Pola Zilei: Ce părere aveți mai nou de politică?





Întrebarea este mai generală așa, având în vedere ce se întâmplă în aceste zile în jurul nostru. Nu ne referim neapărat la alegerile prezidențiale, ci la multe altele care ne deranjează dacă le luăm prea în serios. Sau prea în neserios, depinde de întâmplare.
Oricum, campania s-a terminat, mai este puțin să aflăm și rezultatul, până atunci, ne-am zis noi în liniștea noastră, ia să vedem cum s-a modificat percepția generală. Despre multe, dar înainte de toate despre societatea prinsă în vârtejul politicii.
Doar așa, ca să ne dăm deștepți, menționăm aici că termenul de politică în majoritatea limbilor vine – ca în foarte multe alte cazuri – din greaca veche, acolo unde avea un sens care poate fi tradus prin comunitate. Mai precis oraș sau citadelă, având în vedere spațiul împrejmuit pentru apărare în care trăiau primele comunități organizate.
Cert este că de aici ne-a rămas acest sens de comunitate umană organizată, politicienii moderni fiind cei chemați, în acest sens, să se ocupe de comunitate și de organizarea ei.
Am spus toate acestea mai mult pentru a ne reaminti că, cel puțin în aceste democrații incipiente a cetăților-state grecești, politicianul era un fel de gospodar al comunității. Ales, desigur, de cei pe care urma să-i administreze. Să-i gospodărească…
În consecință, întrebarea noastră vizează evoluția termenului și a situației. Oare este vorba în continuare de asta?
Comentariile portalului
A venit răsplata pentru campania făcută lui dricușor. Asta în caz că mai avea cineva dubii că ambii sunt oamenii serviciilor, deși unii aberau că e " (...)
Descinderi.
UDMR = partid proeuropean, valori europene etc. Nu mai corespunde acum cu descrierea ?