Programul lunii noiembrie la Cinema Arta
Filme de festival și co-producții
Luna octombrie a însemnat luna filmelor de festival la Cinema Arta. Pe lângă calupurile de filme prezentate la fARAD, Filmtettfeszt sau Les Films de Cannes à Arad, în luna octombrie am vizionat în premieră la Arad și filmul care a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Sarajevo, co-producția România – Germania – Canada – Suedia, LEMONADE. Un alt film care va încânta publicul la începutul lunii noiembrie este co-producția România-Belgia-Franța, prezentat în premieră internațională în secțiunea ACID din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, filmul SEULE À MON MARIAGE. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj de ficțiune al regizoarei Marta Bergman, care și-a început cariera cu filme documentare. A doua săptămână din noiembrie o aduce la Cinema Arta pe ALICE T., cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, o poveste înduioșătoare despre o adolescență complicată, scrisă împreună cu Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno în luna august.
Proiecție de gală: MOROMEȚII 2
Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale ultimilor ani, continuarea, la 20 de ani mai târziu, a filmului care în 1988 a făcut istorie, MOROMEȚII 2 va fi proiectat în data de 11 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul unei premiere de gală la Arad și nu oricum, ci în prezența echipei. Filmul regizat de Stere Gulea continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pămînt pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers.
Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).
Nici premierele europene nu lipsesc din programul lunii noiembrie. THE GUILTY, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar și favoritul publicului cinefil din întreaga lume ajunge la Cinema Arta pe 16 noiembrie. Filmul de debut al cineastului danez Gustav Möller a avut premiera mondială în competiția oficială de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Vineri, 23 noiembrie, vom viziona o altă premieră națională a unui film european, provenind de data aceasta din Elveția. Drama regizorului Dominik Locher, GOLIATH, pune sub semnul întrebării și sub umbrela adrenalinei relația unui tânăr cuplu care urmează să aibă un copil neplanificat.
Seriile lunare de documentare şi scurtmetraje
Seriile lunare continuă şi în această toamnă, în septembrie având loc cea de-a patra proiecţie din cadrul seriei ONE WORLD ROMANIA 2018 la Arad. Această serie se desfăşoară în perioada august-decembrie 2018 la Cinema Arta şi aduce câte un documentar pe lună din selecţia acestui an a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”. Astfel luni 19 noiembrie, de la ora 20:00, avem ocazia să vizionăm documentarul ANOTHER NEWS STORY, care ne va arăta ce se întâmplă atunci când camerele de filmat se opresc.
Cea de-a IX-a ediţie a programului RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC, care va avea loc miercuri 28 noiembrie, de la ora 20:00, va aduce în faţa cinefilor arădeni o nouă selecţie de scurtmetraje româneşti, curatoriată de criticul de film Cristi Mărculescu, care va participa totodată şi la sesiunea de discuţii de după proiecţie.
Luna se încheie în data de 30 noiembrie când, de la ora 20:00, va rula filmul documentar DACII LIBERI, care a avut premiera națională în cadrul Transilvania International Film Festival 2018, iar în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov filmul a primit Premiul publicului. Filmul prezintă locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie – pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.
Proiecțiile de film de la Cinema Arad sunt organizate de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură, cu sprijinul Asociației CitiZenit.
PROGRAM
2 noiembrie, ora 20:00 – SEULE À MON MARIAGE
r: Marta Bergman / durata: 121 minute
AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani
9 noiembrie, ora 20:00 – ALICE T.
r: Radu Muntean / durata: 105 minute
N15 – nerecomandat persoanelor sub 15 ani
11 noiembrie, ora 19:00 – MOROMEŢII 2 [în prezenţa echipei]
r: Stere Gulea / durata: 110 minute
AG – audienţă generală
16 noiembrie, ora 20:00 – THE GUILTY
r: Gustav Möller / durata: 82 minute
AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani
19 noiembrie, ora 20:00 – ANOTHER NEWS STORY [One World Romania 2018]
r: Orban Wallace / durata: 84 minute
AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani
23 noiembrie, ora 20:00 – GOLIATH
r: Dominik Locher / durata: 85 minute
N15 – nerecomandat persoanelor sub 15 ani
28 noiembrie, ora 20:00 – RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC IX
scurtmetraje româneşti şi discuţii cu Cristi Mărculescu
30 noiembrie, ora 20:00 – DACII LIBERI
r: Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan / durata: 62 minute
AG – audienţă generală
Comentariile portalului
va rog sa nu o mai numiti primaria arad ci primaria pnl sau casa hotilor. e mai realist.
A, de reamintit și coloana sonoră This îs my song a lui Charlie Chaplin, și pt. cei care nu știu, era și compozitor.
Nostalgii... Citindu-vă articolul, mi-au revenit în minte multe dintre imaginile acelei perioade triste, iar toate amintirile erau în alb și negru ca la un tv vechi. Pt. cineva care n-a (...)