marþi, 1 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Pola Zilei: Vine vara, ce facem cu zgomotoasele terase?

    de E. Nola | 29 martie 2025, 9:59 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

    17

    Problema, cum se spunea odată, este gravă și prezintă umflături.

    Chiar dacă pare fără importanță în avalanșa de evenimente scandaloase și dramatice care ne înconjoară, indiferent de unde pornesc. La București e campanie, la Washington e tot așa, nemaivorbind de Moscova, acolo unde nu se schimbă nimic. Sau dacă da, rămâne tot cum au stabilit.

    Ei, în aceste circumstanțe – fără să mai vorbim de dezastrele naturale, vezi cutremurul de la Myanmar – problema Consiliului Local de la Arad – așa cum s-a văzut asta la o ședință din săptămâna care se termină – privind terasele zgomotoase care deranjează locatarii din jur chiar pare un mizilic. Cel puțin pentru cei care nu locuiesc în asemenea condiții, în zone, numite și pietonale, unde terasele sunt una lângă alta, iar unele găzduiesc tot felul de concerte, formații, happeninguri până seara târziu și care nu îi lasă pe cei din locuințele apropiate să se dedice somnului binefăcător.

    Problema e veche și complexă, unii zic că locatarii exagerează, alții, dimpotrivă, vor să interzică orice manifestare după o oră de seară și mai ales în zonele intens locuite.

    Noi, fiind influențați de cititorii noștri mult mai înțelegători decât cititorii lor, nu știm deocamdată ce să zicem, mai precis zicem și noi așa, întrebându-vă, în prag de sezon estival, ce ziceți, ce este mai important: să te odihnești bine noaptea sau să te distrezi și mai bine tot atunci. Și dacă da, ce soluții vedeți, cum s-ar putea rezolva situația astfel încât varza să nu se termine, dar nici capra să nu rămână flămândă?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Vine vara, ce facem cu zgomotoasele terase?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Stimata doamna Raluca Medeleanu, nu stiu cum este prin „Timisoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Brasov, Bucuresti, etc.”, dar este clar ca primariile respective incalca legea. Eu propun ca sub fereastra domului Calin Bibart, Adrian Toma, Gheorghe Falca, si sub ferestrele celor ce doresc sa se distreze toata noaptea sa se deschida terase, sunt convins ca imediat s-ar invoca LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicată*)pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice si s-ar solicita desfintarea teraselor si respectarea LEGII. Pentru ca nu-i asa doamna Raluca Medeleanu in primul rand trebuie sa respectam legea si drepturile (orele de liniste ) conferite de lege, nimeni nu ne da dreptul sa „impartim ” legea (dreptatea) dupa ‘interese” si nimeni nu poate fi deposedat de dreptul sau si al familiei sale in favoarea unora care incalcand legea (ei si autoritatile) doresc nu o zi nu doua ci in permanenta sa terorizeze cetatenii care datorita zgomotului nu se pot odihnii. Din pacate Romania este in situatia economica si sociala de azi pentru ca unii au considerat ca tara poate fi condusa si pe langa lege incalcand drepturile cetatenesti ! Doamna Raluca Medeleanu va rog sa ma luminati si sa-mi indicati legea care prevede ca pe „strazile pietonale” nu trebuie respectata LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicată*)pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Am o rugaminte nu apelati la HCLM-uri cum fac domnii Calin Bibart si Adrian Toma, dumnealor ori incearca sa ne fraiereasca ori sunt analfabeti in ceea ce priveste legislatia. Ca si in societate s-au in natura exista o ierahie si in ceea ce priveste LEGISLATIA care si ea este supusa unei ierahii, mai simplu un primar, prefect, consiliu local, sef de politie locala, etc nu pot modifica prevederi ale unei legi emise de parlament, guvern, ministere, etc de aceea recomand tuturor celor mentionati anterior sa respecte LEGE nr. 24 din 27 martie 2000 (**republicată**)privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, trebuie citita si inteleasa de la primul pana la ultimul articol.
      Stimata doamna Raluca Medeleanu va rog ca in continuare in loc sa va intrebati cum se procedeaza in alte localitati sa va intrebati daca se procedeaza CONFORM LEGII !
      Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi comenatriul, sper sa va alaturati mie pentru a promova respectarea LEGII si nu obscure interese locale !

      +16 voturi
      +1
      -1
    2. Imi permit un scurt comentariu, ...

      … din propria experienta. Am mancat la multe terase in zone pietonale din multe orase occidentale, dar nu aveau muzica sau o aveau in surdina.Lumea, in cele mai multe cazuri, vorbea normal, unii chiar mai soptit. „Zumzetul” vocilor, ici colo cate un ras, „clinchetul” paharelor, „troncaneala”veselei si tacamurilor era suficienta; Mergi acolo sa socializezi, sa discuti, sa savurezi o mancare buna si o bautura.Cred ca rezolvarea este educatia si cei sapte ani de acasa; in rest, nu prea mai ai ce face.Un week-end frumos tuturor.

