Poliția avertizează: „Metoda accidentul” face multe victime care dau bani escrocilor, crezând că vorbesc cu adevărați agenți de poliție

  de Raluca Medeleanu | 16 februarie 2019, 5:35 PM | Naţional | Știri Arad

  0

  Poliția Română atenționează oamenii să fie deosebit de precauți când primesc telefoane de la presupuși agenți de poliție. „Metoda accidentul” este o escrocherie prin care oamenii sunt fraieriți să trimită bani, escrocii profitând de naivitatea lor, șantajându-i emoțional.

  Nu toți cei care răspund la un astfel de apel telefonic se lasă însă fraieriți, iar Poliția Română ne prezintă drept exemplu pozitiv cazul lui Nea Niculae, care s-a prins destul de repede că la capătul celălalt al firului este un escroc (ascultați întreaga înregistrarea audio, la finalul articolului).

  – Ești înregistrat, puișor! Lasă că te spun eu la Poliție! – Sunt vorbele lui Nea Neculae care l-a pus la punct exemplar pe cel ce se dădea drept polițist și încerca să îl păcălească prin metoda ACCIDENTUL.

  Iată ce spun reprezentanții Poliției Române despre atitudinea bătrânului:

  „Respect, Nea Neculae! Sunteți un model de urmat!

  Oameni buni,

  Ascultați înregistrarea! Este reală și surprinde exact metoda folosită pentru înșelarea persoanelor de bună credință, în general vârstnici.

  Lipsește din ea doar momentul în care falsul polițist cere bani pentru ”ajutorul” oferit. N-a mai apucat, pentru că Nea Neculae a intuit ce se întâmpla, și-a contactat fiul să se asigure că este în regulă și apoi l-a muștruluit zdravăn pe impostor.

  Tehnica folosită cu Nea Neculae
  1) Se dă drept comisar de poliție de la Rutieră din Brăila
  2) Cere informații despre membrii familiei: ”Aveți pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce țară?”
  3) Încearcă să intre sub pielea victimei: ”Suferiți cu ceva? Sunteți bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”
  4) Dă lovitura de grație: ”Ne-a sunat Ambasada română din Germania și ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiță de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Fetița momentală este foarte gravă internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reținut la organele de poliție din Germania”.
  5) Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: ”Vorbiți dom’le clar! Nu să taceți mut în telefon și eu să perd timp cu dumneavoastră.”
  6) Simulează o discuție cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: ”Nu mai vă aflați la secția de poliție, da? Dânsul o să fie reținut…”

  Dacă Nea Neculae nu s-ar fi prins, impostorul urma să îi ceară bani pentru ”salvarea” fiului său de pușcărie.

  La fel s-a întâmplat, recent, și cu o femeie de 83 de ani din județul Vâlcea. Ea a fost contactată de un fals procuror, care i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia.

  Ea a acționat ”ca la carte”. S-a dus la întâlnirea cu impostorul, dar nu singură, ci însoțită de polițiști. S-a făcut flagrantul în momentul în care bărbatul încasa banii și … ce să vezi? … era urmărit național pentru tentativă de omor și înșelăciune. Doi ”ucenici” i-au asigurat spatele, dar degeaba. Au fost și ei săltați de Poliție, la scurt timp.

  Iată, deci, ce fel de oameni se dedau la astfel de fapte .

  E drept că infracțiunile de înșelăciune înregistrează un trend descendent în ultimii ani (21.469 în 2016, 18.841 în 2017 și 17.846 în 2018). La fel de adevărat este și faptul că, din totalul lor, sub 10% sunt de tipul metoda ACCIDENTUL.

  Chiar și așa, părinții și bunicii noștri merită avertizați! Arătați-le această înregistrare și învățați-i să nu se lase păcăliți de astfel de oameni!

  Panica îngheață orice logică! Un om informat însă nu poate fi ușor de speriat!

  PS: Greșelile de exprimare sunt opera impostorului! Ar fi fost păcat să le corectăm ….”, spun reprezentanții Poliției Române.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.