vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria își va întreba angajații dacă sunt corupți sau nu

  de Raluca Medeleanu | 28 iunie 2021, 10:42 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  Primăria municipiului Arad va fi finanțată cu fonduri europene, prin cadrul unui proiect POCA, în vederea reducerii nivelului corupției din cadrul instituției. Este vorba de proiectul „Integritate și responsabilitate în administrația publică arădeană”, în valoare totală de 413.465,5 lei, care va fi supus votului consilierilor locali în ședința de miercuri, 30 iunie.

  Mai exact, odată ce va fi implementat, acesta va introduce o certificare a standardului ISO 37001 – Sistem de management anti-mită, în care vor fi formați inclusiv auditori interni și se vor organiza cursuri de instruire pentru îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor personalului în ceea ce privește prevenirea corupției, etica și integritatea.

  În plus, se va realiza un studiu, bazat pe sondaje de opinie cu privire la modul în care corupția este percepută de cetățeni și de angajații instituție și se va realiza o campanie de conștientizare a efectelor corupției în rândul personalului din cadrul Primăriei Municipiului Arad cât și în rândul cetățenilor.

  „Strategia Europa 2020 vizează promovarea unei economii inteligente, durabile și favorabile incluziunii. Succesul acestei strategii depinde, în mare măsură, de factori instituționali, cum ar fi buna guvernanță, statul de drept și prevenirea corupției. Îmbunătățirea eficienței administrației publice poate contribui, în special dacă este însoțită de transparență, la atenuarea riscurilor legate de corupție.

  De asemenea, Strategia Națională Anticorupție pe perioada 2016 – 2020, adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 583/2016, are ca scop principal promovarea integrității, prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ și instituțional, în vederea prevenirii corupției și prevede o serie de măsuri în acest sens în sarcina autorităților administrației publice locale. Unitățile administrativ teritoriale au obligația, printre altele, să identifice procedurile administrative care sunt cele mai vulnerabile la corupție, să implementeze metodologia de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, să desfășoare campanii de conștientizare pe plan local pentru promovarea bunelor practici anticorupție.

  Implementarea standardului ISO 37001 reprezintă un instrument util în activitatea administrativă și, totodată, contribuie la sporirea încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri în administrația locală”, se arată în proiectul de hotărâre.

  Din valoarea totală a proiectului, Primăria va acoperi 2% din costuri, anume 8.269,31 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.