deși vânzarea lor către minori este interzisă la nivel declarativ, în prezent nu există un mecanism legal prin care comercianții să poată solicita cumpărătorului cartea națională de identitate.

  La inițiativa deputaților Adrian Wiener și Ionuț Moșteanu, USR a depus un proiect de lege pentru remedierea acestui neajuns și pentru responsabilizarea comercianților.

  Concret, proiectul introduce pentru vânzătorii din magazinele care comercializează produse din tutun, respectiv băuturi alcoolice posibilitatea de a solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorului, pentru verificarea vârstei acestuia.

  „Avem o datorie morală, ca societate, să ne protejăm copiii. Avem cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenților din Europa. Trei sferturi dintre fumătorii adulți au început să fumeze înaintea vârstei de 18 ani. De asemenea, se consumă alcool la vârste fragede. Toate aceste comportamente dăunătoare, adictive se desfășoară sub ochii noștri. Cu toții am văzut copii cumpărând țigări în România. Prin proiectul depus, dorim să mai oferim un instrument, un îndemn la responsabilitate, operatorilor economici: posibilitatea de a legitima atunci când vând alcool și tutun. Povara de boală a generației viitoare depinde de noi. Îmi doresc să fim responsabili. Îmi doresc să protejăm copiii României”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

  Conform unui raport Salvați Copiii din 2019, 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani.

  Proiectul USR modifică Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.