joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria a aderat la două asociații de tip „GAL” în speranța atragerii mai multor fonduri europene pentru zonele defavorizate

    de Raluca Medeleanu | 29 noiembrie 2022, 4:49 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Primăria Arad a aderat în această săptămână, la inițiativa celor doi viceprimari, la două asociații proaspăt înființate în vederea atragerii mai multor fonduri europene pentru zone defavorizate ale municipiului. Vorbim despre Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Arad Vest” și cel omonim care vizează „Arad Est”. Viceprimarul Faur ne-a explicat că GAL-urile au fost până acum axate pentru proiecte rurale din țară, însă tot mai multe medii urbane au început să formeze la rângul lor astfel de asocieri, avandajul fiind deschiderea la un complet alt set de fonduri europene care se oferă mai ușor.

    Pe lângă municipalitate, în aceste două GAL-uri fac parte și alte asociații arădene care vor identifica diferite nevoi ale cetățenilor din zonele menționate ale municipiului și care vor demara diferite proiecte pentru care vor apela la fonduri europene disponibile în aceste programe. În „Arad Vest” mai sunt membre Asociația „Inițiativa sportivă Cetatea Aradului”, „Organizația Tinerilor cu Inițiativă” și IQ4U Concept SRL, iar în „Arad Est” mai sunt membre Asociația „Cetatea Aradului”, Asociația „Ofensiva Tinerilor” și Asociația „Aradul Social”.

    De notat că pentru a face parte în cele două Asociații proaspăt înființate, Primăria nu va avea de plătit vreo cotizație din bugetul local.

    „Până acum, în România, au funcționat GAL-uri ca ONG-uri în zona rurală. De curând, există și posibilitate să fie organizate și în zona urbană. Scopul lor este atragerea de fonduri europene. În Arad, au fost înființate două GAL-uri, Vest și Est, pentru a cuprinde comunitățile defavorizate unde Primăria are interes să propună proiecte pentru finanțare europeană, prin aceste GAL-uri. Deci ne-am asociat în vederea realizării unor proiecte pentru zonele defavorizate pe care le avem și în cartierele de Est și din Vest, cartiere mărginașe. Acum suntem chiar la primul pas de constituire a acestei asocieri. Cu fiecare linie de finanțare care se deschide, cu fiecare apel lansat, vom veni și vom stabili în Consiliul Local la care proiecte participăm și ce vom face”, ne-a spus vicele Faur.

    Întrebat fiind cu ce diferă acest fel de solicitări prin intermediul unor asociații, față de întocmirea unor proiecte direct în cadrul Primăriei Arad, Lazăr Faur ne-a explicat că prin GAL-uri vin fonduri cu destinație exactă. „Nu mai ești în concurență cu toată lumea. În asta a constat succesul GAL-urilor rurale care au existat până acum, au avut fonduri predestinate și au hotărât ei ce vor face în zona respectivă. Deci au funcționat ca o autoritate de implementare. E un avantaj foarte mare, sunt alocate și acum pe mai multe linii de finanțare fonduri importante, constistente, pentru GAL-uri. Așa nu mai intri în concurență cu toată lumea, ci doar cu alte GAL-uri care există. Acum noi suntem chiar la început, nu sunt chiar așa de multe urbane, erau vreo 20 și ceva când am verificat, dar este un avantaj că participi la o zonă mai puțin concurențială și noi de aceea am aderat la două ca să crească șansele, să se dubleze șansele să obținem finanțare”, ne-a mai explicat viceprimarul .

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.