duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Arad și creștineasca pomană cu proprietățile publice

  de Raluca Medeleanu | 29 februarie 2024, 7:33 AM | Administraţie | Topic special

  5

  Printre proiectele aprobate în ședința de Consiliu Local de miercuri s-a regăsit și trecerea în proprietatea unei biserici penticostale a unui teren care aparținuse patrimoniului public al Municipiului Arad. Astfel de acțiuni generoase au mai fost făcute de Primărie și în trecut, nu e o noutate, însă nu putem să nu observăm cum ele s-au „aglomerat” în ultimele luni ale anului trecut, respectiv la începutul acestui nou an.

  În 18 septembrie, într-o astfel de ședință a fost aprobată darea în folosință gratuită, pe o perioadă de 10 ani, a cinematografului „Dacia”, care a fost preluat anterior de Primărie de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) și dat propriu-zis în administrarea Centrului Municipal de Cultură Arad. Însă cum în incinta acestui cinematograf funcționa deja Biserica Penticostală Ekklesia, a fost aprobată prelungirea dreptului de utilizare gratuită a spațiului pe o perioadă de încă 10 ani. Potrivit actului normativ votat în CLM, ar exista însă condiția ca sala să aibă în continuare și utilitatea inițială: „Cinematograful Dacia este dat in folosință gratuită pentru activități culturale și de cult condiționat de asigurarea respectării programului de difuzare de film cinematografic”.

  La o ședință „distanță”, pe 28 septembrie, consilierii au mai aprobat un proiect de hotărâre tot în beneficiul aceleiași biserici, anume prelungirea dreptului de superficie cu titlu gratuit pe care îl avea Ekklesia asupra unui teren de pe Câmpul Liniștii, de la o perioadă de 30 ani la o perioadă de 99 ani. Pe terenul de 35.000 mp, de pe strada Câmpul Liniștii, nr.29-33, comunitatea penticostală intenționează să construiască o școală, o grădiniță, o clinică și o zonă de sprijin social.

  În 25 octombrie, a avut loc o nouă acțiune generoasă de acest fel, de data aceasta Arhiepiscopia Aradului a primit dreptul de superficie cu titlu gratuit asupra unui teren de circa 2,5 hectare, pe o perioadă de 99 ani, în zona str. Voinicilor, în vederea construirii unui complex școlar, în parteneriat cu UAV.

  Tot gratuit a primit și comunitatea baptistă din Arad terenul pe care începuse deja din 2021 să construiască pe cheltuială proprie un nou sediu pentru Liceul Baptist din Arad (este vorba de proiectul „EduFort”). Terenul de 13.262 mp din Subcetate, str. Pompei, se afla în proprietatea Municipiului Arad, fiind atribuit Comunității Bisericilor Baptiste din Arad, printr-o concesiune, aprobată în 2018. În ședința din 31 ianuarie 2024 însă, consilierii au votat transmiterea cu titlu gratuit a acestui teren în proprietatea Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Arad.

  Și ajungem la cel mai nou exemplu de pomană de acest fel a unei proprietăți publice a Municipiului Arad, când în ședința de miercuri, 28 februarie, s-a aprobat transmiterea cu titlu gratuit a unui teren în proprietatea Bisericii Penticostale El Shaddai. Terenul este situat în municipiul Arad, pe strada Clopotului, nr.151, având o suprafață de 1.747 mp. Biserica respectivă avea deja drept de superficie pe el încă din 2017, obținând în 2018 și 2021 autorizații de construire pentru un lăcaș de cult ce cuprinde și un centru social multifuncțional, educațional. Practic, acum a avut loc ultima procedură prin care terenul a fost trecut complet în proprietatea Bisericii Penticostale El Shaddai.

  Citește și:

  Biserica Ekklesia primește pentru 99 ani un teren gratuit pe Câmpul Liniștii, după ce a primit și Cinema Dacia pentru 10 ani · Special Arad

  Se pun bazele unei școli în Micălaca, zona Voinicilor · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Astea sunt doar terenurile care au ajuns să facă vâlvă în presă sunt sigur ca mai sunt și altele care au scăpat vigilenței presei.
   Nu avem un bilanț oficial total măcar pt ultimii 6-7 anii a suprafețelor concesionate gratuit către culte.
   Era interesant de aflat beneficiarii suprafețele perioada de concesiune dacă e cazul sau cele cedate gratuit pentru ca primăria refuză de 20 de ani să dea locuri de casă pt tineri în schimb cedează terenuri berechet pt culte.

   +15 voturi
   +1
   -1
  2. @raluca medeleanu
   oare ce spune curtea de conturi?
   in conditiile in care Romania e stat laic iar cultele religioase nu ar trebui sa aiba alt tratament decat orice alta asociere, respecti cultele intre ele nu ar trebui diferenţiate din punct de vedere legal – ortodocsi faţă de orice secta obscură daca e recunoscuta de lege – se pune intrebarea care sunt criteriile pe care sa fac aceste donatii (practic) si in ce masura nu vor ajunge sa raspundă primarul si consilierii . nota bene

   +17 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.