Povestea unei femei și a amenzii usturătoare de 10.000 de lei primită pentru că „n-a respectat” condițiile de carantină. Magistrații din Arad „au executat” Direcția de Sănătate Publică

  de Mihai Todoca | 2 septembrie 2020, 11:30 AM | Povești despre oameni | Sănătate | Topic special

  3

  Amenda primită de la DSP Arad a pus-o pe Anișoara Rus, o localnică întoarsă din Italia în martie anul acesta, pe drumuri, mai exact pe drumul ce duce către Judecătoria Arad. Pentru ce? Normal că pentru a contesta amenda.

  Ce s-a întâmplat mai exact am aflat de la nora acesteia, Cristina Rus, cea care ne-a povestit cazul. Anișoara Rus s-a întors din Italia, din zona Massa Lombardă, o zonă care pe atunci nu era declarată nici galbenă și nici roșie în privința numărului de cazuri cu infectare cu noul coronavirus. A trecut de vama Borș, acolo unde a semnat declarația pe proprie răspundere și a ajuns într-un final, acasă la Șagu. Neprimind din partea reprezentanților DSP din vamă niciun fel de restricție, nu a stat în carantină pentru că, așa cum am menționat, nu venise dintr-o zonă galbenă sau roșie.

  Citește și : Raed Arafat 0, primarii 2. Al doilea primar, de data aceasta arădean, a avut câștig de cauză în contestarea măsurii carantinării localităților

  O săptămână mai târziu, Anișoara Rus este contactată de către DSP Arad care i-a pus în vedere că la o distanță de 30-50 de km de zona de unde venise ea din Italia, s-a prezentat cineva cu simptome de coronavirus (însă nu era confirmat) și că în continuare va fi sunată de către un agent DSP pentru a-i verifica starea de sănătate. Ca și măsuri complementare i s-a pus în vedere să evite transportul în comun și spațiile aglomerate. Un lucru perfect normal până aici.

  „În data de 11.03 în jurul orelor 12:30, a mers până la marketul din Șagu pentru a cumpăra: apă, pâine și o rolă de hârtie. În data de 11.03 au început discuțiile pe Facebook de către consăteni, cum că soacra mea ar fi avut restricții de a sta în carantină și ea se plimbă pe străzi. După o noapte nedormită și plină de acuzări, cum că și eu am Covid-19, deși noi nu locuim împreună, am recurs să merg la Poliția locală (unde era închis), pentru a-i face reclamație domnului care susținea într-una pe Facebook pe toate grupurile locale că suntem contaminați. La poliție a fost închis în perioada 11.03-13.03 inclusiv”, ne-a explicat nora femeii.

  În 12 martie, la două ore după ce s-a dus pe degeaba până la postul de poliție din Șagu, Cristina Rus a fost sunată de șeful de post care i-a comunicat că, într-adevăr, socrii ei se află pe o listă COVID (primită de poliție de la DSP) și că trebuie să stea în carantină timp de două zile. În regulă. Oamenii au fost anunțați că trebuie să stea în casă, mai mult decât atât, au și fost fotografiați de către polițist tocmai pentru a confirma că respectă măsura carantinării impusă în aceeași zi, 12 martie.

  Citește și : Poveste dintr-un sat arădean: „Am aflat că am fost dusă la Budapesta, apoi că am murit. M-am distrat în vârful patului, în timp ce Gurahonțul se pregătea de carantină”

  O zi mai târziu, 13 martie, Anișoara Rus e vizitată din nou de poliție, dar și de un reprezentant al DSP Arad, de data aceasta cu un alt scop: acela de a o amenda pentru nerespectarea măsurii carantinării.

  Și aici intervine călătoria în timp. Poliția venise în urma unei sesizări anonime care o plasa pe Anișoara Rus afară din casă, la magazin. Sesizarea a fost făcută în data de 11 martie, măsura carantinării a fost dispusă în data de 12 martie, iar în 13 martie a primit amenda pentru că în 11 martie nu se afla acasă în carantină (?!). Deci, dacă ne luăm după logica organelor de control al Direcției de Sănătate Publică, Anișoara Rus a fost amendată pentru că nu știa ce nu are voie să facă cu o zi înainte.   

  „Cum au putut avea o plângere împotriva soacrei mele cu data de 11.03 cu nr de înregistrare și redactată de mâna?! Plus că agentul constatator, la momentul întocmirii amenzii i-a găsit în casă, drept urmare mi-a spus agentul DSP că ei au venit în urma unei sesizari, îi vor da amendă soacrei mele în valoare de 10.000 lei, plătibilă în 14 zile în cuantum de 50%, și să fac contestație pentru că el trebuie să îmi dea amendă”, se întreabă Cristina Rus.

  Se pare că niciunul din cei prezenți în curtea Anișoarei Rus nu a înțeles pe deplin cum trebuie aplicată legea. Un lucru care pare ușor la prima vedere, dar având în vedere lipsa de comunicare interinstituțională la nivelul statului, nu ne mai miră nimic. Noroc cu judecătorii arădeni care au reușit să deslușească ițele încurcăturii și au anulat amenda. Aparent, nici magistrații nu au reușit să înțeleagă cum se poate amenda o persoană deoarece nu are darul viziunii în viitor.

  „Am luat avocat, am mers în instanță și astăzi (31.08 n.red) am primit decizia că s-a câștigat… pe motivul că s-a dat amenda înainte de a fi intrată în vigoare ordonanța. Ordonanța privind restricțiile s-a dat în 11.03 cu intrare în vigoare în 12.03, iar amenda s-a dat în 13.03 în baza unei plângeri din 11.03”, ne-a declarat Cristina Rus, mulțumită de soluționarea cazului.

  Vezi soluționarea pe scurt AICI

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar de raspuns raspunde cineva? Cel ce a aplicat amenda si penalii de la dsp, raspund material si penal? Ca normal ar fi sa raspunda aia in persoana, nu institutiile, nu de alta dar in ziua de salar toti sunt acolo la rand. Normal ar fi ca atunci cand justitia desfiinteaza o amenda ea defapt sa fie platita de cei ce au aplicat acea amenda abuziv. Asa s-ar linisti toti militienii.

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Comuna Arad are o structura organizatorica similara comunei Sagu!
   Incompetenta si nepotismul sufoca posturile bine platite de la DSP.
   Prin natura profesiei anual fac o”vizita”la DSP Arad.Bâlci mai mare ca si acum nu am intalnit!
   Se dau amenzi pentru cei care nu poarta masca insa la iesirea din lift te “intampina”un angajat galagios,inalt,robust si fara masca!
   Râde,povesteste cu ton de mare mahăr…daca ai o problema de rezolvat astepti sa termine circul individul cu pricina ca sa poti sa intrebi civilizat ce ai de facut si carui departamant sa te adresezi…intreb:DSP ARAD E TARLA PERSONALA A UNOR CIRCARI?

   +3 voturi
   +1
   -1
   • DSP ne vine in saloane si ne face circ pentru orice mica neregula,pentru doua cosuri de gunoi,pentru o nenorocita de chiuveta sau daca e completat registrul de dezinfectie…dar tipul blond pe care il intalnesti la iesirea din lift(si pe care l-am vazut si la teatrul de vara)nu poarta deloc masca;si nu-i singurul acolo!!!

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.