miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Pregătirile sunt în toi pentru Symphonic Experience, cu accent pe protejarea gazonului | FOTO

  de Tomck@t | 17 august 2022, 5:55 PM | Cultură

  2

  Au mai rămas doar două zile până la „Symphonic Experience”, evenimentul inedit nu doar pentru Arad, ci pentru întreaga țară, având în vedere că este un festival simfonic de înaltă ținută pe un stadion de fotbal. Despre detaliile organizării, despre cum evoluează pregătirea scenei și, implicit, despre măsurile luate pentru protejarea gazonului, au vorbit astăzi, într-o conferință de presă, organizatorii Florin Galiș, Marius Simion și Cătălin Lăpușcă, dar și primarul Călin Bibarț, pentru că deși „Symphonic Experience” este un proiect privat, unul dintre principalii parteneri ai festivalului este Primăria Municipiului Arad.

  În momentul de față se lucrează la amplasarea scenei, a instalației de sunet și a ecranului de mari dimensiuni de lângă scenă (aduse la festival de o echipă mixtă, arădeană și timișoreană). Cătălin Lăpușcă a asigurat presa că se iau toate măsurile pentru a nu deteriora gazonul… sau, măcar, pentru a limita cât mai mult deteriorarea lui, scena fiind montată pe zeci de picioare, astfel încât greutatea să fie distribuită cât mai bine și să nu apese un singur spațiu pe teren. Scena este, de altfel, în mijlocul terenului, deci practic doar o jumătate din terenul arenei (plus peluzele din acea jumătate) va fi folosit pentru festival. Ca fapt divers, s-ar putea ca spectatorii care au optat pentru bilete sau abonamente în peluze să iasă cel mai bine, distribuția sunetului având o calitate mai ridicată în acele părți ale arenei, decât în fața scenei.

  În ceea ce privește locurile VIP, VIP Gold, Premium etc., amplasate în fața scenei, direct pe teren – din nou, în ideea protejării gazonului, întregul spațiu de desfășurare va fi acoperit de plăci flexibile numite „portafloor”. Acestea vor fi puse pe gazon abia vineri, înainte de începerea concertelor, ca să fie cât mai puțin afectat gazonul.

  Fiind un eveniment de înaltă ținută, organizatorii se vor baza pe „gardurile bunului simț”, tocmai de aceea nu vor fi garduri de delimitare a sectoarelor asigurate, de regulă, de Poliția Locală, dar vor fi, totuși, linii de demarcație și organizatori care vor dirija oamenii spre locurile lor, conform biletului sau abonamentului, la intrare în teren.

  Tot pentru a limita ocuparea gazonului, nu va fi un „backstage”, artiștii intrând pe un culoar special amenajat (tot cu un sistem portafloor) dinspre clădire direct pe scenă.

  Ca la Untold… dar nu chiar

  „Este un proiect pilot, îi felicit și le mulțumesc organizatorilor pentru curaj, pentru că, până la urmă, trebuie și un pic de curaj. După cum vedeți, a început amplasarea scenei de la jumătatea stadionului și sunt convins că în următorii ani scena se va deplasa, etapizat, spre partea cealaltă. Evident că și pe ei, ca și pe noi și pe oricare alții ne interesează să nu avem stricăciuni sau probleme majore nici la stadion și, în primul rând, la gazon. Cu siguranță vor fi pe ici-colo mici probleme, dar remediabile. Sper că va fi așa, pentru că sunt aceleași materiale și aceeași firmă care organizează Untold-ul, tot pe stadion. Spun asta pentru că au fost unii care au întrebat «Cum adică concert pe stadion?». Celebrul Untold are loc pe stadion, deci materialul care va veni doar de vineri, nu cred că va afecta în mod deosebit gazonul, dar ne-am asigurat că dacă vor fi probleme, se remediază. Nu avem meci a doua zi, avem o săptămână la dispoziție și până la urmă încercăm să îmbinăm și să dăm o utilitate unui punct important al orașului nu doar strict pentru activitatea sportivă, ci și culturală. E un proiect inedit care cu siguranță va prinde și cred eu că va deveni de referință, în următorii ani, în oraș”, a spus primarul Călin Bibarț.

