Noi condiții pentru sacrificarea porcilor de Crăciun și vânzarea cărnii





În urma discuțiilor purtate luni cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanții ANSVSA au modificat normele de aplicare a Legii porcului, astfel încât să fie permisă comercializarea lor.
„Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă.
ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării”, a informat luni ANSVSA.
În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).
Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.
În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.
ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.
ANSVSA a emis de curând noile norme pentru a aplica Legea porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei.
sursa: Adevărul
Citește și: Prefectura anunță noul plan de măsuri pentru a stopa pesta porcină în județul Arad
Comentariile portalului
Nu a mai percutat la dictările marilor licurici ce trag sforile în industrie, probabil nu a mai semnat contract de prelungire, nu mai vrea să împartă comisioanele din profituri, (...)
Nu am vazut nimic de reducerea nr. mebrii CA si AGA unde este actionar doar statul. Nimic de pensii si prime uriase la institutiile statului (mai ales cele de forta (...)
Arghir asta ospatarul, le stie pe toate, la cate mese a servit a furat meserie de la fiecare