Primăria s-a prins și ea: E interzis să amplasezi aparate de aer condiționat pe clădirile istorice ale Aradului!

  de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2020, 11:44 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Un Regulament cel puțin ciudat a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Municipal, care are ca obiectiv interzicerea aparatelor de aer condiționat pe fațada clădirilor istorice. Spunem „ciudat” nu pentru că un astfel de regulament nu ar fi binevenit, din contră, ci dat fiind faptul că această regulă există deja de ani de zile stipulată în PUZ-ul Municipiului Arad.

  Totuși, dacă prin votarea unui astfel de proiect de hotărâre, Primăria va reuși să înlăture acum aparatele de aer condiționat care, pe multe dintre fațadele clădirilor istorice, ele pot fi observate chiar și depășind numărul de 4 bucăți, nu putem decât să salutăm inițiativa municipalității. Căci, nu-i așa, mai bine mai târziu decât niciodată.

  Iată ce se stipulează în PUZ-ul Aradului:

  „anexa B – (…) Se interzice montarea pe faţade, inclusiv la nivelul soclurilor, a reţelelor şi instalaţiilor edilitare, a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcţiuni de comerţ, alimentaţie publică, administrative.”

  Redăm mai jos comunicatul emis de Primăria Arad:

  „Primăria Municipiului Arad stabilește un nou regulament de amplasare a aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor din zona istorică și protejată a municipiului. Deocamdată vorbim despre un proiect de hotărâre ce va fi supus votului în ședința Consiliului Local Municipal din data de 23 octombrie 2020. Noul regulament va interzice amplasarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele imobilelor aflate la aliniament în zona construcțiilor protejate, în schimb permite montarea acestora pe fațadele dinspre curțile interioare ale clădirilor.
  Mai mult decât atât, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, proprietarii sau după caz administratorii clădirilor din zona protejată a municipiului vor avea obligația să demonteze instalațiile de climatizare existente pe fațade.
  Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei.”

  Mai jos, un articol din 2017 unde chiar atrăgeam atenția, printre altele, despre ilegalitatea amplasării a 6 aparate de aer condiționat pe fațada clădirii istorice de pe str. Cloșca nr.2:

  Ia mai dă-o-n PUZ-ul mă-sii de treabă! Și când renovăm, o facem de mântuială?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.