  Cătălin Lăpușcă a adăugat că trebuie să avem în vedere, totuși, proporțiile atunci când comparăm Symphonic Experience cu festivalul Untold, la evenimentul din Cluj-Napoca fiind zeci de mii de participanți care au sărit pe gazon opt-zece ore pe zi, iar aici, la evenimentul arădean, vor fi doar scaune și un program muzical pentru un public mai liniștit.

  „Ca organizatori principali, suntem angrenați în acest act de curaj sau nebunie. Nu știu dacă ar fi multe de spus, doar că ne-am bucura să veniți în număr cât mai mare chiar în ziua evenimentului, dacă nu v-ați gândit să vă rezolvați până în ziua de azi locul”, a spus Marius Simion, iar Florin Galiș a adăugat următoarele: „Cred că e o oportunitate frumoasă pentru foarte mulți dintre arădeni, care n-au apucat să vadă arena, care n-au venit până acum la niciun meci… și cunosc foarte multe cazuri de acest gen. Îi invităm să vină pe arena Aradului pentru un eveniment cultural. Arena, până la urmă, în momentul de față, împarte – ca să spunem așa – cele două capacități, în a organiza competiții sportive și a fi o gazdă foarte bună, pentru că are aici toate facilitățile și pentru un eveniment cultural premium, așa cum îi spunem noi, care credem că va fi, din punctul nostru de vedere, cel mai important eveniment cultural, ca amploare, care s-a organizat în Arad în ultimii 30 de ani”. 

  Programul

  Atenție (!) – programul a suferit modificări față de primele programe anunțate. Vezi programul final mai jos!

  Concertele încep în fiecare zi de la ora 17 cu talente arădene (descoperite de organizatorul Marius Simion) și anume Bianca Ștefania, Anastasia Maria, Ribozom , Ceitrei , Roland Ristin, Ilinca Sîrbu și Mirela Costea.

  Filarmonica Arad va fi una dintre „pilonii” muzicali ai festivalului, Corul Academic al Filarmonicii pregătind un program special pentru acest eveniment, iar Orchestra Simfonică va urca pe scenă în toate cele trei zile ale festivalului, acompaniind artiștii care reprezintă capetele de afiș și anume trupa Phoenix – cu un concert exclusiv numit „SymPhoenix60”, legendara trupă serbând la Arad 60 de ani de existență și activitate (vineri), Gheorghe Zamfir și invitații săi (sâmbătă), dirijorul Daniel Jinga, solista Laura Bretan și soliștii Marcel Pavel, Iordache Basalic și Vlad Miriță (duminică).

  Din programul muzical mai fac parte și Kerekes Band (vineri), Budapest Orchestra Project (sâmbătă) și violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.

  Biletele și abonamente sunt disponibile în continuare online, pe symphonicexperience.ro.

  Program desfășurat pe ore:

  Vineri: de la ora 17:00 – Bianca Ștefania, Anastasia Maria, Ribozom; de la 18:05 – Ceitrei; de la 19:00 – Corul Academic; de la 20:00 – Kerekes Band; de la 21:30 – Phoenix

  Sâmbătă: de la ora 17:00 – Roland Ristin, Ilinca Sîrbu, program de dans; de la 19:00 – Budapest Orchestra Project; de la 20:30 – Corul Academica; de la 21:30 – Gheorghe Zamfir și invitații

  Duminică: de la 17:00 –  Ilinca Sîrbu & Roland Ristin, program de dans; de la 19:00 – Răzvan Suma; de la 20:30 – Laura Bretan; de la 21:30 – Marcel Pavel, Iordache Basalic și Vlad Mirița.

   

  Foto: Lucian Dănilă

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.