Primăria ne numește voalat „diletanți”, ne spune că nu ne pricepem și că Stadionul „Francisc Neuman” e în regulă, „NU crapă”

  de Lucian Dănilă | 5 noiembrie 2019, 6:49 PM | Sport

  1

  Primăria Arad ne-a trimis un comunicat pe adresa de e-mail a redacției, comunicat care se vrea un drept la replică la articolele în care am făcut referire la Stadionul „Francisc Neuman”.

  Voalat, în comunicat ni se transmite că suntem „diletanți”, că nu ne pricepem, că nu suntem avizați, că avem cunoștințe modeste în domeniul construcțiilor. Probabil așa este, nu suntem toți cu diplome de doctorat în comunicare, nici ingineri de drumuri sau poduri nu suntem și nici pădurari nu am fost niciodată. Dar niciodată nu e prea târziu.

  Publicăm mai jos integral comunicatul Primăriei, iar la final venim cu unele observații de la care, din nou, nu ne-am putut abține.

   

  COMUNICAT DE PRESĂ

  Cetăţenii Aradului merită să fie informaţi corect

  Având în vedere faptul că în spaţiul public au apărut o serie de informaţii eronate în legătură cu lucrările de modernizare a stadionului municipal „Francisc Neumann”, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări din dorinţa de a informa corect opinia publică.

  De la bun început trebuie subliniat faptul că până în acest moment lucrările au fost executate respectându-se întru totul proiectul elaborat în conformitate cu  regulamentul Federaţiei Română de Fotbal. De altfel, Primăria Municipiului Arad păstrează în permanenţă legătura cu reprezentanţii FRF, mai ales pe probleme de amenajare a arenei, asfel încât aceasta să corespundă standardelor categoriei din care face parte.

  În ceea ce priveşte calitatea lucrărilor executate, ne exprimăm regretul pentru superficialitatea evaluării lor, mai cu seamă că acest „audit” a fost făcut de persoane neavizate, cu modeste cunoştinţe în domeniul construcţiilor.  Probabil astfel se explică faptul că nu se cunosc noţiuni elementare cum ar fi de exemplu că treptele  sunt din beton prefabricat şi urmează colmatarea şi etanşarea rosturilor cu material elastic. În consecinţă, arena NU “crapă”.

  În privinţa lucrărilor de montare a gazonului, acestea continuă, iar executantul lor dă asigurări că până la finele săptămânii viitoare, întreaga suprafaţă de joc va fi verde. Lucrările au fost întradevăr sistate câteva zile din cauza ploilor ce au împiedicat decopertarea rulourilor din fermă. Chiar şi aşa, angajaţii firmei au fost prezenţi la stadion şi au montat gazonul artificial.

  În legătură cu  băncile de rezervă, Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice 2018 precizează la art. 40 alin 4 lit r) că terenul trebuie să fi dotat cu:  “Bănci pentru jucătorii de rezervă şi pentru persoanele oficiale, dotate cu minim 13 scaune pe care vor putea lua loc 7 jucători de rezervă și alte 6 persoane, între care antrenori, delegat, medic şi maseur. Băncile vor fi situate pe aceeaşi parte, la distanţă egală de minim 5 metri faţă de linia de centru şi de linia de margine, de regulă în apropierea gardului împrejmuitor. Ele vor avea un acoperiş protector. La jocurile din SuperCupa României, Liga 1, Liga a 2-a, precum şi la jocurile din cadrul optimilor de finală, sferturilor de finală, semifinalelor şi la finala Cupei României, băncile de rezerve se vor putea suplimenta cu maxim 5 (in loc de 4) locuri. Băncile suplimentare se vor amplasa în afara suprafeţei tehnice, la minim 5 m în lateral către liniile de poartă şi la acelaşi nivel cu băncile tehnice; Echipa vizitatoare va ocupa întotdeauna locurile de pe banca de rezerve aflată în spatele arbitrului asistent L1”.

  Având în vedere faptul că modernizarea stadionului “Francisc Neumann”, se face exclusiv cu bani din bugetul local, considerăm că este de datoria noastră să informăm corect cetăţenii Aradului cu privire la această importantă investiţie.

  Primăria Arad

  ­

  Acum să ne spunem și noi… păsul.

