sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Preşedintele României, exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie!

  de - | 20 martie 2018, 1:11 PM | Politikos

  5

  (foto: INQUAM-Octav Ganea)

  Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat marţi raport de admitere pentru legile justiției. Acestea au intrat apoi în plen, pentru vot. Procedura se desfășoară pe repede-înainte. Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), arată News.ro.

  Rapoartele la cele două legi au fost adoptate cu 13 voturi “pentru” şi 7 „împotrivă”.

  Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004, potrivit News.ro.

  Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”.

  Comisia specială a votat, luni, ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

  Articolul la legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că CSM primeşte atribuţii de numire şi revocare a conducerii ICCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură, prin corelarea cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui României din procedura de numire a conducerii ICCJ.

  „Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) numesc şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, prevede articolul votat.

  În forma iniţială, articolul spunea: „Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) propun preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; c) numesc şi revocă preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

  Raportul de admitere va fi trimis la Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

  După dezbaterile generale de săptămâna trecută, Comisia specială condusă de ex-ministrul de Justiție Florin Iordache a început, luni, discuțiile pe articole la cele trei legi ale Justiției. Deși, inițial, președintele comisiei a dat asigurări că dezbaterile vor viza exclusiv articolele declarate neconstituționale de CCR, parlamentarii au formulat amendamente și la alte articole.

  sursa: digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Fa, analfabeto, aceste modificări legislative sunt croite de apărători ai infractorilor, de mafioții din PSD si ALDE!
   Iti dai seama cat esti de penibila sa le iei apărarea, cand singurul lir interes este acela de a pune Justiția la cheremul penalilor?!
   Din cauza celor ca tine merge tara noastra frumoasa așa prost!
   Rusine sa-ti fie, inculto!

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. cei care au votat partidele borfasilor PSD&alde , precum si cei care nu s-au prezentat la vot, au legitimat si au girat aceste ticăloșii conduse de slugile penalilor, Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae si alții!
   Așa va trebuie, asta ati votat, asta ati primit.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.