Primarul comunei Ignești și un viceprimar de Moneasa – trimiși în judecată de DNA pentru „manevrări” de fonduri APIA. Ce au făcut?

  de Special Arad | 7 mai 2015, 8:33 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Știri Arad. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților: 

  BORTIȘ FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
  – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale),
  – înșelăciune, în formă continuată, în formă continuată (3 acte materiale), 
  – participație improprie la fals intelectual, 

  MOROȘTEȘ TEODOR EUGEN, la data faptei viceprimar al comunei Moneasa, județul Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, 

  URS IOAN MARINEL,la data faptei funcționar în cadrul Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Gurahonț, județul Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.
  Actualmente, Ioan Marinel Urs este primarul în funcție al comunei Ignești.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

  În perioada 2010-2012, inculpatul Bortiș Florin a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Gurahonț, județul Arad, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață (plăți naționale directe complementare, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu), provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național, folosind cu rea credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar.
  În același context, la data de 03 iunie 2010, inculpatul Moroșteș Teodor Eugen, în calitate de viceprimar al comunei Moneasa, a completat în fals un document (Anexa 33), pe care l-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, prin care atesta faptul că primăria respectivă a transmis inculpatului Bortiș Florin dreptul de folosință asupra pășunii comunale, în suprafață de 68,93 ha, deși în realitate nu exista o hotărâre a Consiliului Local și nici nu era încheiat vreun contract de arendă care să privească terenul respectiv.
  Ulterior, în aceeași zi, inculpatul Bortiș Florin a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Gurahonț documentul sus menționat, împreună cu alte acte.
  Aici, inculpatul Urs Ioan Marinel, în calitate de funcționar APIA, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că, a primit și validat cererea fermierului, deși inculpatul Bortiș Florin nu depusese la dosarul de plată nici un document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosință și utilizarea terenului agricol, în ceea ce privește suprafața de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverință eliberată de Primărie, contractul de pășunat și declarația de eligibilitate.
  Declararea ca eligibilă a cererii de sprijin a inculpatului Bortiș Florin, în anul 2010, în baza documentelor prezentate de acesta, a determinat funcționari APIA, în anii 2011 și 2012, să aprecieze ca valabile și suficiente documentele depuse de fermier în anii anteriori, cu consecința nesolicitării altor documente suplimentare.
  La data de 09 aprilie 2012, inculpatul Bortiș Florin a determinat un intermediar să declare în mod nereal, în fața unui referent agricol, că a arendat de la Primăria Moneasa o suprafață de 68 ha teren agricol, în condițiile în care intermediarul nu avea reprezentarea faptului că săvârșește o infracțiune. Ca urmare, referent agricol a eliberat o adeverință, pe care inculpatul Bortiș Florin a folosit-o în fața funcționarilor Centrului Local Gurahonț.

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.211,68 lei. 

  În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Bortiș Florin. 

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.