Primarul din Șicula și-a tras propriile legi, chiar dacă ilegale! Adeverința APIA – condiționată de plata impozitelor

  de Mihai Todoca | 21 martie 2018, 2:25 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Şicula

  27

  După ce fostul primar al Șiculei a fost condamnat cu suspendare pentru fapte de corupție, în locul său a ajuns Duțu Căprar. În urmă cu un an declara pentru colegii noștri de la Glasul Aradului,  că a preluat Primăria Șicula cu datorii mari, iar că „vistieria” e cam goală. Tot atunci spunea că are planuri mari pentru Șicula, dar că tot ceea ce se va face ( introducerea gazului metan, asfaltarea drumurilor, reabilitarea școlilor și alte proiecte ) se va face pe banii primăriei. Dar pe ai cui? – am întreba noi…

  Am făcut acest început pentru că urmează să facem public un aspect, de unii considerat destul de important, care are în „vizor” Șicula, mai bine-zis primăria. Fostul jurist al Primăriei Șicula, Silviu Sorin Dimofte, îi aduce edilului Căprar niște acuzații serioase, cerând practic să i se răspundă public la afirmații.

  Astfel, totul a început de la un anunț al primarului: „Atenție! Toți contribuabilii, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care au restanțe de plată la data de 31.12.2017 NU li se va elibera documentele din Primăria Șicula până după efectuarea plății. Actele care totuși se eliberează sunt: certificat de înmormântare, adeverință carte de identitate”, am citat cu exactitate.

  „Foarte bine! Așa să le facă domn’ primar la ăia care nu plătesc!”, au spus unii. Însă vrem să facem o precizare: e vorba despre unii care nu cunosc legea, cum se pare că este și domnul primar, deoarece nu știe (sau a uitat) un lucru foarte important. Și anume că, în adeverința APIA, una care este eliberată de Primărie, este o notă la final, scrisă cu litere îngroșate și cu referire la legea din care este extrasă, este stipulat următorul lucru: „Eliberarea adeverinței nu se condiționează de plata impozitelor și taxelor locale. 

  Din nou: „Nu se condiționează!”… dar în anunțul primarului nu apare ca excepție și adeverința respectivă. Să ne înțelegem, fără această adeverință, fermierii nu își pot încasa subvențiile. De ce? Pentru că nu vrea primarul de la Șicula să le elibereze adeverințele.

  Într-adevăr există o lege care îndreptățește primăriile la condiționarea eliberării unei adeverințe, dar aceasta se referă la eliberarea certificatului de atestare fiscală, nicidecum la adeverința APIA.

  Ce spune primarul după trei zile în care tot am încercat sa discutăm

  Special Arad: „Domnule primar, în baza cărei legi condiționați eliberarea formularului APIA către cetățenii comunei Șicula?”

  Duțu Căprar:„Nu știu eu legile, nu mă întrebați de legi. La mine e foarte simplu. Dacă pe anul trecut, că pe anul acesta nu avem probleme, nu sunt plătite taxele și impozitele locale, adeverința de la APIA le-o voi elibera în momentul în care vor plăti aceste taxe.”

  Special Arad: „Dar, domnule primar, legea spune clar că eliberarea acestui formular nu poate fi condiționată de plata sau neplata impozitelor și taxelor locale. Demersul dumneavoastră este unul ilegal.”

  Duțu Căprar:„Acuma să nu înțelegeți greșit. Că nu sunt rău, nu vreau să fiu rău. Că la alții, care sunt mai sărmani, le-am dat chiar dacă nu au plătit. La alții care sunt mai înstăriți le dau formularul, dar le și pun poprire pe salar. În momentul în care vin să ceară formularul, le pun poprire.”

  Indiferent de motivele care se ascund în spatele demersului domnului primar, polițe de plătit sau clinciuri, acesta ar trebui să realizeze că legea nu poate fi ignorată și că încălcarea acesteiea poate atrage repercusiuni nedorite. Nu o spunem noi, o spune chiar legea că practica domnului primar este ilegală.

  Dura lex sed lex, iar legile trebuiesc aplicate în egală măsură, indiferent de starea materială, poziția socială și așa mai departe. Cel puțin în teorie cam așa ar trebui să fie.  În cazul acesta însă, practica poate divaga foarte mult de la subiect și intra în ilegalitate, întocmai cum a făcut și primarul prin condiționarea eliberării acestui formular.

