duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Polițiștii au demarat acțiunea „Truck & Bus” la nivel național

  de - | 19 octombrie 2021, 10:24 AM | Naţional

  0

  În perioada 11  – 17 octombrie 2021, polițiștii au desfășurat, la nivel național, acțiunea „TRUCK&BUS”, care a vizat prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, anunță Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române.

  Acțiunea s-a desfășurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte, se arată în comunicat.

  Totodată, în contextul situației epidemiologice de răspândire a virusului COVID-19, polițiștii au acționat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție stabilite pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.

  În cadrul acțiunii, în domeniul transportului public de persoane, au fost verificate 8.399  de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 2.348 de cazuri.

  Din totalul sancțiunilor aplicate, 436 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 20 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 455 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 13 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, iar 27 abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf,.

  De asemenea, alte 76 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 3 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 111 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 59 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 21  pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 612 pentru alte abateri de la normele rutiere și 512 pentru nerespectarea prevederilor legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind dispuse 3 imobilizări, pentru defecțiuni tehnice.

  În domeniul transportului public de marfă, au fost verificate 15.454 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 5.653 de cazuri.

  Din totalul acestora, 1.007 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 36 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.171 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 140 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 78 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 437 pentru defecțiuni tehnice, 60 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 65 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone, iar 226 de abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf,

  Alte 72 de sancțiuni în domeniul transportului public de marfă au fost aplicate pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 303 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 225 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 18 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 3 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase, 1.812 pentru alte abateri de la normele rutiere, fiind dispuse și 10 imobilizări, pentru defecțiuni tehnice.

  Exemple: 

  •  La data de 16 octombrie 2021, un bărbat a condus ansamblul de vehicule format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, pe DN 26, în afara localității Vlădești, județul Galați, în zona  km 52+100.

  Acesta a efectuat transport public de mărfuri, având montat pe impulsorul cutiei de viteze un magnet, ce intervenea asupra aparaturii de înregistrare, astfel încât a rezultat alterarea datelor înregistrate, precum și a informațiilor conținute în raportul imprimat pentru ziua în curs.

  Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă de 10.000 de lei.

  •  La data de 11 octombrie  2021, un bărbat a efectuat transport public de persoane, în municipiul București, cu un autobuz și, urmare a controlului efectuat, s-a constatat că persoana în cauză se află sub influența băuturilor alcoolice, fiind testat cu aparatul etilotest, care a indicat 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat.

  Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 1.305 lei și a fost dispusă reținerea permisului de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru de 90 de zile.

  •  La data de 16 octombrie 2021, un bărbat a condus un ansamblu de vehicule, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă,  în municipiul Galați.

  Cel în cauză efectua transport de marfă, având montat pe impulsorul cutiei de viteze un magnet, ce intervenea asupra aparaturii de înregistrare, astfel încât a condus la alterarea datelor înregistrate, precum și a informațiilor conținute în raportul imprimat pentru ziua în curs.

  Bărbatul a fost  sancționat contravențional, cu amendă de 9.000 de lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.