Special Arad l-a scos din minți și a adus, din nou, la suprafață dictatorul din Gheorghe Falcă: „Vă spun eu cum sunt regulile!” | Audio

La nici o oră de la publicarea articolului cu „măcelul” copacilor de pe strada Nicolae Grigorescu, Gheorghe Falcă a convocat o conferință de presă unde subiectul cu care s-a pornit a fost: „A venit Garda de Mediu pe Grigorescu…”, neștiind despre articolul mai sus menționat. La auzul că Special Arad a contactat Garda, toată discuția a luat-o pe o pantă incredibil de alunecoasă. Crescând treptat tonul, până la o iritare dusă la extrem, Falcă ne-a certat pentru că ne-am permis să cerem poziția instituțiilor abilitate în vederea tăierii copacilor din Arad, dându-ne peste nas că Primăria și doar Primăria – adică el, să ne înțelegem, căci deja s-a produs o reală fuziune – este în măsură să decidă soarta arborilor. Ba mai mult, întrebat fiind de ce Garda de Mediu a considerat că este nevoie să amendeze acțiunea de astăzi de pe strada Grigorescu, Falcă ne-a răspuns că va da în judecată decizia instituției respective.
Tot ce am dorit să aflăm de la primar a fost de ce s-au tăiat niște copaci fără să se obțină vreun aviz, așa cum ar fi legal, însă argumentele pe care le-am primit s-au depărtat complet de subiect și ne-au lăsat mască. Pentru a își apăra punctul de vedere sau poate, pur și simplu, pentru a manipula, Gheorghe Falcă a dat-o înaine doar cu exemplul imensului copac prăbușit în curtea blocurilor din spatele fostului cinematograf Dacia.
Deși am încercat să îi explicăm că nu vorbim despre un copac prăbușit, ci vorbim despre tăierea unor copaci de pe o întreagă stradă, primarul a ținut-o una și bună, că în cazul în care Primăria constată că un copac reprezintă un pericol public, trebuie să-l taie. Problema e că oricât am încercat să-l convingem pe domnul primar că una e să tai bucăți dintr-un copac care deja a căzut și alta e să tai complet copacii fără niciun aviz în prealabil, nu s-a clintit din loc.
A mințit despre existența unei liste cu copacii pregătiți de tăiere, semnată „de instituții”, însă în momentul în care am insistat să ne spună care sunt instituțiile despre care vorbește, ne-a dat peste nas doar că „o să ne trimită lista”. Nu e greu de imaginat că o astfel de listă se poate comanda și ulterior, pentru a ne fi fluturată în fața ochilor. Ba a acuzat chiar și Garda de Mediu că ar fi dat amendă Primăriei doar „din frică” față de presă, fără să aibă niciun motiv întemeiat, deși aceștia s-au pronunțat clar că nu ar fi avut dreptul să taie copacii, comunicându-ne de bunăvoie acest lucru, fără nicio „presiune” din partea noastră.
– Copacii tăiați de pe Grigorescu –
– Copacii din Moneasa , smulși de furtună –
Întrebat fiind de ce Garda și APM susțin totuși că tăierea a fost făcută fără aviz, ne-a dat de înțeles că răspunsul lor a venit, doar așa, tot din teamă de pixul nostru. Ba mai mult, a ținut morțiș să compare copacii de pe Grigorescu cu cei îndoiți de furtună de la Moneasa, considerându-i un pericol public la fel de mare.
Vă reproducem mai jos o parte din discuția avută cu primarul, chiar înainte să înceapă să dicteze presei comunicatul oficial al Primăriei despre decepția de a primi o amendă de la Garda de Mediu. Sau, poate, în loc să citiți, vreți să-l ascultați și vă invităm să o faceți accesând discuția -audio – postată la finalul articolului.
„Toți copacii afectați după furtună trebuie tăiați!”, a strigat primarul.
„Dar nu au aviz, domnule primar!”, am institat.
„Nu au nevoie de niciun aviz, după furtună!”.
