duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți. Și nici carnea lor. Care sunt noile reguli

  de - | 4 noiembrie 2023, 1:25 PM | Naţional

  4

  Normele privind aplicarea Legii porcului interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, fiind interzisă de asemenea și comercializarea cărnii provenită de la aceștia.

  ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei.

  În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

  Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:

  a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

  b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  1. exploatații noncomerciale;

  2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

  3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

  4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

  c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  1. exploatații noncomerciale;

  2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;

  3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.

  d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

  sursa: Adevărul

  Citește și: La Sintea Mică au fost descoperite 2 focare de pestă porcină. A fost instaurată o zonă de protecție

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Europarlamentari arădeni o luare de pozitie vis a vis de aceasta problema?Sau nu ați fost sponsorizați pt a vota la comanda?aveți alte ocupații?Cine v-au votat și trimis acolo v-au trimis pentru a ne reprezenta pe noi nu pt a executa la comanda toate elucubrațiile și oligofreneziile acestui asa zis (s)parlament european.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Hai să vă spun ce sunt toate aceste „imbecilități” (cum credem noi că sunt…) :
   – părerea mea că acestea toate (care s-au întâmpmat în ultima lună) sunt „teme de casă” primite de Ciolacu la Bruxelles, când a fost să negocieze acceptarea de UE a DEFICITULUI URIAȘ al României, datorat DEVALIZĂRII ECONOMICE făcută de clasa politică românească, PT A-SI PĂSTRA PRIVILEGIILE și diversele SINECURI.
   Ăsta e „trocul” făcut de Ciolacu, ACOLO !
   😡
   .
   De asta:
   – o mulțime de Proiecte prin PNRR, care AVEAU DEJA „undă verde” și erau în plinș desfăsurare, brusc „au picat”;
   – de asta țăranul român nu mai are voie să vândă din surplusul de porci crescuti de el, dar importâm la carne și mezeluri, din greu….;
   – de asta, în România a început o „ploaie” de Parcuri Fotovoltaice PE TERENURI AGRICOLE F. FERTILE !!! (chestia cu „terenurile degradate și inutilizabile” sunt BASME; vă spun exact ce am văzut eu personal – ex. Intrarea în localitatea Horia).
   Culmea e că nimeni nu obligă ca DEȚINĂTORII DE HALE DE PRODUCȚIE sau SUPERMARKETURI, să-și pună panouri pe acestea! 😣
   – de asta limităm cash-ul la CEL MAI SCĂZUT european (ca să ÎMBUIBÂM BĂNCILE cu taxe și comisioane, care imediat au și reacționat cu CREȘTEREA acestora), dar NU NE INTERESEAZĂ GRADUL INFIM de colectare a TVA-ului;
   – de asta dăm legi care DESCURAJEAZĂ CUMPĂTAREA, dar ÎNCURAJEAZĂ „dezmățul pe bsni publici”;
   Etc.
   .
   Dragilor, în viața asta NIMIC NU E ÎNTÂMPLĂTOR, nici măcar prostia (simulată):
   – exact așa cum dacă arunci în sus o monedă NEMĂSLUITĂ, mai „pică și cap și pajurâ”, exact așa dacă „din prostie” s-ar face unele lucruri, atunci, pur aleator, S-AR MAI FACE ȘI LUCRURI BUNE, măcar „din greșeală”.
   😉
   Dar când TOT TIMPUL măsurile luate sunt anti-România și anti-români, NU MAI E O SIMPLĂ ÎNTÂMPLARE (sau „prostie”):
   .
   *** E PREMEDITARE (E VOIT) !!! ***
   .
   Greșesc…?

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. PS:
   – era să uit: în „generozitatea” sa, Bruxelles-ul, ne oferă, în locul FONDURILOR NERAMBURSABILE prin PNRR , finanțări PRIN CREDITE (!!!), de la BEI sau alte bănci europene.
   😉
   Așa-i …, totul e „din greșeală sau din prostie”…?🤔
   Da, dar A NOASTRĂ , a electoratului, pt. că le tolerăm mârșăviile, la infinit…! 😣

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. 1000 ha de teren agricol lângă frontieră tot parc fotovoltaic!Asa se produce o criza alimentara ,distrugând ce mai avem fiind obligați sa cumpărăm cereale de noii stăpânii ai Ucrainei și carne de la supermarketuri,lichidind cu totul cei autohton.Chestia cu cash-ul e tot de la stăpânii ,, R omaniei ” care vreau controlul absolut asupra banilor noștri,evaziunea e abureala!Minunata lume nouă!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.