miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primarii de pe traseul drumului expres Arad-Oradea au dezbătut cele trei variante la Consiliul Județean

  de Special Arad | 7 iulie 2021, 8:20 PM | Administraţie

  1

  Comunicat. Traseul din județul Arad al drumului expres Arad-Oradea a fost discutat astăzi la Consiliul Județean Arad, într-o ședință lărgită, cu toți factorii care vor lucra la acest proiect în județul nostru. Președintele Iustin Cionca a prezentat cele trei variante de traseu propuse de proiectanți primarilor și viceprimarilor de la zece primării din județ (care vor avea tangență cu drumul expres), europarlamentarului Gheorghe Falcă, deputatului Sergiu Bîlcea,  prefectului Aradului, directorilor Agenției de Protecție a Mediului și OCPI,  reprezentantului Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate și întregii echipe de conducere administrativă și tehnică a Consiliului Județean.

  La întâlnire au participat și proiectanții care au câștigat realizarea studiului de fezabilitate și al proiectului tehnic al drumului expres.

  Au fost analizate fiecare dintre cele trei posibile trasee. Cu certitudine, drumul expres va scoate traficul greu din cartierul Gai și se va intersecta cu centura Aradului, respectiv cu inelul Zimandcuz-Horia-Vladimirescu, care este în etapa documentației tehnice la Consiliul Județean.

  Săptămâna trecută, președintele Iustin Cionca a semnat la Oradea contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și al proiectului tehnic. Proiectanții au la dispoziție 22 de luni pentru finalizarea proiectului dar cei patru beneficiari, Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad, respectiv Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, își doresc ca proiectul să fie gata în vara anului viitor.

  213170429 4338360166277110 4965881884806929598 n

  „Drumul expres Arad-Oradea este un proiect strategic nu numai pentru județele Arad și Bihor, ci și pentru România. Este prima asociere de acest fel între două județe, două primării municipii de județ și Ministerul Transporturilor, un proiect-pilot, care trebuie să se deruleze foarte rapid din cel puțin două motive. O dată pentru că mizăm pe finanțare europeană și banii trebuie consumați la termen, iar în al doilea rând pentru că acest proiect trebuie să dea încredere și altor județe să se asocieze. Dezvoltarea este principalul mobil al realizării acestui drum, fiindcă el va lega toate localitățile de pe traseu de doi dintre cei mai importanți poli de dezvoltare din România, Arad și Oradea.

  Gândim la scară regională, într-o Europă a regiunilor pentru arădenii care vor putea capitaliza mobilitatea, fie că discutăm de accesibilitatea locurilor de muncă, de accesibilitatea instituțiilor de învățământ sau a spațiilor de divertisment. Practic, de la Arad la Oradea se va ajunge în aprox. 50 de minute, ceea ce în condițiile de astăzi poate fi un avantaj inclusiv pentru investitorii care atunci când își proiectează afacerile nu se mai raportează la un singur județ, ci la vadul și potențialul ambelor județe. Pe de altă parte, mă aștept ca spațiile adiacente drumului expres să fie și ele mai atractive pentru investitori, indiferent în ce localitate s-ar afla, iar asta să contribuie la dezvoltarea fiecărei comunități de pe traseu”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  În cadrul ședinței de lucru de astăzi au fost analizate planurile urbanistice generale ale unităților administrativ teritoriale, ariile protejate de pe traseul preconizat al drumului expres și condițiile de mediu care vor trebui îndeplinite.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.