„Dar ați văzut acei copaci?”, am insistat, cu intenția să-l convingem că nu reprezentau un pericol.
„Măi, tu care cădea copacul pe voi, ditamai copacul ăla… (n.red. se referă la situația cu copacul cel imens prăbușit în curtea blocurilor)”, a contracarat Falcă.
„Nu vorbesc de acel copac, ci de copaci mici”, l-am întrerupt.
„Oricum, eu am subiectul ăsta. Este inadmisibil! Noi avem responsabilitatea. Deci dacă după o furtună există o listă de copaci care trebuie tăiați, apăi ăia se taie! Dacă tu-mi spui că ai și trimis Garda…”, reproșează primarul.
„Am sunat la Gardă, nu am trimis Garda”, am evidențiat.
(…)
„Nici chiar așa, adică am și eu limite de a accepta până într-un punct! Hai să ne asumăm! Că nu vreți să vă asumați în locul nostru când se întâmplă un incident cu cineva. Hai să vedem! Așa nu mai putem decide, că vine cineva să ne spună cum sunt regulile! Vă spunem noi cum sunt regulile! ”
„Dar Garda de Mediu a spus…”, am insistat, însă a continuat peste:
„Nu. Îți spun eu ce a spus Garda de Mediu… Păi știi ce mi-a spus ăla de la Gardă la ureche? Că «uite, tre să scriu că am o reclamație»…. (n.red. mimează o discuție la ureche). A făcut-o de frică… Păi e pe lista de tăiat copacii oamenilor și tu, tu care știi ce înseamnă copac, care trei oameni dacă se țin de mână abia îl pot cuprinde…”, insistă primarul IARĂȘI cu exemplul copacului prăbușit, o complet altă poveste de altfel. Apoi a continuat:
„Acum a fost directorul să-mi spună că le-au arătat documentele la ăia (de la Gardă, n.red.). Băi, oamenilor, după furtună, dar voi o țineți tot cu copacii! Scuzați-mă, dar eu trebuie să am deja o atitudine publică în orașul ăsta. Noi decidem! Într-un oraș, noi decidem. Pentru că dacă a murit cineva, noi suntem în proces că a căzut copacul. Haide să ne vedem fiecare de bucățica noastră! Dacă avem niște copaci pe o listă, după furtună…”.
„Nouă ni s-a comunicat din partea a două instituții...”, l-am întrerupt, dar a strigat peste:
„Nu există instituții în orașul ăsta decât Primăria care comunică despre copaci!”.
„Da? Dar Garda de Mediu și APM-ul…”, am insistat asupra instituțiilor abilitate să ia astfel de decizii.
„Când e furtună, nu se aplică nicio Gardă de Mediu (…) Copacul tău a fost tăiat cu aviz de la Mediu??”, zbiară, încercând din nou să aducă un alt caz în discuție.
„Nu este copacul meu, dar cum puteți compara acel copac prăbușit cu celălalți de pe Grigorescu? Sunt două cazuri strict diferite!”, am continuat.
„Nu sunt diferite. Eu răspund, tu poți să scrii ce vrei! Măi, fraților, am ajuns să nu mai facem nimic!!”, a strigat din străfundul sufletului Falcă.
„E vorba de lege!”, am strigat și noi.
„Legea și avizele are un regim și există regimul după furtună. Și asta este treaba noastră, ne asumăm asta”, a explicat.
„Ok, vom da update cu poziția dumneavoastră…”
„Da, dar ăsta-i primul subiect. Am ajuns după furtună să nu mai avem conștiința față de cetățeni! Scuză-mă, dar trebuie să am o conștiință. Deci dacă un copac înclinat… un copac înclinat… și nu am tăiat unul”, subliniază Falcă.
„Nu, i-ați tăiat pe toți!”
„Da. Toți. Toți au fost așa…”, a strigat primarul.
Credem că este suficient cât am reprodus din discuție ca să vă faceți o impresie. Primarul era vădit convins că Garda de Mediu nu are niciun cuvânt de spus despre tăierea copacilor în Arad și că amenda a fost dată doar ca praf în ochii presei.