  Păi dacă lucrările la stadion au fost întârziate tocmai pentru că după câteva discuții cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, s-a decis să fie construit la nivel UEFA 4, de ce nu s-a ținut cont de acest lucru și când au fost instalate băncile de rezerve?

  La cum funcționează lucrurile în România, probabil nici nu era nevoie de bănci de rezerve. La noi era bine și dacă veneau jucătorii și oficialii cu scaunele de acasă și ceva umbrele ca să fie „acoperiți”. Problema apare în momentul în care se dorește organizarea unui meci internațional, de exemplu un meci de Under 21 din preliminarii, gen România – Irlanda de Nord. UEFA spune clar că trebuie 14 locuri pe banca de rezerve. Deci, fie nu se poate organiza meciul, fie cineva va veni cu scaunul de acasă… Apropo, la un astfel de meci internațional trebuie să fie asigurate 18 locuri pe banca de rezerve…

  De ce spunem că în România se poate oricum? Pentru că nu a trecut mult timp de când chiar la un meci pe care ACS Poli Timișoara l-a jucat în deplasare, echipa a evoluat în tricouri numerotate cu pixul pe spate chiar de arădeanul Ionuț Popa, pe atunci antrenorul echipei bănățene. În România se poate juca chiar la nivelul ligii secunde și pe baze sportive cum sunt cele de la Balotești, de la Ghermănești și altele, atâta timp cât îți plătești dările la Federație.

  O altă problemă este și faptul că cei de la Primăriei parcă nu vor să priceapă că acest stadion nu este construit doar pentru a da bine în campania electorală și nici nu va fi folosit doar în 2020 sau în anul în care se inaugurează. Acest stadion este construit pentru a fi folosit zeci de ani, dar ei s-au împiedicat de un scaun deși firma care a realizat băncile de rezervă le-a atras atenția că nu sunt conform regulamentului UEFA 2018.

  „Treptele  sunt din beton prefabricat şi urmează colmatarea şi etanşarea rosturilor cu material elastic. În consecinţă, arena NU “crapă”, ne spun cein de la Primărie. Păi din material elastic par chiar gradenele stadionului. Acestea sunt atât de curbe, atât de strâmbe, de parcă chiar ar fi din material elastic. Iar acest lucru se vede cu ochiul liber chiar și dacă stai la semafor pe Calea Victoriei…

  Iar dacă dăm timpul înapoi, acum trei ani și câteva zile actualul primar, Călin Bibarț, pe atunci viceprimar, ne spunea cu subiect și predicat că presa dezinformează și că lucrările la stadion sunt în grafic și nu vor fi întârzieri. A trecut un an și jumătate de la termenul la care trebuiau finalizate lucrările, 21 mai 2018. Tot atunci Bibarț spunea că își asumă orice întârziere. Cum și-a asumat? Promovând în funcția de primar?

  În ceea ce privește gazonul, Primăria a cerut un gazon cu grosime de un centimetru. Era varianta „low cost”. Reprezentanții firmei care montează gazonul știau că un gazon de un centimetru grosime se va rupe, astfel că au făcut cadou un gazon de 3 centimetri grosime, ca să nu fie probleme. Dar chiar și așa, oare nu vor fi probleme?

  Și am mai avea multe de spus, dar avem timp până când se va inaugura arena din Calea Aurel Vlaicu…

   

  Citește cu click pe titlul de mai jos și:

  Nici nu a fost inaugurat și deja crapă! Număr cu ghinion și împotriva regulamentului pe banca de rezerve la Stadionul „Francisc Neuman”

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am o singura întrebare ce nivel e până la urma UEFA 2 sau 4, căci Primaria a evitat elegant sa mentioneze in comunicat, scriind doar sa corespunda ” categoriei din care face parte.” Eu am impresia că e tot 2, nici vorba de 4. Că dacă era 4 nu se abțineau sa nu scrie in comunicat sa vă de-a peste nas. Așa că, nu vor fi alte meciuri decât cele ale echipelor arădene in campionat. Iar, daca va fi cazul, Doamne ajuta, sa jucam in vreo cupa europeana, vom juca în deplasare ambele meciuri, că la handbal.
   Sper sa mă înșel.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.