Sălile de operație din Spitalul Județean și secția ATI vor fi modernizate și duse la standarde europene





În urma unui parteneriat între Județul Arad și Județul Békés, din Ungaria, și câștigării unor proiecte pe fonduri transfrontaliere care însumează peste 8 milioane de euro, blocul operator (sălile de operație) și Secția ATI, situate la etajul al doilea din clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), vor trece printr-un proces de reconfigurare și modernizare, pentru a întâmpina standardele de sănătate europene.
Conducerea Consiliului Județean Arad (CJ) – instituție care este ordonator de credite a spitalului – va semna luni, 22 decembrie, contractul de finanțare pe care l-a obținut în cadrul Programului Interreg VI-A România-Ungaria, iar astăzi președintele CJ Iustin Cionca, alături de managerii SCJU, Florina Ionescu și Cătălin Hreniuc, au prezentat mai pe larg detaliile tehnice ale proiectelor.
Termenul de implementare este de 3 ani, timp în care se va face o reconfigurare a spațiilor existente pentru a realiza circuite medicale conforme la standardele actuale din domeniul sanitar de la nivel european. Florina Ionesc, managerul administrativ al spitalului a explicat că acest lucru va duce la restrângerea numărului de săli de operație de la 10 actuale la 8, pentru a putea avea spațiul disponibil refacerii circuitelor, însă a subliniat că acest lucru nu va afecta actul medical, deoarece vor respecta formula de calcul pentru necesarul reglementat.
Sălile de operație vor fi monitorizate video, acest lucru urmând să fie un real beneficiu pentru instruirea medicilor rezidenți și a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul UVVG, cu care spitalul este partener, fiind spital universitar. De asemenea, se va introduce și un sistem informatic performant care va implementat și în saloanele de la secția de Terapie Intensivă (ATI), ceea ce va crește calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.
Blocul operator nu a mai fost modernizat de 10 ani
„Semnarea contractului este foarte importantă pentru spitalul nostru, este un proiect strategic pentru județul Arad, fiind important pentru că de mai bine de 10 ani nu s-a mai investit în această zonă, iar ceea ce va urma din punct de vedere al reorganizării fluxurilor medicale, a căilor de acces după noile norme aflate în vigoare atât în vedere al DSP, cât și ISU, va aduce un plus de confort, de siguranță și de calitate, atât pentru cadrele medicale cât și pentru pacienții care vor beneficia de aceste servicii”, a spus ec. Florina Ionescu, managerul administrativ al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Investițiile vizează amenajarea a 8 săli de operații, care vor fi complet reabilitate, pereții sălilor vor fi din inox, se vor reface toate instalațiile electrice, vor fi înlocuite lămpile actuale cu lămpi și camere de luat vederi care vor permite monitorizarea schimbul de date în timpul operațiilor, va fi instalat un sistem de ventilație care va face schimbul de aer necesar din punct de vedere bacteriologic în cadrul sălilor de operații.
De asemenea, se va construi și o pasarelă exterioară prevăzută cu lift, care va avea rolul pentru evacuarea pacienților cu targa, oferind o a doua cale de evacuare cu targa, așa cum cere legea actuală, spitalul având până acum doar una.
Parteneriatul cu Județul Békés din Ungaria va ajuta și la acumularea de cunoștințe medicale suplimentare din partea medicilor din ambele județe, întrucât se vor realiza atât schimburi de experiență fizice, cât și o colaborare prin sistemul informatic, prin care medicii vor putea să obțină o părere suplimentară atunci când sunt nevoiți să ia o anumită decizie în vederea realizării actului medical.
„Este luna decembrie, luna cadourilor și se pare că Spitalul Clinic Județean tocmai a primit un nou cadou: modernizarea blocului operator. Lucrez în acest spital, ca medic neurolog, de peste 12 ani, cunosc toate problemele din cadrul Spitalului Județean și era imperativ ca blocul operator să ajungă la standarde europene și la această modernizare, deci felicit echipele care au fost implicate în obținerea acestui proiect!(…). Prin crearea parteneriatului cu județul Békés, populația va avea acces la programele de screening, tratament, recuperare, transfrontalier, pentru diferite tipuri de neoplasme. De asemenea, fiecare pacient va putea obține o a doua opinie medicală, prin efectuarea unor schimburi de experiență între medicii dintre cele două județe și prin colaborarea de la distanță pentru a obține acelei a doua opinie medicale printr-un sistem IT care ne va permite transferul de date medicale”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, managerul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Se solicită finanțare și pentru Secția de Cardiologie
Un alt proiect pentru care Consiliul Județean va încerca să obțină finanțare, pe care îl va depune chiar mâine, este reabilitarea etajului al V-lea din aceeași clădire, unde va funcționa Secția de cardiologie, în proiect încercând să obțină finanțare și pentru achiziționarea unui angiograf pentru Laboratorul de Cardiologie Intervențională. Valoarea totală a acestei investiții este calculată la aproximativ 52 milioane lei (cca. 10,5 milioane euro).
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)