În premieră la Arad, Spitalul Județean face de acum ERCP, o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice





Comunicat. O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad: ERCP.
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) este o metodă minim invazivă, utilizată pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor căilor biliare și pancreatice, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală. Tehnica este destinată, în special, pacienților cu icter mecanic.
Procedura va fi efectuată în cadrul Secției Gastroenterologie, într-un spațiu modern, amenajat din fondurile Consiliului Județean, de către dr. Sebastian Grada, medic specialist gastroenterolog, supraspecializat în această tehnică la Spitalul Colentina din București.
„M-am supraspecializat în această procedură la Spitalul Clinic Colentina, în anul 2023, sub îndrumarea unor specialiști de renume. Ulterior, anul acesta, mi-am completat studiile pentru ca pacienții din Arad să poată beneficia de această intervenție local, odată cu deschiderea noii săli moderne”, a spus dr. Sebastian Grada, medic specialist gastroenterologie.
Secția Clinică Gastroenterologie a fost dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, cumpărată de Consiliul Județean Arad.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu, a adăugat: „Secția a fost dotată cu aparatură performantă în valoare de 2,8 milioane de lei, din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad! Printre noile dotări se numără un aparat de radiologie cu braț C-Arm, un turn de endoscopie cu gastroscop, colonoscop, duodenoscop, electrocauter cu plasmă și o masă radiotransparentă cu accesorii specifice. Aceste echipamente vor permite efectuarea unor investigații avansate, inclusiv ERCP, imediat ce vor fi obținute avizele necesare de la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Aparatele vor funcționa la etajul III al clădirii principale a spitalului, în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie”.
Dr. Dana Iovănescu, medic primar în gastroenterologie și medicină internă, șef al Secției Clinice Gastroenterologie, a subliniat: „Prin această procedură nouă, vom putea ajuta pacienții în cazul obstrucției căilor biliare datorate litiazei biliare, unor tumori ale căilor biliare sau unor stenoze. Astfel, vor putea fi îndepărtați calculii fără ca aceasta să necesite o intervenție chirurgicală, iar pacienții cu ictere obstructive vor beneficia de montarea de stenturi endoscopice. Este o veste foarte bună pentru pacienții noștri, care nu vor mai trebui să fie transferați în alte județe pentru acest tip de tratament.”
Noua procedură ERCP marchează un progres semnificativ pentru sistemul medical arădean, aducând mai aproape de pacienți servicii medicale avansate și reducând necesitatea deplasărilor către alte centre medicale din țară.
Comentariile portalului
Nu era deja trezita în conștiința? Ati lăsat-o să adoarmă?🤣
Județul l-au luat înapoi. Bine că nu și-au luat și țara. Chiar treziți în conștiința🤣
@Stefan51 Încă nu s-a prins populația. Stai să mai treacă vreo două sau trei săptămâni.