      +25 voturi
      +1
      -1
    3. Imi permit uncomentariu, eti dreptate, acolo unde vrem sa ajungem, intr-o lume civilizata respectul intre cetateni este obisnuita. Aceasta „obisnuinta” nu este sustinuta doar de civilizatie ea este sustinuta de LEGE si de aplicarea ei . Am lucrat pentru un minister al Romaniei trei ani in strainatate, la intrebarea mea cu privire la civilizatie (aruncat de tigari pe trotuar, urlete in miez de noapte, etc) raspunsul m-a surprins, in foarte putine cazuri raspunsul a fost: „suntem civilizati” si in majoritatea cazurilor raspunsul a fost: „riscam sa fim amendati pentru ca la noi (adica la ei) politia nu sta la discutii cu cei care nu repecta legile ” . Acest argument il poate confirma oricine, priviti cum se comporta unii in Romania si cum li se schimba comportamentul dupa ce au parasit Romania ! Oare de ce ? Pentru ca la noi primaria incalca legea, politia incalca legea., justitia incalaca legea, etc , aplicarea legii este si ea selectiva una este aplicarea legii fata de cetateni (sau „plebe” cum i se spune mai nou) si alta este aplicarea legii pentru oligarhia politica si slujitorii sai !

      +14 voturi
      +1
      -1
    4. E.Nola, cu permisiunea dumneavoastra as sugera doua intrebari pentru sondajul dumneavoastra :
      1_ Doriti respectarea legii sau preferati legea bunului plac?
      2_Ati fi de acord ca primaria Arad sa aprobe functionare unei terase sub geamurile dumneavoastar ?
      A doua intrebare este adresata cetatenilor care considera ca functionarea teraselor in miez de noapte sub geamurile cetatenilor este o „pseudoproblema” !

      +15 voturi
      +1
      -1
    5. Din păcate unde se putea sta liniștit la terase adică pe strand a avut grije marele constructor să îl distrugă .
      Cum dracu prin ani 90 până prin 2006 când a venit distrugătorul de Arad nu s-a plâns prea multă lume de zgomot la terase și era Aradul foarte animat nu ca și acum pustietatea unui sat .
      De când cu pandemia asta s-a stricat lumea la cap nu mai socializează, toți sunt doar sensibili .

      +4 voturi
      +1
      -1
    6. Antecomentatorii au dreptate: legea trebuie respectată și nu poate fi eludată prin HCL-uri. Semnăturile pentru astfel de inițiative sunt obținute prin promisiuni vagi – „haideți, vă rog frumos, va fi minunat, extraordinar…” – dar, odată ce obțin ce vor, cei implicați uită de angajamentele făcute. Ori nu le cer clienților să fie mai puțin zgomotoși, de teamă să nu-i piardă. Dar, ghici ce? Dacă nicio terasă nu ar accepta clienți gălăgioși, aceștia ar avea doar două opțiuni: fie se conformează, fie își caută „jungla” în altă parte.

      Mai mult, semnăturile sunt obținute doar de la locatarii imobilului respectiv, nu de la vecinii de vis-a-vis sau de la proprietarii caselor adiacente. Iar oamenii se mai mută, mai vând, piața imobiliară din Arad este în plină mișcare.

      Un gând de luat în considerare: ne place să credem că centrul orașului nostru este valoros, că are clădiri de patrimoniu impresionante. Poate așa este, poate nu, dar ne place să credem asta. Ne-ar plăcea să vedem aceste imobile locuite, însă realitatea de pe traseul Teatru – Podgoria spune altceva: scandaluri, zgomote de motoare, mizerie. Pe timp de vară, noapte de noapte, avem motocicliști și șoferi ce transformă bulevardul într-o pistă de curse. Vara vine de regulă cu și mai multe probleme: accidente nocturne la intersecțiile I.C. Brătianu – Revoluției sau Crișan – Revoluției.

      Oamenii care și-ar permite să cumpere apartamente în Aradul istoric, cu care ne mândrim, sunt cei care muncesc pentru a-și permite acest lux. Iar pentru a munci eficient, au nevoie de odihnă. Dacă nu li se oferă un context adecvat pentru asta, aceste locuințe vor rămâne goale – așa cum Pro Urbe observa într-un articol acum doi ani.

      Asta este realitatea. Fie că ne place sau nu, oamenii au nevoie de somn și de condiții decente pentru a trăi în Arad. Gălăgia de la terase este doar un factor de stres în plus, alături de multe altele. Cu siguranță, petenții s-au plâns nu doar de acest zgomot, ci și de traficul nocturn și restul problemelor care fac traiul urban din ce în ce mai dificil.

