Profesor de economie: „Slănina” prin care BNR apără cursul de schimb provine din datorie publică

  de Special Arad | 17 June 2014, 11:09 AM | Business

  0

  România a ales să întărim rezerva internaţională a BNR prin îndatorare, prin creşterea rezervei pe datorie. aşadar, la ora actuală, toată această carne, „slănină” prin care BNR apără cursul de schimb provine din datoria publică, în mare parte din datoria publică acumulată de România în ultima perioadă chiar accelerat, a declarat în cadrul emisiunii CAPITAL TV, Cristian Paun, doctor în economie, conferențiar în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București, Director executiv al Societății Române de Economie.

  Un al doilea element este tiparniţa de lei şi eventual posibilitatea ca Banca Naţională, prin mecanisme de piaţă să sterilizeze leii, adică dacă vrea să facă leii mai rari, mai scumpi în raport cu dolarul, să aprecieze leul, BNR poate să retragă lichiditate din piaţă prin diferite mecanisme. Deci Băncile Centrale la ora actuală, inclusiv BNR, chiar dacă pe faţă ne transmit acest mesaj „noi nu umblăm la cursul de schimb, noi nu apărăm cursul de schimb” de fapt el nu se mai formează demult în piaţă ci se formează tot de la butoanele planificatorului central. Or treaba asta nu-mi aduce mie aminte de capitalism, a economie de piaţă, ci-mi aduce aminte tot de comunism când planificatorul central de la biroul 1, întreba: „cât să fie dolarul?”. Cam tot aşa e şi acum. N-am făcut o mare reformă, a mai spus Păun.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.