vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Pola Zilei: Ce părere aveți despre desființarea Pieței Mari?

  de E. Nola | 19 martie 2022, 9:00 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

  13

  Chestiunea este veche și prezintă umflături, ca să cităm din clasici.
  S-a hotărât încă în timpul când în fotoliul pe care acuma îl ocupă Bibarț între două ronduri de seară era ocupat de cel care mai nou navetează între Bruxelles și București.
  Ideea nu se știe care a fost exact, noi bănuim niște considerente care nu au multă treabă cu înfrumusețarea orașului, în fond oriunde în lume există o piață centrală agro-alimentară. Desigur, pusă la punct și aranjată după toate regulile. Sunt orașe în lumea largă în care piața, care de fapt este o hală cu valoare arhitecturală, chiar artistică, reprezintă inclusiv atracție turistică. Cert este că a noastră Piață Mare în scurt timp va fi desființată, în locul său nu va fi pus nimic de fapt, din moment ce parcarea subterană a căzut.
  În paranteză doar, nici măcar cu parcarea subterană nu era vreo problemă, nu deranja piața, dimpotrivă.
  Așadar, în scurt timp cei care s-au obișnuit să își cumpere cele necesare, în frunte cu pătrunjelul, acolo, trebuie să se reorienteze spre alte locuri dacă nu vor să se ducă până la Obor pentru o legătură de zarzavaturi proaspete.
  Ce părere aveți?

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Sondaj: Ce părere aveți despre desființarea Pieței Mari?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunt întru totul de acord cu dl. Notaros „Sunt orașe în lumea largă în care piața, care de fapt este o hală cu valoare arhitecturală, chiar artistică, reprezintă inclusiv atracție turistică.”. Să dau un exemplu, dintr-un oraș ce-l cunosc cât de cât, bine, fiindcă am locuit mai bine de un an în el și l-am cutreerat de-a lungul și latul cu autotalpa și am să vă rog să accesați lincul de mai jos. Cine a fost la Budapesta (în principiu în Pesta/City) la capătul sudic al renumitei Vaci ut(o stradă plina de buticuri … ce mai ales în perioada estivală și de sărbătorile de iarnă mișună de turiști din TOATĂ LUMEA) există o Piață ce se numește Nagy Vasarcsornok. Dacă ați fost la Budapesta și nu ați văzut-o, atunci data următoare vă recomand sincer să o vizitați. O să rămâneți uimiți.
   .
   https://www.google.ro/maps/place/Central+Market+Hall/@47.4870848,19.0571916,17z/data=!4m5!3m4!1s0x4741dc4fe2b1c2f7:0xa08c351e7bba2ecc!8m2!3d47.4870848!4d19.058493?hl=en
   .
   Țărănoii ce av venit în gumari (la Cioca-Boca, Bibi și falca mă refer … și alții ca ei) la Arad să ne conducă din fotoliul primăriei, sunt obișnuiți să meargă la târguri organizate în praf și noroi, unde miroase a bălegar, mici ieftini și „țuică” puturoasă, contrafăcută, … deci conceptul de Piață Centrală Agroalimentară, pentru ei este cu totul necunoscut. În asemenea așezăminte de cultură(mă refer la cea culinară) și identitate locală, nu găsești costume scumpe de la Armani și Boss, sau ceasuri de zeci, sau sute de mii de euro, așa că pentru aceste triste figuri ale comunității noastre, o investiție în așa ceva nu este interesantă. INCOMPETENȚI ÎN TOATE … în afară de cea a bussinesul cu furatul și mințitul, corupți, niște mafioți, cum ar putea Ei să priceapă valoarea unui asemenea punct de tradiție a Aradului. Așa că în loc să facă ceva ce să rămână pentru viitor și să revitalizeze o zonă de tradiție a orașului vechi, strică și ce există (ceva ce sigur nu este nimic de păstrat) și astfel aruncă în arhiva prăfuită a orașului, unul din punctele ce fac parte din memoria comună, doar a celor ce acum au părul argintiu. Iar cu aceștia din urmă se duc și ultimii povestitori ai unor vremuri ce defineau ce însemna să fi arădean. Trist!
   .
   Deci singurul lucru ce mi-a rămas este să-i huidui. Huooooooooooooo … javrelor, dăunători ce ar trebui eradicați de o firmă de deratizare. Huo! … ca și putin, nici voi nu vă mai faceți bine și oricât ați fura, tot nu vă ajunge. HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. De ce sa mergi la Obor când ai piața la 5 minute de vechea piață?
   Cu gândirea asta comunistă orașul ăsta nu va progresa niciodată! În Timișoara s-a realizat ceva frumos, zonă pietonală, știți bine ca Aradul stă prost la capitolul ăsta, la spatii largi. Era momentul sa avem asa ceva și în Arad.
   Vă place zona Unirii din tm? Sau zona centrala din Oradea?
   Din păcate la Arad e spațiul mic, acolo sunt și „rușii” cu piața lor, aia nu vor fi mutați din câte știu.

   --4 voturi
   +1
   -1
   • Când ești repetent la istorie în mod general și la istoria orașului în care trăiești în mod special, califici chestiunile de patrimoniu și pe cei ce le apăra ca retrograzi cu gândire „comunistă”. Se vede că înveți doar aiureli și folosești expresii însușite pe FB. Dacă să păstrezi ce face parte din identitatea unei zone ce odată era plină de viață, oamenii locului, o locație unde renumitele șvăboaice umpleau tejghelele cu tone de zarzavaturi proaspete locale (nu din spania și turcia) … da, atunci sunt un retrograd. Dar am să te întreb, unde se duc majoritatea turiștilor ce vizitează orașele europei? … zona veche a orașelor este prima zona căutată peste tot. Nimeni, din cei cu educație, nu se duc să viziteze outleturi și Mall-uri, doar esticii, inclusivi românii, … să-și cumpere cârpe, parfumuri și obiecte de lux, că dacă nu au cu ce se lauda când se întorc, nu se simt bine.
    .
    Progres nu înseamnă să dărâmi tot ce e vechi și să construiești nou ca în … Dubai. Asfaltări ca vai de ele și zone pietonale în valuri, de ți se face rău de mare, cu șanse mari să te impiedici pe teren drept, de nu umbli cu ochii în fața picioarelor, nu înseamnă progres, ci exact invers. Cu siguranță … și asta ți-o vor spune toți arhitecții de au făcut facultatea pe bune.

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. Piata aia de care zici tu din Budapesta e o hala care arata relativ ok dar comparativ cu restul zonelor pietonale e oribila si zona si piata, Aradul are nevoie de zone pietonale, piata atrage tiganie cersetori si tarani ceea ce atrag pietele si tigari vandute la negru

   --5 voturi
   +1
   -1
  4. Închiderea pieței mari e ultimul pas in inchiderea unei zone economice din care facea parte si strada Metianu. Majoritatea micilor afaceri de pe aceasta stradă, au fost inchise, dintr-o stradă care pe vremuri era aglomerată până și duminica la orele amiezii, astăzi a ajuns ca duminica dimineața această stradă, Metianu, sa fie pustie!
   Și voi vreți turiști in zonă!? Ce dracu sa viziteze!?
   Voi știți de cati turiști reali e vizitată Romania anual?
   Lăsați turiștii, treziți-va la realitate, in Arad sunt mai multe lebede pe baltaMaltaret de câți turisti viziteaza Aradul.

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.