      +9 voturi
      +1
      -1
    7. Pensionarii ăștia de pe Centru să facă bine să se mute la țară sau în Gai, că și din cauza lor s-a închis Ștrandul, puținele cluburi de pe centru. Am rămas un sat pentru pensionari și pocăiți. În toate orașele din jurul nostru există viață de noapte, terase, cluburi, concerte, în toate orașele europene mai de Doamne ajută ai ce să faci după ora 22:00, numai voi, pensionari ipocriți, pentru 4-5 adormiți să sufere un întreg oraș. Haideți să facem un referendum….cine vrea azil și cine vrea oraș viu? Că veniți voi cu legile dracului….bine că în TM, CJ și Oradea, București, Craiova, Brasov samd nu se cramponează tot orașul de 4-5 ***, dar la noi hai să închidem tot și să vă lăsăm să dormiți.

      --7 voturi
      +1
      -1
    8. Fotografia din imagine nu este actuală, ea a fost făcută când terasele erau terase, iar nu țigănia care este acum.

      Voi, cei care comentați aiurea, în necunoștință de cauză, doar ca să vă aflați în treabă, ia, mutați-vă în locul celor care locuiesc în zonă, ca să vedeți cum este! Că este ușor să dai din gură, atunci când nu te deranjează nimeni.

      Iar întrebările ce alcătuiesc chestionarul sunt enunțate tendențios, tocmai pentru a obține o anumită reacție a cititorilor. Acolo trebuie să alegem între respectarea legii (eh, vax, ce plictisitor, nu-i așa?) și nevoia de distracție (op, da, asta da! dă-o încolo de lege și pe ăia, deranjații!).

      Prin faptul că produc zgomot, prin muzica dată prea tare, terasele încalcă legea, atât legea privind ordinea publică, cât și hotărârea de consiliu local, care interzice muzica difuzată prin mijloace de amplificare.

      Nu mai reacționați emoțional la întrebările de cacao din chestionar, ci gândiți cu creierul!
      Unele persoane care lucrează în presă sunt aservite politic, sunt preșul unor grupuri de interese care au protecție politică și manipulează cititorii cu întrebări care canalizează emoția și reacție spre răspunsul scontat de persoanele interesate.

      Cei care îi atacă pocăiți, să se abțină.

      +3 voturi
      +1
      -1
    9. Băi, să vedeți ce-i pe ,,feisbuc”, gloata dă suveranisti n-au nici un pic de respect pt. dreptul celorlalți, nu le pasă că cei din zonele cu terase au nevoie de liniște iar autoritățile nu splica legea, sproape majoritatea ii sfătuiesc pe cei deranjați să se mute la țară.
      Ăștia cu exemple din afară, știu cât sunt de drastice normele din țările respective? Probabil habar n-au, că altfel nu și-ar expune public prostia.
      Apropo, tocmai s-a modificat legea iar amenda minimă pt. perturbarea liniștii publice a crescut la 6000 de lei!

      +3 voturi
      +1
      -1
    10. La comentarii scrie că „Functionarea oricarui local se aproba prin semnatura prealabila a tuturor vecinilor. Nu se poate deschide niciun local fara aceste semnaturi obtinute inca de la inceput.”

      Da, așa prevede legea. Atunci, de ce terasa Mantua de pe str 1 Decembrie 1918 funcționează FĂRĂ acordul tuturor vecinilor? Cine credeți că a permis și continuă să permită asta?

      Ultima întrebare sau chestiune abordată în chestionar este formulată rău-voitor, problema teraselor zgomotoase NU este o pseudoproblemă, ci o problemă reală, care distruge viețile private ale locuitorilor din zonă, care nu sunt numai pensionari, ci și copii mici, părinți tineri care muncesc și oameni de diverse alte vârste, care muncesc. Cu toții au dreptul să își deschidă ferestele, cu toții au dreptul la odihnă după o săptămână de muncă. Panourile de izolare fonică au destinație industrială, centrul orașului nu trebuie să bubuie! Trebuie ca oamenii să se baricadeze în case?

      Terasele nu înseamnă circ, așa cum este astăzi!

      +3 voturi
      +1
      -1
    11. No, dragi arădeni care comentați despre terase… Vă provoc sa comentați și despre zona UTA-ei, unde la fiecare meci e nebunie totală. Acolo nu comentăm, așa-i? Să urle 5000 de oameni și pe stadion și pe stradă e ok, dar nu în centru! Saaau, o întrebare, daca nu vă place zgomotul, ce căutați la Zilele Aradului, și in zgomot și in aglomerație, după ora 10? Lupii moraliști care vor liniște, nu au habar ce înseamnă o urbe Europeană. O vor… Dar când ne apropiem lejeer de un oraș puțin mai viu, comentăm.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.