Atitudinea lui Gheorghe Falcă ne-a demonstat încă o dată că nu îi este frică de nicio instituție, ci din contră, el reprezintă toate instituțiile din acest oraș, ba mai mult, că poate face orice, oricând, doar ridicând un deget, iar toți ceilalți trebuie să țină capul plecat. Inclusiv presa.
O lecție despre onoare de la Gheorghe Falcă
În cadrul conferinței de presă s-au atins mai multe subiecte, nu doar problema tăierii copacilor, însă nefiind convinși, am readus-o în discuție în momentul în care primarul a anunțat documentația pentru modernizarea Parcului Eminescu. Ne-a captat atenția când a amintit că pe lângă bănci noi și alei noi, parcului îi va fi schimbată complet și vegetația. L-am întrebat dacă asta se referă și la înlocuirea copacilor existenți în parc, iar în acel moment s-a enervat și a întrebat dacă avem o obsesie pentru copaci. Da, bineînțeles că se vor schimba și copacii ăia, ne-a spus, amintind despre discuția care a avut-o cu noi în urmă cu o săptămână când afirma că în funcție de soiul copacilor, aceștia trebuie schimbați după atingerea vârstei de 20 sau 50 de ani. Apoi ne-a cerut să ne dăm cu părerea despre starea unor copaci din Arad, însă am refuzat să ne pronunțăm, spunându-i că pentru asta există experți.
Ulterior, bineînțeles, a revenit la problema copacilor tăiați de pe strada Nicolae Grigorescu, moment în care noi am adus din nou în discuție avizele. Nu suntem experți, tocmai de aceea, dacă adevărații experți de la Garda de Mediu și APM nu au dat avize, de ce să credem că puteau fi tăiați?!
Pentru a ne lămuri, ne-a cerut să avem o discuție „așa, între noi” și a înșiruit o serie de copaci problemă a Aradului. Noi nu am priceput de ce nu înțelege că nu contestăm că există copaci pericol în Arad, ci doar amintim de lipsa unor avize! Discuția lungă și irelevantă asupra subiectului avizelor a fost înregistrată pe reportofonul nostru, iar în momentul în care Gheorghe Falcă a observat că în continuare înregistrăm, a izbucnit, extrem de jignit și ne-a certat că ne-am permis să îl înregistrăm, deși eram într-o conferință de presă cu restul reprezentanților mass-media din Arad!
L-am întrebat de ce o astfel de discuție nu are voie să ajungă la urechile și la ochii arădenilor, dacă are ceva de ascuns, iar acesta a strigat la noi că ceea ce facem nu este profesionist, că „nu mai suntem jurnaliști în fața lui” și că prin faptul că l-am înregistrat, ne lipsește onoarea. A ținut să sublinieze cât de importantă e onoarea pentru un om în viață, căci e singurul lucru care dăinuie.
Onoare… Profesionalism. Două noțiuni într-adevăr din ce în ce mai absente în ziua de astăzi.
Ca să vă demonstrăm, domnule primar, că nu avem o problemă cu dumneavoastră, am scos detaliile „tehnice” despre copaci (așa cum le-ați numit dumneavoastră), pe care le-ați oferit cu atâta pasiune, off the record, din moment ce v-au jignit atât de tare, în schimb am lăsat în întregime restul discuției, despre care nu ați dat de înțeles că ați avea vreo problemă să apară public. Mai departe, lăsăm cititorii să judece și să analizeze criza de nervi a edilului, una dintre multele pe care am înțeles că le are zilnic în discuțiile cu angajați din Primăria Arad.
Comentariile portalului
A început campania electorala?
Ar fii extraordinar să avem și noi o statuie al Regelui Mihai. Regele eliberează România . |Călare gonește un tanc rusesc T 60 de pe teritoriul Sfânt al Ță (...)
Poate ar trebui sa cunoastem cat a fost parandaratul,se vrbeste de circa 10%,deconturile ar trebui supravegheate si corelate cu stadiul lucrarilor,poate vom avea un raspuns,sau vor avea (...)