sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primarul comunei Moneasa, printre cei 8 primari împotriva cărora au fost depuse plângeri penale de abuz în serviciu. Aceștia ar fi refuzat atestarea semnăturilor #OameniNoi în politică

    de Raluca Medeleanu | 19 februarie 2019, 12:44 PM | Politikos | Recomandările editorilor

    0

    (foto: Glasul Aradului)

    Comitetul de inițiativă al campaniei „Oameni noi în politică” de reformă a legislației electorale a decis să facă sesizări penale pentru abuz în serviciu împotriva mai multor primari PSD, PNL și ALDE care au refuzat să respecte legea și să ateste semnăturile cetățenilor care susțin inițiativa. Legea 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni obligă primarii să ateste listele de susținători în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea acestora la primărie.

    La acest moment, vor fi depuse plângeri penale împotriva următorilor:

    1. Dorin Nicolae Lojigan (PNL), Primar al municipiului Câmpia Turzii – județul Cluj;
    2. Aleodor Sobolu (PSD), Primar al comunei Orțișoara – județul Timiș;
    3. Gheorghe Onul (PSD), Primar al comunei comuna Salva – județul Bistrița Năsăud;
    4. Pavelea Anchidim (PNL), Primar al comunei Runcu Salvei – județul Bistrița Năsăud;
    5. Dumitru Bușcoiu (PSD), Primar al comunei Zagra – județul Bistrița Năsăud;
    6. Ioan Pavelea (PNL), Primar al comunei Coșbuc – județul Bistrița Năsăud
    7. Gheorghe Bălăjan (ALDE), Primar al comunei Dumitra – județul Bistrița Năsăud
    8. Ioan Nuțu Herbei (PSD), Primar al comunei Moneasa – județul Arad.

    „În ultimul caz, am fost informați de cetățeni ai comunei Moneasa că situația a fost și mai gravă, primarul PSD Herbei trimițând funcționari ai primăriei să determine oamenii să-și retragă semnăturile. În urma presiunilor, primarul a invalidat semnături sub pretextul retragerii acestora de către cetățeni, deși art. 4 alin. (3) al Legii 189/1999 prevede clar că “Semnătura valabilă la data când a fost acordată nu poate fi infirmată ulterior”. Instituțiile abilitate trebuie să ancheteze modul în care funcționarii primăriei Moneasa au încercat să-i determine pe oameni să-și retragă semnăturile și dacă reprezentanții primarului au recurs la șantaj și amenințări.

    Un alt caz grav este cel al primarului PSD al comunei Orțișoara, Aleodor Sobolu, condamnat penal definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare, care a refuzat atestarea listelor de susținători atât în cadrul campaniei “Fără penali în funcții publice”, cât și în cadrul campaniei “Oameni noi în politică”. Una dintre probele refuzului este convorbirea telefonică pe care Mihai Polițeanu, președintele Comitetului de inițiativă, a avut-o cu Aleodor Sobolu și care poate fi ascultată pe canalul de youtube (https://youtu.be/hlDPqk4JaoI) și pe pagina de Facebook a inițiativei legislative cetățenești de modificare a legislației electorale. În cadrul acestei convorbiri, primarul Aleodor Sobolu refuză explicit atestarea listelor de susținători.

    Acestea nu sunt singurele cazuri în care primarii au abuzat de funcție. Mii de semnături au fost invalidate în țară pe motive aiuritoare: lipsa sau existența diacriticelor în adresele semnatarilor, lipsa numărului etajului, lipsa numărului de bloc în cazul caselor etc. Toate acestea pun în pericol imediat și efectiv țintele de semnături cerute de lege: 100.000 de semnături la nivel național și câte 5000 de semnături în cel puțin 11 județe.

    Aceste acțiuni sunt extrem de grave și afectează drepturile politice ale cetățenilor, în speță dreptul de inițiativă legislativă. Este inadmisibil ca într-un stat membru al Uniunii Europene politicienii și autoritățile să-și folosească puterea împotriva cetățenilor. Dacă nu luăm atitudine acum, lăsăm deschisă calea abuzurilor puterii politice îndreptate împotriva cetățenilor simpli.

    Astfel:

    1. Cerem pentru ultima oară acestor primari, dar și celorlalți care intenționează să facă același lucru, să ateste imediat listele de susținători și să devină cu adevărat politicieni în serviciul public, indiferent de părerile lor personale despre campanie;
    2. Invităm cetățenii din aceste localități, care au semnat pentru susținerea campaniei Oameni noi în politică, să semneze încă o dată alături de noi, de data aceasta ca părți vătămate, sesizările penale. ”, spun reprezentanții„ „Inițiativa România”

    Proiectul „Oameni noi in politica” de reformă a legislației electorale este susținut de 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, PLUS, Uniunea Salvați România.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.