duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria preia, de acum, personalul de la toate cabinetele medicale școlare din municipiu

    de Raluca Medeleanu | 7 februarie 2024, 12:10 PM | Administraţie | Sănătate

    0

    cabinet stomatologic școlar din Arad / imagine cu rol ilustrativ

    Un act normativ emis la nivel național a impus ca Primăria să preia de acum și personalul medical de specialitate din cadrul școlilor cu învățământ special, respectiv cel de la creșe. În acest sens, consilierii locali au aprobat o Hotărâre de Consiliu, în ședința de miercuri, 7 februarie.

    Până acum,  erau încadrați în subordinea Primăriei doar medicii și asistentele medicale de la cabinetele școlare din restul unităților școlare cu forme de învățământ preuniversitar, respectiv grădinițele, dar de acum se alătură acestora și cel de cabinetele școlilor speciale și creșe.

    Totuși, chiar dacă personalul medical este de acum încadrat în subordinea municipalității, trebuie menționat că salariile nu sunt achitate din bugetul local.

    Practic e o prelungire a birocrației, întrucât Primăria are propriu-zis doar rol de intermediar, banii de salarii fiind transferați de la Ministerul Sănătății la DSP, care îi redirecționează în bugetul Primăriei, care apoi îi transferă la medicii școlari.

    Primarul Bibarț: „Nu mi se pare normal”

    Această măsură este criticată însă de primarul Călin Bibarț, care consideră că e doar o încurcătură în plus.

    „Nu afectează bugetul local, că banii vin de la Minister. Primăria e doar intermediar. Repet, cum am spus și în pandemie. Mie mi s-ar părea normal, la fel cum și profesorii au trecut de câțiva ani de zile în subordinea Inspectoratului – ei îi și evaluează, la fel și medicii școlari ar trebui să fie în subordinea Direcției de Sănătate Publică, pentru că țin de domeniul acesta. S-a văzut sincopa, când a fost Covidul și aveau nevoie să ducă oameni în vamă și au apelat la ei și nu doreau să meargă. Și nu îi puteam muta, pentru că erau angajații noștri, numai cu acordul lor”, a declarat edilul pentru Special Arad.

    Călin Bibarț consideră că Primăria nu este în măsură să evalueze medicii, indicând ca fiind optimă Direcția de Sănătate Publică în acest sens.

    „Primăria să îi facă evaluarea profesională unui asistent sau unui medic, nu mi se pare corect. Să fie angajații lor, la fel cum profesorii sunt angajații ministerului. Noi oricum punem baza materială. La fel cum punem școala la dispoziție, la fel punem și cabinetul cu dotările”, a concluzionat primarul.

    Câți bani se alocă pentru Învățământ și Sănătate din bugetul local în 2024

    În total, din bugetul local urmează să se aloce celor 39 de unități de învățământ din Municipiul Arad, pentru anul 2024, suma de 19.134.000 lei.  Din aceasta, diferite sume sunt pentru reparații ori achiziția de bunuri, respectiv în total 370.000 lei pentru achiziția de medicamente și materiale sanitare (între 15.000 lei și 5000 lei, per școală/grădiniță, după caz).

    De asemenea, la capitolul „Sănătate”, proiectul de buget pentru 2024 prevede alocarea pentru funcționare 24.707.000 lei, iar pentru dezvoltare: 398.000 lei. Aceste sume sunt alocate inclusiv pentru funcționarea cabinetelor medicale școlare.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.