miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Alegeri în Polonia. Sondajele indică o luptă strânsă între Jaroslaw Kaczynski (PiS) și Donald Tusk (Coaliția Civică)

  de Special Arad | 15 octombrie 2023, 9:56 AM | Internaţional

  0

  (foto: News.ro (captură video))

  Polonia votează duminică într-un scrutin parlamentar crucial pentru direcția spre care se va îndrepta țara, iar sondajele indică o luptă strânsă între principalele forțe politice, cu un avantaj pentru conservatorii aflați la guvernare, scriu Politico și The Guardian.
  Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de veteranul Jaroslaw Kaczynski, încearcă să obțină un al treilea mandat consecutiv la guvernarea Poloniei, principalul adversar fiind coaliția liberală condusă de fostul prim-ministru și președinte al Consiliului European, Donald Tusk.

  Într-o campanie tensionată și în mare parte negativă, PiS a atacat Germania, Bruxelles-ul, ba chiar și Ucraina și a afirmat că politicienii din opoziție sunt trădători de țară. De partea cealaltă, Tusk a declarat că votul de duminică este ultima șansă de a salva democrația în Polonia, după opt ani în care PiS a redus libertățile democratice.

  PiS și-a construit campania promițând stabilitate, protecționism economic, beneficii pentru populație – pe care mulți le apreciază, după opt ani de guvernare – și securitate în contextul războiului de la graniță, cu un mesaj puternic de respingere a migrației.
  Tusk a promis să restabilească relațiile cu Bruxellesul, care au fost deteriorate în urma derapajelor democratice ale guvernului conservator și care costă financiar Varșovia. Opoziția a mai promis să crească salariile profesorilor, să relaxeze legile stricte împotriva avortului și să îmbunătățească drepturile persoanelor LGBTQ+.

  Alegeri în Polonia – numărul indecișilor este uriaș

  Sondajele de opinie arată că PiS se situează undeva între 31% și 36% în sondaje, în vreme ce Coaliția Civică a lui Tusk se află la câteva puncte procentuale în urmă – în jur de cinci.
  Alegătorii nehotărâți – aproximativ 4,4 milioane – s-ar putea dovedi cruciali. Dintre polonezii care spun că vor merge cu siguranță la urne, dar nu știu încă pentru cine vor vota, cei mai mulți se declară în favoarea opoziției democratice. Grupul de alegători indeciși este, de asemenea, foarte mare în mediul rural, ceea ce înseamnă că electoratul rural tradițional al PiS s-ar putea prăbuși, scrie Politico.

  Citește și: Jumătate de milion de polonezi au protestat la Varșovia, în cea mai mare manifestație de la căderea comunismului

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.