luni, 5 mai, 2025

Special Arad Logo

    Prefectul Mihai Paşca vrea discuții cu liderii religioși, cu ONG-urile și cu parlamentarii pe tema vaccinării

    de Adriana Barbu | 23 aprilie 2025, 4:08 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    „Cred că este de datoria tuturor persoanelor cu responsabilități în această zonă medicală și a sănătății publice din Arad să se implice efectiv în campania de popularizare a vaccinării, iar, în ceea ce mă primește personal, în perioada următoare, voi începe discuții cu organizațiile neguvernamentale, cu liderii religioși din comunitatea Aradului, cu reprezentanții instituțiilor, cu parlamentarii Aradului pe tema vaccinării”, a punctat în conferinţa de presă de miercuri după-masa prefectul judeţului Arad, Mihai Paşca, pe subiectul fierbinte al vaccinării.


    La discuții cu toți parlamentarii?

    Acesta a precizat şi faptul că a luat deja legătura cu parlamentarul Geanina Pistru, membru al Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților „care a avut deja inițiative în zona vaccinării pentru anumite categorii” şi că se bazează pe suportul tuturor parlamentarilor de Arad, indiferent de culoarea politică, în încercarea de a schimba situaţia vaccinării de la nivelul judeţului Arad, date statistice care au pus Aradul pe ultimul loc la vaccinarea ROR.

    Prefectul s-a arătat încrezător că cei pe care îi va invita la discuţii vor fi deschişi la colaborare pentru că e vorba de interes general. „Voi avea discuții cu medicii de familie și vom încerca să demarăm o acțiune de conștientizare și de informare pro-vaccinare, cel puțin pentru ROR, dar nu numai”, a mai adăugat Mihai Pașca.

    Demersul prefectului, pornit de la situaţia alarmantă a vaccinării

    Demersul prefectului Mihai Pașca a fost generat, după cum ați putut citi deja pe Special Arad AICI, de statisticile făcute publice în urmă cu o săptămână, statistici care plasează Aradul pe ultimul loc la vaccinarea ROR.

    „Am văzut în toți acea știre, acea statistică, ce plasa județul Arad pe ultimul loc, era acolo vorba despre vaccinarea ROR, 31% era procentul din dreptul Aradului și, nu numai că eram pe ultimul loc, dar eram și cu 9% mai jos decât următorul clasat în ultimul județ. Consider că este un procent alarmat de mic și, în urma acestei știri, am luat legătura imediat cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și am convocat conducerea instituției la o întâlnire pe care am avut-o”, a spus prefectul.

    De la DSP, aşa cum aţi aflat deja din analiza Special Arad, a aflat că nu există probleme de aprovizionare cu vaccin, nici probleme de ordine logistic, ori legate de personalul care ar trebui să realizeze această vaccinare, ci că procentul vaccinării ROR a crescut între timp, de la ultima raportate vehiculată în spaţiul public: „în luna februarie, acoperirea vaccinală pe ROR ar fi de 51,84% la copii de un an”.

    Procentele de la vaccinare le găsiţi în materialul de mai jos:

    Cum a ajuns Aradul judeţ de antivacciniști

    Datele făcute publice de prefect sunt, însă, pe mai departe îngrijorătoare: la nivelul județului Arad, în 2024, au fost raportate și confirmate 681 de cazuri de rujolă, 33 de cazuri de scarlatină și 365 de posibile cazuri de variceală.

    „Într-adevăr, cred că vedem cu toții că aceste campanii de conștientizare a importanței vaccinării copiilor nu au avut rezultatul scontat până acum. Vedem acest lucru și din numărul îmbolnăvirilor”, a punctat prefectul, care a amintit şi el de faptul că reprezentanții DSP cred că vina o poartă reticența care se întâlnește în zona celor care ar trebui să fie de acord cu administrarea acestor vaccinuri, respectiv în principal în zona părinților.

    Mihai Paşca a afirmat că are de gând să abordeze la modul serios această temă sensibilă, care, din păcate, naște controverse: „Nu sunt aici, în fața dumneavoastră și în fața arădenilor, în această poziție doar pentru a aborda teme comode și, eventual, care aduc beneficii de imagine. Avem datoria, atât eu cât și colegii mei din cadrul instituției prefectului, din cadrul instituțiilor deconcentrate, să abordăm și teme mai delicate. Avem datoria să deschidem munți de dialog și de informare și, totodată, să ne asigurăm că instituțiile de concentrate fac tot ceea ce ține de competențele lor pentru binele colectiv individual și colectiv al arădenilor, fie ei de un an sau de o sută de ani”.

    Citește și:

    Aradul, printre județele cu cea mai mică rată a vaccinării copiilor cu serul pneumococic

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.