sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Pola Zilei: Ce să mai dăm, noi, arădenii, gratis, în chirie?

  de E. Nola | 30 septembrie 2023, 9:47 AM | Pola Zilei

  16

  Ideea e simplă: din moment ce administrația arădeană oferă spații și locuri gratis unor comunități (ekklesia înseamnă, în greacă veche, comunitate, adunare) religioase, ne-am gândit, de ce să nu venim și noi, ekklesia arădenilor, cu niște propuneri?

  Mai ales că închirierile administrației nu vizează nimic deosebit pentru spațiile sau locurile închiriate, în fond, astfel sala cinematografului Dacia, una dintre cele mai mari săli de spectacole din Arad, nu s-a ales cu nimic, nu a devenit ceva ce n-a fost înainte, iar mai nou, cu ruginiturile acelea în față, arată ca o intrare particulară undeva la care nici nu avem curajul să ne gândim.

  Așadar, am zis în cele din urmă, ia să vedem, cum am putea noi, cei care, de fapt, suntem adevărații proprietari ai acestor spații și locuri, să le închiriem pe bune, poate-poate, cei care le vor prelua vor începe să le transforme în ceva cu adevărat folositor orașului și oamenilor care îl locuiesc.

  Și, uite așa, ne-am trezit că nu mai știm ce și cum, atâtea posibilități am descoperit de nu ne-a venit să credem. Să ne grăbim, așadar, până când Primăria nu ne-o ia înainte și le închiriază pe gratis pe 99 de ani tot ălora cu care se înțelege și se are bine.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Sondaj: Ce să mai dăm, noi, arădenii, gratis, în chirie?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acum toată lumea știe ce să facă cu acel spațiu, până acum nu a zis nimeni nimic (tot acolo a fost).
   Îți dai seama că s-a mai inchis un cinema in Arad, este vorba despre Galeria, deci nu mai sunt cerințe in direcția respectivă. Toți suntem buni administratori in online.
   Aradul suferă nu din cauza sălilor de cinema, ci din cauza educației prea putine, și a criticilor prea multe. Dacă se deschidea un club sau un cazinou nu comenta nimeni, dar pentru o biserică trebuie să comentăm.
   Un mare filozof (Gamaliel) a spus “ Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar, dacă este de la Dumnezeu, n-o veţi putea nimici.”
   Ce semănați astăzi, veți culege peste 20 de ani.
   Vă vreți copiii in cazinouri sau in biserici?

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Nu e vorba de închiderea cinematografelor, e vorba de cum se gospodărește administrația cu spațiile și clădirile pe care le are în proprietate. Și nu e vorba de biserici și culte, ci de închirierea pe gratis. Asta în situația în care, după câte știm, credincioșii plătesc în orice cult pentru ”servicii”.
    Iar comparația cu birturi și săli de jocuri nu e corectă, fiindcă alea plătesc chirie. Iar omul decide singur dacă merge la păcănele sau la biserică (Eventual la ambele)
    Iar Gamaliel nu a fost filozof, eventual teolog. E o mică diferență, cam atâta cât este între ce am spus noi în acest text ironic și ce ați înțeles Dumneavoastră în dramatica Dumneavoastră intervenție.

    +12 voturi
    +1
    -1
  2. Citesc acest scurt dialog si deduc urmatoarele:
   – daca se plateste chirie deja e in regula. Nu conteaza daca e moral sau imoral, daca e educativ sau needucativ, chirie sa fie! Aferim!
   – nu cred ca e o asa mare eroare etichetarea lui Gamaliel SI ca filosof, cata vreme ela a intemeiat si a condus o scoala de gandire, chiar daca aceasta era circumscrisa iudaismului. Dar, na, daca trasam granite atat de drastic, de acord…
   – nu stim cum e la toate cultele, dar scriem ”credinciosii platesc IN ORICE CULT pentru servicii”. De unde deducem ca ne este gandirea subordonata logicii strict matematice platesc=servicii. Acum, depinde ce intelegem prin a plati sau servicii…
   Ca sa nu se mai certe lumea la acest sondaj eu propun sa se dea cu titlu gratuit cinematografele nefolosite redactiilor ziarelor care ne fac (scris cum se pronunta, nu altfel) servicii fara sa le platim…
   P.S. Tot ironic si comentariul meu, honi soit qui mal i pense…

   --12 voturi
   +1
   -1
   • Mda, am râs. Dar eu zic că, trăind în capitalism, să nu dăm nimic gratuit, căci totul se obține prin trudă. Nici redacțiile de ziar, nici școlile private, ori grădinițele private, spitalele private, nimic ce nu aparține statului, nu e normal să folosească un bun al statului gratuit, totul se plătește. Asta e lumea în care trăim. Că dacă dăm chestii gratuite, nu intră bani în bugetul local și atunci tot Primăria vine și se plânge că ar face anumite investiții, doar că, vai, nu are destui bani în bugetul local. Cam așa văd eu treaba.

    +13 voturi
    +1
    -1
   • Apropo, știți că în aceeași ședință s-a votat contractul între Primărie și Parohia Micălaca II pentru Grădinița PN11 pentru care Primăriei plătește chirie pentru spațiu, respectiv contractul dintre Primărie și Fundația Caritatea pentru Grădinița PP2, tot pentru care Primăria plătește chirie pentru spațiu? Asta așa, ca fapt divers.

