Pola Zilei: Ce reprezintă pentru tine UTA la 75 de ani?
Acum 75 de ani, baronului Feri Neumann în mod sigur nici prin cap nu-i trecea că a pus bazele unei legende.
Războiul încă nici nu se terminase – Paștele ortodox a căzut atunci pe 6-7 Mai, când și războiul a fost declarat oficial terminat în 9 Mai – , când el, mare fan al fotbalului și al echipei londoneze Arsenal, a decis să înființeze o echipă de fotbal la Arad, bazată pe uzinele textile pe care le deținea.
A fost un om care, spre deosebire de cei care conduc azi orașul, se știa folosi de oportunități, astfel încât a adunat cei mai buni jucători aflați fără echipe și posibilități din cauza războiului. Nu-i de mirare că într-un an a fost gata și stadionul, iar la prima participare în Campionatul României, 1946/47, echipa formată din nume care azi ar trece drept supervedete: Márki, Lóránt, Tóth, Băcuț, Petchowsky, Mercea Bonyhádi, câștiga fără drept de apel primul campionat la care a participat, cu 11 puncte în fața celei de a doua clasate. Campionatul următor e câștigat la o diferență de goluri niciodată egalate în viitoarele campionate și până astăzi, 129-21, iar în echipă apar nume precum Farmati sau Coco Dumitrescu, nume care vor marca istoria clubului.
Urmează îndepărtarea baronului, trecerea UTA-ei (Flamura Roșie, botezată) în regim comunist, iar după câștigarea a încă două titluri și Cupe ale României, intrarea într-o perioadă de obscuritate din care iese la sfârșitul anilor ’60, atunci când o nouă generație de jucători de excepție, în frunte cu arădenii Domide și Brosovszky, condusă de Coco Dumitrescu, impune UTA inclusiv pe plan european.
De atunci, istoria este mai puțin glorioasă, echipa de astăzi oferind însă, chiar dacă pandemia încurcă socotelile, șansa revenirii UTA-ei acolo unde îi este locul: printre gloriile fotbalului românesc.
Credeți în asta, ar schimba ceva?
Comentariile portalului
Trăind în cercul vostru strâmt norocul vă petrece.. ..
Istoria se repetă pentrucă "omul" a uitat să își schimbe locul de muncă. Ulciorul mergând la izvor.....se sparge într-o zi!!
Capacele de canalizare trebuie să fie la nivelul pavajului pt. a se putea iesi gazele. Ce fel de meseriași montează pavelele dacă nu știu să decupeze după un banal (...)