Președintele Consiliului Județean Cluj a fost arestat pentru 29 de zile! De 17 ori mită!!!

  de Special Arad | 30 mai 2014, 9:06 AM | Naţional

  0

  Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj a fost arestat preventiv pentru 29 de zile într-un dosar de corupţie anchetat de DNA. Uioreanu este acuzat de luare de mită, procurorii susţinând că şeful CJ ar fi făcut acest lucru de 17 ori. Alături de Uioreanu au mai fost arestaţi Ioan Bene şi Pogăcean Vasile cei care l-ar fi mituit pe şeful CJ. În schimbul mitei, Uioreanu a suplimentat contractul pentru construcţia unei piste pentru aeroportul din Cluj cu suma de 10 milioane euro, în beneficiul companiei deţinute de omul de afaceri Ioan Bene. Anchetatorii susţin că şeful CJ a aprobat suplimentul de 10 milioane euro prin proceduri de achiziţie ilegale.

  Procurorii spun că în 2011 firma Napoca SA firma lui Ioan Bene a câştigat contractul pentru construcţia unei noi piste pentru aeroportul din Cluj. Contractul avea valoare de 32 milioane euro cu finanţare din bugetul judeţean.

  Potrivit procurorilor, Uioreanu a dispus încheierea a 24 de contracte adiţionale fără să respecte legea achiziţiilor publice. “Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42.000.000 euro. Probaţiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a  preşedintelui C.J. Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Bene Ioan deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări)”, susţin procurorii DNA.

  Procurorii  spun că Uioreanu a primit de la Ioan Bene 278.000 lei mită în mai multe tranşe, pe care cei doi i-au disimulat sub forma unui contract pentru un sondaj. “De asemenea, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014”, spun procurorii DNA.

  Uioreanu mai este acuzat de DNA că a cerut de la un alt om de afaceri aproape 700.000 lei. În schimbul banilor, Uioreanu şi alţi complici au trucat licitaţii publice şi au alocat fonduri publice discreţionar. Mai precis firma SC Sinai ce aparţine omului de afaceri Pogăcean Vasile avea contracte cu mai multe primării din judeţ, iar Uioreanu a cerut şi primit mită de la acesta. În schimbul banilor şeful CJ direcţiona fondurile publice cu prioritate fix la primăriile cu care firma lui Pogăcean avea contracte. Astfel ar fi fost direcţionate discreţionar fonduri în valoare totală de aproape 1 milion de euro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.