marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  De ce vrea Primăria Arad să dea Jandarmeriei un spațiu de la Ștrandul Neptun

  de Raluca Medeleanu | 26 aprilie 2023, 4:56 PM | Administraţie | Topic special

  2

  Vestea că Primăria Arad vrea să cedeze un spațiu care îi aparține, situat la Ștrandul Neptun, a generat revoltă în rândul uneia dintre grupările din Consiliul Local, care și-a exprimat acerb dezaprobarea în mass media și pe rețelele de socializare cu câteva zile înainte de ședința în care ar fi fost supusă la vot decizia. Pe acest considerent, primarul a retras pe moment proiectul de hotărâre și, la începutul ședinței de miercuri, 26 aprilie, a adus lămuriri suplimentare.

  Este vorba de fosta discotecă de la Ștrandul Neptun, aflată în apropierea podului Decebal, care a găzduit ulterior, pentru un timp, sediul Direcției Generale de Poliție Locală Arad, care însă s-a mutat apoi pe Calea Victoriei, iar de atunci spațiul de la ștrand a rămas gol, părăsit.

  Cu acest spațiu neutilizat în gând, Primăria Arad a început să poarte discuții cu Jandarmeria, în ideea să înființeze și un sediu la Arad, întrucât Jandarmeria este situată la Vladimirescu.

  Decizia de a renunța la proprietatea spațiului în favoarea Jandarmeriei i-a revoltat însă pe consilierii locali ai grupării USR, care au comentat intenția ca fiind „o cedare pe bucăți a ștrandului”. Din această cauză, la începutul ședinței CLM, primarul a ținut să aducă câteva precizări cu privire la motivele care stau în spatele acestei inițiative:

  „Indiferent de ce evoluție istorică va avea Cetatea, să fie deschisă publicului, ștrandul la fel, doar se va putea moderniza din ce în ce mai mult, dar destinația lui nu se va putea schimba, e imperios necesară și ajută existența Jandarmeriei între oameni, cât mai aproape de oameni. Pe cale de consecință, cel mai simplu demers pe care a lucrat toată administrația locală românească de ani și ani de zile era darea în folosință gratuită către instituțiile statului a unor obiective pe o perioadă de timp, iar când încetează folosința el rămâne în proprietatea municipalității (…), dar la modificarea codului administrativ, dintr-o eroare, s-au scăpat câteva cuvinte și nu se mai pot da în folosință gratuită”, a motivat primarul Călin Bibarț opțiunea de a transfera imobilul direct în proprietatea Jandarmeriei.

  Edilul a explicat că din toate variantele care au fost discutate cu Jandarmeria, aceasta a fost cea mai avantajoasă pentru ambele părți, întrucât dacă ar fi fost ca Primăria să solicite o chirie lunară pentru spațiu, ar fi fost necesar mai întâi să investească din bugetul local pentru reparații, cheltuieli pe care nu le-a considerat oportune.

  „Am propus, pentru a evita trecerea dintr-o parte în cealaltă, să facem un fel de colaborare, contract, între Primărie – Poliție Locală și Jandarmerie, dar din nou ne-am blocat la faza în care neavând un drept real ei acolo și având nevoie de dotări, ni se cerea să cheltuim câteva sute de mii de euro pentru diferite intervenții și la clădire și la spațiu și la gard și la pază și ce e acolo. Din nou ne-am blocat. Ce ar mai fi fost, așa cum am mai dat și Poliției, ar fi fost să închiriem. Dar asta ar fi presupus, la fel, să facem noi toate investițiile pe care ei ni le solicitau, pentru că un chiriaș nu are voie să facă investiții, deci să cheltuim de asemenea banul public și după aceea să scoatem și la licitație și în urma licitației eventual să câștige Jandarmeria și să plătească o sumă lunară, ca să scoatem investițiile de acolo – lucru cu care nu au fost foarte bucuroși și spuneau «dumneavoastră vreți să fim cât mai prezenți în Arad și ne mai puneți și să plătim». Astfel că toate variantele ne-au dus spre singura variantă posibilă și legală acceptată de ambele părți, via Ministerului de Interne, să-l dăm din publicul municipalității în publicul statului”, a explicat Călin Bibarț.

  Primarul a hotărât însă să nu supună încă la vot proiectul de hotărâre în ședința respectivă, ci a cerut retragerea documentului, invitându-i pe consilierii care s-au opus inițiativei la dialog, iar mutarea ar urma să fie făcută într-o ședință viitoare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ciroza galbenă aka pnl, face tot posibilul să mai distruga cea ce a rămas nedistrus, Ștrandul Neptun. Asta dă de gândit, înseamnă ca toată propaganda cu ,,cetatea turistică”, e doar o poveste cu scop electoral.
   Deci de asta vrea să scoată mapn din cetate, ca să fie mutată jandarmeria!? Stiu, nu in cetate, dar practic in aceiași zona care se vrea un proiect, un spatiu comun de divertisment și alte bla bla bla-uri.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.