joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pola Zilei: Ce au descoperit excavatoarele sub Piața Catedralei?

    de E. Nola | 1 aprilie 2023, 9:18 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

    6

    Desigur, atunci când te pui pe săpat, te poți aștepta să dai în măruntaiele pământului de ceva ascuns și neștiut.

    Cu atât mai mult când faci asta în centru orașului, chiar dacă este vorba de Arad, așa că nu ne-a surprins deloc știrea cum că excavatoarele de la Tehnodomus au dat de ceva de nu le-a venit să creadă ochilor, tot săpând în Piața Catedralei.

    •  Citește și: În urma verificărilor, specialiștii estimează că structurile găsite în subsolul Pieței Catedralei sunt din „perioada austriacă”

    Normal, în câteva zile – mai exact ieri -, la fața locului s-a prezentat vicele Lazăr Faur, în fruntea unei echipe de specialiști să vadă despre ce este vorba. Nu, nu a fost descoperită căciula lui Buerebista, nici măcar tronul înroșit a lui Gheorghe Doja, de fapt încă nu se știe exact de ce au dat excavatoarele, la prima impresie ar fi vorba de oareșce canale din „timpurile austriece”, cum au formulat specialiștii.

    Drept urmare zona a fost izolată și pusă la dispoziția acestor specialiști, să vadă exact despre ce este vorba, în timp ce excavatoarele Tehnodomus își pot continua în altă parte munca lor plină de neprevăzut.

    Totul este acolo neprevăzut, în fond s-ar putea ca ei să nici nu fie în Piața Catedralei, ci în Piața Mare sau chiar în Piața Regelui Mihai.

    Putem doar spera că în cele din urmă vom afla și asta, chiar dacă nu vom putea parca în piață, având în vedere că nici garaj subteran, nici aerian nu se prevede acolo. Eventual ne vom putea pune lângă țâșnitoare sau statuia Regelui, meditând la ale vieții valuri.

    Până atunci să vedem totuși ce se poate ascunde acolo de nici Lazăr Faur, doctor în filozofie, n-are habar?

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Ce au descoperit excavatoarele sub Piața Catedralei?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Buna ziua, locuind in anii 1970 in Piata Mare pe atunci Piata Filimon Sarbu la nr. 7 am descoperit o groapa in curte ( s-a surpat cam 2 mp din curte) Uitindu-ma inaintru cu lanterna , ca tata nu m-a lasat sa cobor in groapa, aveam 14 ani) am vazut niste tuneluri construite din caramida sub forma de bolti. Oamenii de atunci spuneau ca ar fi niste tuneluri care ar duce pe sub Mures pina in cetate si s-au facut pentru aprovizionarea cetatii cu alimente in caz de asediu. Tata nu s-a complicat pe atunci si a astupat groapa cu ciment. Poate ajuta pe cineva aceasta amintire. Nu m-as mira sa mai gaseasca prin piata astfel de canale.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Da, există această tradiție, respectiv presupunere că orașul era legat de cetate prin tuneluri.
        Deocamdată nu a fost verificată, ar fi și greu și este relativ puțin probabil, având în vedere că e un fort militar, nu o cetate în sens clasic, ca parte a orașului. Asta în schimb nu exclude existența unor tuneluri sub orașul construit de fapt lângă fort. Chiar și pentru ca locuitorii să se poată retrage în caz de atac din fort, așa cum s-a întâmplat în 1848-49, când orașul a fost bombardat din cetate, în oraș fiind trupe revoluționare care încercau să cucerească fortul.

        +5 voturi
        +1
        -1
    2. Scuze .
      Abia acum am vazut articolul (mai jos), din 31 Martie, că s-au găsit „pe bune” niste structuri, în săpăturile din Piata Catedralei….
      Crezusem ca e o glumă de 1 Aprilie, pe baza mitului cu tunelurile pe sub Mureș, care leagă Cetatea de oraș. 😁

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Buna ziua,
      Aceste cai de comunicare exista, toti arhitectii din acest oras au dat de ele, adica toti stiu dar de ele dar nu se face nimic, cauza ar fi ca apoi se cere descărcare de sarcina arheologica, care sar face pe banii proprietarului si ar intarzia lucrarile, astfel se pierd niste sute de mii de euro, ceea ce ar incurca firmele de proiectori cu renume din ARAD, astfel distrugem orice urma de Isotrie , o facem mistica si gata. Dupa cum toti stiu, un un astfel tunel trece pe sub, chiar in subsolul „Casa a lui Ceausescu” de pe strada Horia, pe strada Eminescu dupa intersectia de la Jelen-Biserica, unul s-a gasit pe sub cladirea de sticla de langa Consiliu Judetean, un tunel a inghitit un tab in Cetatea Arad… toate au fost inchise repede si pe de ascuns, cu un strat gros de beton. Sper ca arheologi din Arad stiu ca daca dau acordul pentru continuare constructiei si acolo sunt valori si e un sit arheologic autentic, vor plati penal, cat de curand. Trebuie sa se termine minciuna asta!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.