joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primiți cu cardul de sănătate? Mii de arădeni nu au intrat încă în posesia lui, deși peste câteva zile devine obligatoriu

    de Special Arad | 22 ianuarie 2015, 5:55 PM | Știri Arad

    0

    Cu câteva zile înainte de 1 februarie, data la care cardurile de sănătate devin obligatorii, mii de pacienţi din Arad nu au intrat încă în posesia lor.

    Numai în depozitele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Arad mai sunt peste 17.000 de carduri, care au rămas fără titulari. O parte a acestora s-au reîntors după ce poştaşii nu au găsit pe nimeni la adresa indicată. În plus, mulţi arădeni sunt plecaţi în străinătate dar încă figurează în registrele medicilor de familie dar şi la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

    La nivel național,

    aproximativ 1,2 milioane de carduri nu au ajuns încă la asigurați. În Capitală, rata de retur a cardurilor este de 12,6%, anunță Poșta Română. Medicii de familie au anunțat în prealabil că refuză să preia restul de carduri care au rămas nedistribuite, scrie realitatea.net.

    Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate, document care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România, a anunțat, joi, într-un comunicat, Compania Națională „Poșta Română” (CNPR), distribuitor al acestor instrumente.

    „Poșta Română, în urma unor eforturi considerabile ale rețelei operaționale a companiei, a reușit să se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rată de retur de 7% pe distribuția cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat și-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce țin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât și de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil”, a declarat Irina Purcaru, directorul Direcției Operațiuni și Relații Comerciale din cadrul Poșta Română.

    Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Națională Poșta Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spre distribuire, Poșta Română a predat în mâna asiguraților 93% din această cantitate. Persoanele care fie și-au schimbat domiciliul și nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitățile Poștei Române pentru a-și ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, așa cum impun regulile CNAS.

    Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia cardului?

    Simplu: cere cardul de sănătate la Casa de Asigurări de Sănătate  – Adresa: B-dul. Revoluţiei Nr. 45 (Policlinica, intrarea dinspre Str. Ion Andreescu)

    „Conform legii, asiguraţii trebuie să ia cardul de sănătate de la casa de asigurări. În legea 95 şi în normele de eliberare a cardului de sănătate la titlul IX din legea 95 este precizat că se ridică de la casele de asigurări unde sunt asiguraţi”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Sandra Alexiu, secretar AMFB (Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov).

    Medicii de familie nu se bagă

    Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au reafirmat că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare.

    „Pentru cele aproximativ un milion de carduri care nu au ajuns la asiguraţi prin intermediul serviciilor poștale, CNAS a identificat ca fiind cea mai bună soluție pentru asigurați distribuirea acestor carduri prin intermediul medicilor de familie. La nivelul întregii ţări, fiecărui medic de familie îi revin în jur de 100 de carduri de distribuit. În acest fel, asigurații vor fi scutiți de drumuri, dar și de timp și bani cheltuiți pentru a intra în posesia cardului de sănătate. Conducerea CNAS a propus această modalitate de distribuire, având în vedere grija medicului de familie pentru asiguratul înscris pe listă. Vom continua dialogul cu medicii de familie pe acest subiect până când vom identifica cea mai bună soluție pentru asigurat. Între timp, casele de asigurări pregătesc cardurile de sănătate în vederea distribuirii și eliberează cardurile de sănătate acelor persoane care se deplasează la sediul casei de asigurări, dacă acesta se află deja la sediul casei”, se arată în comunicatul CNAS, remis RomaniaTV.net.

    Situația pe județe arată că Municipiul București deține primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, și de Timiș, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinație.

    Rata de retur pe cele trei județe, adică diferența dintre cardurile emise de CNAS conform contractului și cardurile returnate Caselor Județene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

    La polul opus, județele cu cei mai puțini asigurați pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomița (79.900 de carduri emise și o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) și Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%).

    De asemenea, județele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) și Olt (3,7%).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.