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce pretenții sa avem de la un primar semianalfabet? Mai citiți o data anunțul dansului privind neplata impozitelor.
   Bai, tarane, legea nu o aplici dupa bunul plac, ai înțeles? Poate dobitocul nu a auzit de infracțiunea de abuz in serviciu, poate confunda primăria cu propria ograda..cine stie?!

   +10 voturi
   +1
   -1
   • …prietene o comunitate se recunoaste dupa liderii pe care si-i alege!Uita-te la Romania in general… Se spune sa nu generalizezi da’ localitatile din mediul rural nu s-au schimbat din secolu’ 19 iar cei ce voteaza asemenea specimene isi merita soarta!

    …era un cantec parca…pe drumu’ de la Șicula…:)))

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. Codul penal – Art. 207 – Şantajul
   ”(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

   Actiunea penala nu se porneste la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Asta inseamna ca organele de cercetare, din oficiu sau la plangerea oricarei persoane sunt OBLIGATE sa declanseze actiunea penala.

   Pentru ca organele de cercetare pot sa nu faca nimic fiindca nu se poate dovedi ca ar fi citit aceasta stire, ar fi util, ca redactia sa faca o nota de informare/plangere catre politie sau parchet.

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Poate ar trebui verificat si modul in care primaria Sicula percepe atat plata chiriei pe pasunile comunei cat si plata impzitului pe teren de la chiriasi nu e suficient ca oamenii isi platesc chiria tot din buzunarul lor trebuie sa plateasca si impozitul pe terenul inchiriat URAT domnule primar….poate ar trebui verificat modul in care se organizeaza si licitatia din data se 23.03.2018 din loc. GURBA daca sa facut cu respectarea legii….

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Oho, si e doar unul dintre cazuri. Anul trecut, a organizat licitatia pentru pasune fara sa respecte hotararea consiliului local, si aia tot lege e. Si, in loc de aprox. 100 euro/h cat e la Ineu si Cermei, a dat pasunea cu 50 euro/h. Si, atunci, de unde bani pentru canalizare, gaz, asfalt?

   +9 voturi
   +1
   -1
  5. Bună ziua nu știu care sunt treburile noastre ale cetățenilor instituțiile statului sa-și tacă treaba
   Ori cum nimic nu sa schimbat în primărie măcar fostul primar Îți. dădea Bună ziua vorbea cu lumea deschis ăsta i nervos pe lume Da lăsați oameni buni măcar fostul primar al plecat cu capul sus Da ăsta pleacă cu plumbi la picioare tot aia sunt în primăriei numa ca îi alta Mărie cu aceiași pălărie

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. Acest primar obliga pe toti locuitorii sa plateasca la primarie taxe si impozite ilegale facute peste noapte de el, Cineva sa anunte DNA sau sa trimita in media aceasta stire, e prea de tot ce se Intampla in acea comuna..
   Cum pot oameni de acolo sa accepte asa ceva, sunt redusi mintali?

   +1 voturi
   +1
   -1
  7. E propaganda unui (cenzurat de redactie) ce a fost angajat al primariei, cica jurist. Stie tot ineul cine e acest dimofte…un (cenzurat de redactie). Acum s-a aliat cu alt (cenzurat de redactie), niut-viceprimarul penal si analfabet, care fuge de orice raspundere, pt ca e analfabet. Doar sa faca rau si sa vorbeasca minciuni, stie toata sicula cine e (cenzurat de redactie), asta e niut. (cenzurat de redactie) ,nu te-a pus nimeni acolo sa faci rau comunitatii. Iar despre (cenzurat de redactie) dimofte,poate se mai alege de radita inca un dosar penal pt plata acestui (cenzurat de redactie),desi nu mergea la munca. Rusine (cenzurat de redactie) penal!! Esti cel dintai penal . Nu stiu pt ce e platit viceprimarul asta penal, ce atributii si ce face el pt banii care ii ia din bani publici? In afara de fuga de responsabilitate, ca si de familie stim cu totii ca a fugit. Rusine (cenzurat de redactie) psihopat!!!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.