    +14 voturi
    +1
    -1
   • Deduceți, asta este, noi nu am zis asta.
    De altfel nu am zis nimic care ar intra în străfundurile problemelor, ziceam doar așa, că o administrație care se consideră a celor care au ales-o, are în vedere înainte de toate interesele lor și nu interesele unor grupuri, în acest caz favorizate pe bani publici. Oricine face ce dorește cu proprietatea sa privată, poate să o dea gratis cui dorește, nu și o administrație care se legitimează ca fiind reprezentanta a unei comunități și gospodărește avuția comună. Poate să o facă, dar doar după un plebiscit, după ce îi întreabă pe cei care i-au ales. Simplu.
    Și să vă spun și de Gamaliel: teolog e una, filozof este cu totul altceva. Teologul devine filozof când iese din credință. Gamaliel nu a făcut asta niciodată. Dar nu e nicio rușine să fii un teolog de excepție. Și e bine să nu ascundem diferența, diferențele care susțin definițiile, fiindcă dacă facem asta putem spune și despre Domnul europarlamentar că e un mare jurnalist, nu un politician discutabil.
    În fond e doctor în jurnalism…

    +8 voturi
    +1
    -1
  3. @GP Palatul copiilor, ar putea functiona cel putin pentru cateva “cercuri” in aceasta sala si nu sa se plateasca chirie pentru ruinatul palat! Care a propos inainte de ‘89 arata inca decent!
   Si nu mai puneti in antiteza situatii atat de diferite – biserici versus pacanele ca va discreditati complet!
   Sau s-ar putea transforma intr-o frumoasa sala de evenimente astfel incat primaria sa incaseze niste bani pentru comunitate!
   Si daca aradenii de buna credinta si drag de oras ne-am stradui sunt convinsa ca s-ar gasi utilizari folositoare pentru comunitate. Ah, da. Aveti dreptate – ar fi cam greu cu cei care detin acum puterea decizionala in Arad.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. No, domnule Notaros, atunci ramanem la granite foarte stricte, mai ales daca exista riscul trecerii acestor granite si de ilustrul nostru europarlamentar. Toate au o limită, în fond…
   P.S. In sistemul nostru plebiscitul e inlocuit de consiliul local. Iar acolo, din cate am inteles, s-a aprobat.

   --1 voturi
   +1
   -1
  5. „Probabil ca nu stiti dar si in capitalism exista unele gratuități, sustineri gratuite… nu e totul pe bani în lumea asta…”-
   Corect!
   …Dar NU când gratuitățile se dau DISCREȚIONAR !!!
   .
   În fond, ce recomandă acea comunitate, pt. „pachete întregi de gratuități”?
   Doar „vocea și talentul”…?! 🤔
   .
   PS: nu stiu de ce naiba o tot „dăm cotită” și „ne ascundem după deget”, acea comunitate este o „turmă păstorită”, disciplinată și obedientă, iar toate aceste FAVORURI din AVUTUL ÎNTREGII COMUNITĂȚI arădene, s-au dat CONTRA VOTURI LA Alegeri.
   .
   Este exact varianta „plasei cu ulei și zahăr, contra vot”, dar intr-o variantă care se vrea mai subtilă (dar nu este!!!), și clar MAI EFICIENTĂ (nu mai e nevoie să aduni votul „picătură cu picătură” , cotra plase și plăsuțe!
   Și dacă mai reușești SĂ-I MANIPULEZI PE RESTUL FRAIERILOR ca să nu se prezinte la vot „că n-ai pe cine alege” sau să-și anuleze votul „ca semn de protest” (sic!!!)😲, ești cu Alegerile ca și câștigate (căci această „turmă” te va vota „cu ochii închiși” pt. IMENSUL FAVOR PRIMIT).😣
   .
   Hai, pe bune…, e clar pt toată lumea „unde bate” camarila care ȘI-A ÎNSUȘIT ARADUL, nu mai e cazul să ne dați lecții de „ingenuitate și generozitate dezinteresată”, cu niște explicații și justificări de-a dreptul penibile (ca să nu spun „grețoase”)!
   😈
   Haideți, cel puțin, „să nu ne jignim inteligența”…

   +7 voturi
   +1
   -1
  6. Raluca Medeleanu, oare cei de la ekklesia vor avea drept de vot în 2024?? Ma întreb cu cine vor vota…? Retoric…

   Ma mai întreb dacă greierele de mai sus și alți „frati” vor vota dezinteresați sau li se vor „sugera” care va fi calea către pocăință prin vot!?? 🤦😏
   Apropo de capitalism, totul e pe „trade”… inclusiv oamenii bisericilor. Trăiască fratia politico-bisericeasca!! 🙁 Nu…

   +4 voturi
   +1
   -1
  7. ”Discretionar” e orice nu se acorda conform principiilor mele, altfel nu inteleg etichetarea. In fond, ”discretionar” li s-a acordat si acel spatiu echipei Delta Force, nu? Și, din cate stiu, nu-s ”pocaiti”, si nici nu cred ca-s votanti!
   Si, ca final, nu obisnuiesc sa jignesc deloc, cu atat mai putin ceva lipsa…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.