duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Arad va renova integral unsprezece clădiri istorice, în totalitate pe propria cheltuială

  de Raluca Medeleanu | 14 decembrie 2018, 2:56 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  8

  Strada Gheorghe Barițiu 24, adresa uneia dintre clădiri care vor fi renovate de către Primărie

  Așa cum s-a votat joi la ședința CLM, un număr de 223 de clădiri centrale aflate în stare precară vor avea, începând din 1 ianuarie, impozite majorate până la 500%. Câțiva dintre acești arădeni au, în schimb, noroc: administrația orașului vrea să-i ajute financiar, iar unii dintre ei vor scăpa în totalitate de această responsabilitate, deoarece reabilitarea va fi asumată și plătită de către Primărie.

  Pe lângă facilități oferite ca să le ușureze munca unor arădeni ca să-și recondiționeze fațadele clădirilor monument istoric, Primăria Arad s-a oferit să renoveze integral 11 (unsprezece) clădiri centrale… gratuit! „Gratuit” pentru locatarii norocoși, desigur, banii necesari pentru renovare fiind alocați din bugetul local. Motivul principal: Primăria deține în aceste clădiri apartamente, birouri sau spații de la parter.

  Cele unsprezece adrese norocoase sunt: str. Barițiu nr. 24, str. Ștefan Cicio Pop nr. 9, str. Ciocârliei nr. 1, str. George Coșbuc nr. 39, str. Mihai Eminescu nr. 16, str. Mihai Eminescu nr. 50, str. Episcopiei nr. 29, str. Grigore Alexandrescu nr. 1, str. Iustin Marșieu nr. 33, str. Mărășești nr. 10 și str. Mețianu nr. 14.

  Primarul a mai menționat și faptul că se vor realiza anchete sociale prin care vor fi identificați proprietarii care nu au resursele necesare de a renova clădirile pentru care s-a votat, ieri, majorarea impozitului cu 500%, anunțând că după analizarea stării financiare ale acestor locatari, administrația orașului le va plăti 50% din suma necesară renovării. În plus, după finalizarea unei reabilitări, se va reanaliza investiția și, după caz, Primăria va mai veni în sprijinul întregii asociații de locatari, punând câte 20% sau 30% din totalul de cheltuieli.

  Până atunci, însă, pentru toate cele 212 clădiri aflate pe „lista neagră” (cele 11 fiind „scoase din joc” automat), rămâne valabilă supraimpozitarea, până când vor începe de bună voie să renoveze clădirile respective.

  Sunt și proprietari care s-au mobilizat deja în urma hotărârii CLM de ieri și au anunțat Primăria că vor începe renovarea în cel mai scurt timp posibil.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. banii primariei nu sunt ai primariei ci ai municipalitatii. Decizia cheltuirii banilor muncipiului revine consiliului local. Consiliul local dirijeaza banii numai conform legii. Legile in tatea UE si in Romania exclud, inclusiv prin Constitutie, discriminarea.
   In ordinea asta de idei care sunt criteriile avute in vedere la selectarea celor 11 imobile. In conditiile in care unii cetateni sunt sanctionati prin impozite majorate, alti cetateni sunt premiati. Care ese diferenta care justitifica o discriminare pozitiva?
   Faptul ca primaria detine in proprietate apartamente nu justifica u astfel de tratament. Primaria, la fel ca toti ceilalti proprietari, trebuie sa beneficieze de exact acealeasi drepturi este obligata sa suporte toate sarcinile exact ca ceilalti proprietari.
   Pentru cota care le revine din condominii se pot aloca bani prin HCLM in mod direct, clar si nu prin masuri pe diagonala, necalare.
   Este evident ca politrucii care ne conduc nu au nici o urma de decenta, nu cunosc mecanismul, nu-l inteleg, nu cunosc legile … nu-s buni de nimic.
   Sa vedem ce fac institutiile de forta: DNA, parchetele, justitia, politia si alte rahaturi sforaitoare si goale de sens real insa pline de talente de comunicare si manipulare?

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Cladiri printre care si cladirile detinute si de el nu scrieti ca de aia au demarat renovare sa poata vinde falca cladirile ce le detine pe centru dupa renovare ,mai un pic intra in renovare si spalatoriile La Fontana ce le detne domnul Faraon Falca primite cadou de la Mos Craciun ca a fost cuminte.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Am mai auzit povești de la dl Falcă! Fiind direct interesată știu exact poziția primăriei vis-a-vis de reabilitări.Si pâna acum a promis ajutor dar când am mers la el a zis că nu sunt bani.Sunt foarte curioasă dacă se și ține de promisiune.Ar putea învăța de la dl Bolojan care,din căte știu a accesat fonduri europene pentru renovarea clădirilor din Oradea. La noi de ce nu se poate???

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.