sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Proiect: OUG pentru obligarea firmelor să se înroleze pe platforma Spațiul Privat Virtual

    de - | 7 mai 2021, 10:56 AM | Business

    0

    Ministerul Finanțelor și ANAF intenționează să oblige circa 1 milion de firme și peste 600.000 de persoane care desfășoară activități independente și profesii liberale să se înroleze pe platforma Spațiu Privat Virtual (SPV) și să transmită online documente către ANAF, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Finanțe.

    Numărul de 1 milion de firme care nu sunt înrolate și ar trebui să se înscrie în SPV, prezentat de Finanțe, pare, însă, unul exagerat, întrucât pare să includă și contribuabilii persoane juridice inactive fiscal sau care și-au suspendat activitatea la Registrul Comerțului.

    Dacă luăm în calcul doar contribuabilii persoane juridice active fiscal, ar trebui să se mai înscrie în SPV circa 660.000 de firme.

    De ce este important: Având în vedere că cele mai multe firme nu sunt înscrise în SPV, impunerea unei obligativități în acest sens pare o abordare agresivă. Chiar dacă pentru stat ar fi cea mai bună și mai eficientă variantă să oblige trecerea online, guvernanții nu trebuie să uite că ei lucrează pentru „contribuabil” și nu invers. Potrivit informațiilor Profit.ro, în SPV sunt înscrise acum circa 1,55-1,6 milioane de persoane fizice și juridice. Până la 1 milion sunt persoane fizice, preponderent cele care depun Declarația Unică.

    Declarația Unică are ca termen de depunere data de 25 mai, adică în câteva săptămâni, și este puțin probabil ca noile prevederi să afecteze modul de depunere a acesteia, astfel că anul acesta formularul va putea fi depus, probabil, și în format pe hârtie, la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire. De altfel, Finanțele precizează că se impune reglementarea unui termen până la care această înrolare este opțională, urmând ca după acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric să nu mai fie luate în considerare, iar contribuabilii în cauză să fie notificați de către organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, respectiv prin SPV.

    „Este de menționat că la data de 9 aprilie 2021 erau înregistrate în SPV un număr de 509.679 persoane juridice dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze in SPV. De asemenea, un număr de 34.720 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV”, potrivit Ministerului Finanțelor.

    Potrivit datelor analizate de Profit.ro, la finele anului trecut ANAF avea în evidență 1,53 milioane de contribuabili persoane juridice, din care doar 1,17 milioane erau active fiscal, restul fiind inactive sau cu activitatea suspendată la Registrul Comerțului. Nu este clar câte dintre firmele fără activitate fiscală și-ar face cont. În cazul activităților independente, numărul contribuabililor înregistrați era la finele anului 2020 de 652.000, din care 602.000 activi fiscal.

    Citește mai multe AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.