joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Olari a anulat achiziția unui sejur în Delta Dunării, la un stabiliment de cinci stele, după ce Special Arad a cerut explicații administrației

  (foto: booking.com/litoralul românesc)

  Uite ce mai fac aleșii noștri, în speță angajații unor primării, în timpul verii. Mulți dintre ei merg la cursuri de perfecționare, pe diferite teme, lucru care nu e rău deloc. Trebuie să se pregătească, că doar o fac pentru noi, cetățenii, pentru binele nostru. Astfel, am descoperit, pe SEAP (sistemul de achiziții publice din România), două achiziții făcute de Primăria Olari, în 25 și 27 aprilie 2023, prin care administrația a cumpărat două locuri de cazare în… Delta Dunării. Când am citit noi, nu se spunea nimic despre cursuri de perfecționare, doar servicii de cazare și masă.

  Primăria Olari, prin Rafian Travel

  Ca să fim și mai preciși, în 25 aprilie Primăria Olari a cumpărat „Servicii de cazare si masa Delta Boutique – Crisan – 02 – 09 Iulie 2023”, cu prețul de 5954,13 lei, pentru o persoană, la Delta Boutique & Carmen Silva Resort, un stabiliment de 5 stele în Delta Dunării. Achiziția era făcută prin intermediul unei societăți de turism, Rafian Travel, din Bacău.

  În 27 aprilie, aceeași, adică primăria Olari, a cumpărat, prin sistemul de achiziții publice, tot prin Rafian Travel, „Servicii de cazare si masa Green Village 21-26 August 2023”, cu prețul de 5495,41 lei, tot pentru o persoană, la un stabiliment de 4 stele, în Delta Dunării.

  Sincer, ne-a f0st puțin ciudă că noi chiar nu ne permitem să plătim un sejur la un hotel de cinci stele, deși tare ne-ar mai plăcea să ne bucurăm de peisajele Deltei Dunării. Și, în condițiile acestea, am sunat la primăria Olari să aflăm cine sunt fericiții câștigători ale acestor sejururi de vis. Normal, doream să aflăm pentru ce activitate în folosul comunității a cumpărat Primăria Olari serviciile respective.

  Edilul Răuț de la Primăria Olari s-a enervat rău

  Primul cu care am vorbit a fost primarul comunei Olari, Petru Răuț. Drăguț la început, primarul s-a enervat chiar în timpul discuției. Nu o să spunem că ne-a jignit, ci doar redăm ce ne-a povestit când l-am întrebat daca merge în concediu, noi dorind ca într-un final să îl întrebăm pentru cine a cumpărat primăria Olari cazare la hoteluri de patru și cinci stele în delta Dunării:

  „Nu-mi permit să mă duc în concediu. Din păcate vicele este bolnav și nu mă gândesc la concediu. Și dacă plec în concediu, stau acasă. Legat de cazarea de care m-ați întrebat, sunt niște cursuri de perfecționare pentru colegii noștri din primărie.

  Cazarea e posibil să fie de 5 stele, dar în fapt să fie de trei stele. Acea locație poate să fie și cu o stea mai jos. Acuma vă spun sincer, nu am timp de așa ceva. Am niște probleme cu niște proiecte, nu am timpul necesar pentru așa ceva. Nu știu care dintre colegi (de parcă Primăria Olari are sute de angajați – nota red.) se duc, nu știu ce cursuri sunt… eu nu mă duc. Deocamdată nu știu…S-ar putea să nici nu mergem. Acum am treabă cu un proiect, îmi cer clarificări. Ce fac acum, stau cu dvs la telefon și îmi pierd un proiect?”.

  Ultimele vorbe ale edilului sunt de-a dreptul de râsul curcilor… Deși am insistat să purtăm un dialog, tocmai pentru a-i putea reda fidel o declarație, acesta ne-a transmis să scriem ce vrem, că oricum el nu are îmcredere în noi. Păcat. Avea șansa să o facă acum.

  Am încheiat discuția cu primarul Răuț și, după 30 de minute am fost contactați de o angajată a Primăriei Olari, o doamnă care s-a recomandat Popovici, acesta sunându-ne pentru a ne explica următoarele: „Primarul nu a avut timp să vă răspundă, așa că o fac eu (o încercare nereușită de a explica comportamentul primarului – nota red.). Primăria poate deconta o anumită sumă, iar diferența o plătesc colegii. Este un HG 714/2018 care limitează cât este alocația de cazare.

  Până prin 2020-2021, pentru funcționarii publici nu puteai numai la trei stele. La aleșii locali nu a fost niciodată limită. Acum s-a modificat și limitează alocația la 265 de lei pe zi. Atâta poate deconta primăria la cursul de perfecționare. De exemplu dacă eu vreau să mă duc la cinci stele, primăria îmi decontează 10 lei, iar diferența o plătesc eu.

  Legat de cursuri acestea sunt: Legislație și politici manageriale și legea transparenței decizionale. Noi, la începutul anului, avem niște bani pentru cursuri. Cerem oferte și în funcție de ele se hotărăște la care se merge. La plata pentru curs, nu există nici o limită dată de lege, doar la serviciile de cazare. De obicei cursurile sunt organizate la hotel, dar nu se întâmplă așa întotdeauna”.

  Primăria Olari a cumpărat, Primăria Olari a anulat

  În discuția pe care am avut-o, doamna Popovici ne-a invitat să adresăm, în baza Legii 544/2001, Primăriei Olari pentru a afla la ce cursuri vor participa și să aflăm și persoanele care vor merge.

  Lucru pe care l-am și făcut în 28 aprilie, atunci când am trimis un email. Am primit răspunsul după zece (10) zile. Fără comentariile noastre, îl puteți citi mai jos:

  Răspunsul oficial al Primăriei Olari:

  Practic, primăria Olari nu ne-a spus nimic. Însă, știau ei de ce nu ne-au mai spus nimic… și vă spunem că acum știm și noi: angajații din Primăria Olari au anulat achiziția sejurului de cinci stele în Delta Dunării, iar asta o putem dovedi cu print-screenuri făcute pentru pagina SEAP, înainte de 28 aprilie și după 7 mai:

  primăria Olari

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.