Polonezii au ieșit în stradă în urma unui controversat proiect de lege! Washington-ul a avertizat Varșovia că vor pierde investiții americane în Polonia

  de - | 12 August 2021, 10:23 AM | Internaţional

  0

  (foto: Profimedia Images)

  Parlamentul polonez a votat, miercuri, un controversat proiect de lege, despre care opoziția spune că este menit să reducă la tăcere un post tv critic la adresa guvernului conservator al acestei țări, relatează Reuters. Votul din legislativul polonez vine după ce, marți seară, guvernul polonez și-a pierdut majoritatea în urma retragerii de la guvernare a unui partid din coaliție

  Washington-ul a avertizat Varșovia anterior, că refuzul de a reînnoi licența postului TVN24, deținut de Discovery, va însemna o reducere a investițiilor americane în Polonia. În același timp, opoziția a condamnat legea despre care susține că este un atac asupra libertății presei.

  „Votul de astăzi este un atac la libertate, un atac la media independentă de guvern”, spune Gregor Schetina, un parlamentar al celei mai mari formațiuni de opoziție, Platforma Civică.

  Legea urmează să consolideze o interdicție mai veche asupra firmelor din afara Spațiului Economic European care au în proprietate radiodifuzori polonezi. Ea a trecut de camera inferioară a Parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri.

  Potrivit partidului Lege şi Justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a „împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra companiilor de radiodifuziune din Polonia”.

  Aceasta este o lege importantă pentru PiS şi pentru preşedintele partidului, Jaroslaw Kaczynski, care controlează deja complet televiziunea publică TVP, devenită un mijloc de propagandă guvernamentală şi, prin intermediul unei companii de stat, o mare parte din presa regională.

  Marţi seară au avut loc proteste în toată Polonia împotriva acestei legi care ar interzice companiilor non-europene să deţină peste 49% dintr-o instituţie poloneză de presă.

  Un dezacord cu privire la această lege a fost unul din motivele deciziei prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a-l revoca pe vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acord, unul dintre cele trei partide din coaliţia de guvernământ, notează digi24

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.