miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivPovestea podului șubred din Vărșand s-a rezolvat: nu se poate! Cionca spune că CJA nu are bani, iar Bîlcea s-a scos: e în vacanță!

  de Tomck@t | 6 iulie 2017, 11:44 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  Timp de o săptămână, de când am publicat reportajul din Vărșand, nu am primit nici o reacție, nici o specificare din partea Consiliului Județean în legătură cu acest subiect … și nu e deloc o chestiune neglijabilă, fiind vorba despre un pericol public. Situația însă e clară: CJA cunoaște problema, dar prioritățile sunt altele. Între timp… zilnic, muncitorii și copiii din Vărșand își riscă viața pe un pod putrezit, iar politicienii locali se spală pe mâini: „Nu e treaba noastră, e a Consiliului Județean”

  Președintele CJA, Iustin Cionca, a fost în această perioadă plecat la Verona, în vederea reîntăririi parteneriatului dintre Arad și orașul italian. L-am „prins” miercuri, la conferința de presă despre evenimentul care va avea loc sâmbătă (8 iulie) pe Ștrandul Neptun, „Ziua Turismului Arădean”. Ceea ce ne-a spus nu schimbă cu nimic situația din Vărșand în viitorul apropiat, podul din lemn, pe care muncitorii din sat îl traversează pentru a cultiva pământurile din partea cealaltă a râului, va rămâne așa în continuare… asta dacă nu se va rupe complet între timp. Motivul? Lipsa de fonduri.

  „Problema este una foarte cunoscută: lipsa de bani. Noi am primit 2 milioane de euro pentru toate drumurile județene și noi avem 1200 de km de drumuri județene. Banii ăștia ne ajung pentru 5 kilometri. Socotiți să vedeți: în 240 de ani am putea să facem aceste drumuri. Am accesat toți banii care au fost puși la dispoziție de Uniunea Europeană, am accesat toți banii puși și pe transfrontalier, și pe POR, am depus 7 drumuri județene pentru finanțare la PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) și încă ne rămân 900 km pentru finanțarea cărora n-avem soluții. În Ungaria, toate drumurile județene au fost preluate de către Guvern, pentru că au fost conștienți că nu poți să le faci pe toate din puținii bani pe care-i are un Consiliu Județean. Finanțarea podului respectiv din Vărșand intră în aceeași categorie cu drumurile județene. Toate drumurile acestea au fost preluate de la administrațiile locale în anii trecuți, în speranța că vor fi finanțate cu prioritate la Consiliul Județean și în speranța că le putem face cumva să nu le lăsăm povară pe umerii lor. Acuma, dimpotrivă, văd că există tentativa în ultimii ani de a da mai mulți bani autorităților locale, iar noi încercăm să avem discuții să preia drumurile astea înapoi și să obțină finanțare pe AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) sau pe alte instrumente pe care noi nu le putem accesa. Deci am toată bunăvoința, dar atâtea probleme sunt, nici nu mai știi care sunt prioritățile. Nu ne mai ajung banii nici pentru reparații. Am împărțit pe patru tronsoane județul, tragem de firmele astea… dar nu reușim să reparăm drumurile și podurile pe cum se strică”, ne-a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  Vă reamintim și ce spunea viceprimarul comunei Pilu (satul Vărșand aparține administrativ de această localitate): „Suntem siguri că cei de la CJA știu despre toate podurile care-s în județ cu astfel de probleme, dar… din moment ce podul nu mai aparține de Primărie, n-avem ce face”.

  Pentru conformitate, cele şapte tronsoane finanţabile prin PNDL sunt următoarele, cu menţiunea că primele cinci proiecte au fost deja depuse de către CJA, după cum reiese dintr-un comunicat al vicepreședintelui, Sergiu Bîlcea: DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu; Gurahonţ-Dieci-Buteni; Nădab-Zărand-Seleuş; Sânmartin-Şimand-Olari-Caporal Alexa; Bârsa-Dezna-Moneasa-lim. judeţ; Lipova-Şiştarovăţ-Cuvejdia; Târnova-Tauţ.

  Apropo de Bîlcea, nu de parcă ar fi putut să ne spună mai multe (ceea ce ne-a spus Cionca a fost destul de edificator), dar l-am contactat telefonic și pe el. Nu ne-a răspuns din prima, însă la a doua încercare ne-a asigurat că va susține o conferință de presă despre situația drumurilor din județ, nefiind dispus să comenteze subiectul propriu-zis pentru care l-am sunat. Îl înțelegem, este în vacanță în aceste zile… și poate nu e chiar atât de pregătit în domeniu încât să cunoască situația pe de rost.

  Motivul pentru care am insistat, totuși, este că Bîlcea este responsabil de drumurile județene în cadrul CJA și, nu în ultimul rând, pentru că – vă reamintim – un arădean născut la Vărșand l-a contactat personal pe Facebook, înainte de apariția reportajului pe Special Arad, și i-a explicat în ce hal mizerabil arată podul respectiv și de ce este o problemă și o amenințare atât de mare pentru localnici. I-a trimis și o serie de fotografii, i-a spus și de memoriul semnat de mai mulți localnici. Din reacția (sau lipsa reacției) vicepreședintelui CJA însă a reieșit că subiectul nu prea-l interesează, adică mesajele au rămas cu „Seen”. În treacăt fie spus, ca să nu creeze impresia că-l doare-n paișpe de podul respectiv, putea să-i răspundă omului, succint, că „problema e cunoscută, din păcate nu sunt fonduri”. Punct.

  Pe de altă parte, tot în treacăt fie spus, în ultimul timp, Bîlcea pare mai degrabă preocupat de probleme politice naționale și de municipiul Arad decât de județ, iar acest lucru reiese și din comunicatele lui pe care le găzduim cu spor în rubrica „Inutile”. Atunci când nu atacă partidul rival aflat la guvernare, PSD, acesta se pozează lângă buldozere, constatând stadiul lucrărilor la drumurile din municipiul Arad. Poate că Bîlcea se consideră viceprimarul Aradului, nicidecum vicepreședintele CJA. Ori, poate, țintește chiar mai sus peste trei ani. S-a urcat pe scenă și la Teatrul de Vară, când a venit Maia Morgenstern la Arad. Normal! Era un eveniment cu 1500 de oameni prezenți, numai bun pentru o campanie politică.

  În caz că nu indiferența, așadar, politica ne omoară. Iar acest lucru este valabil și la săracii localnici din Vărșand, care mai dețin terenuri agricole dincolo de râu și, din păcate, n-au decât să-și riște viața zi de zi pe podul din lemn care, mâine-poimâine, se va rupe sub cineva. Din lipsă de fonduri.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cionca nu are timp ca zilnic stata 10 ore pe facebook, ca si Balcea, si se lauda acolo ca a fost la o mancare si betie la toate zilele oraselor si comunelor din judetul Arad, ba ca a mai taiat o bucatica de tricolor la nu stiu ce festivitate de terminare de investitie facuta de Iotcu. Rusine celor doi ca in loc sa lucreze stau si mint oamenii pe facebook. Deci podul nu se face ca Iotcu este in puscarie iar astia doi nu sunt capabili. Sper sa nu-i mai voteze nimeni

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.