Proiect de lege: obligativitatea firmelor de a încheia o asigurare de răspundere profesională

  de - | 21 aprilie 2019, 1:44 PM | Business

  0

  Companiile vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență, conform unui proiect de lege lansat azi în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, cu alte cuvinte, va putea să le desființeze.

  Este vorba de un Proiect de lege privind Registrul Comerțului, care a fost lansat azi în debatere publică pe site-ul ministerului. Ca să se aplice, acesta trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament.

  Una dintre noutățile majore pe care le va aduce acest document este obligarea companiilor la încheierea anuală a unei asigurări de răspundere profesională. Polița va trebui să acopere, mai precis, cel puțin cheltuielile unor eventuale proceduri de insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară.

  „Societățile sunt obligate să încheie anual asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară”, scrie în proiect, prevederea urmând să fie introdusă în Legea societăților nr. 31/1990.

  Totodată, firmele vor fi obligate să depună anual această asigurare la Registrul Comerțului, în vederea înregistrării. În cazul în care obligația de înregistrare va fi ignorată, Registrul Comerțului va putea să pronunțe dizolvarea firmelor.

  În proiect este subliniat că remunerarea lichidatorului se va face, în cazul în care serviciile acestuia sunt necesare, din asigurarea firmei. Tot asigurarea va fi folosită și pentru decontarea taxelor, tarifelor, comisioanelor și taxelor judiciare de timbru.

  Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Trebuie precizat că, de obicei, inițiativele legislative ale Guvernului sunt adoptate de Parlament, astfel că proiectul are șanse mari să ajungă să se aplice.

  sursa: avocatnet.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.