joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Poetul arădean Vasile Man s-a stins din viață chiar de Ziua Poeziei…

  de Lucian Dănilă | 22 martie 2022, 4:04 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Vasile Man s-a născut la Târgu Mureș în urmă cu aproape 86 de ani, la data de 25 aprilie 1936. A studiat teologia la Sibiu, apoi filologia la Timișoara, fiind apoi un respectat profesor de limba română la Arad, oraș în care avea să-și petreacă cea mai mare parte a vieții alături de soția sa, învățătoarea Iuliana Man, plecată și ea dintre noi în urmă cu câțiva ani.

  Tatăl a doi copii, Călin și Honoriu Man, alături de limba română a predat și limba latină, dar pentru mulți dintre concitadini, profesorul Vasile Man a fost mai cunoscut ca scriitorul Vasile Man, sau poetul Vasile Man.

  A îndrăgit cărțile, iar viața sa a fost strâns legată de ele. A citit și a scris în întreaga lui viață. A iubit poezia și cele mai multe dintre cărțile scrise de el sunt în versuri. Simbolic, poetul Vasile man s-a stins din viață ieri, tocmai de Ziua Poeziei…

  A debutat cu prima poezie în 1969, la vârsta de 33 de ani, în revista „Forum” a studenţilor Universității din Timișoara. Prima carte i-a apărut la vârsta de 45 de ani, în 1981, la Editura „Relief Românesc”, o carte în versuri intitulată „În preajma ta”. Au urmat apoi trei decenii foarte prolifici, cu mai bine de 20 de volume în versuri și în proză, și cu multe premii și distincții.

  Din 2005 a fost redactor-șef și fondator al revistei „Studii de Ştiinţă şi Cultură” (click aici), în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, iar în ultimii ani ai vieții a coordonat împreună cu dr. Viviana Milivoievici „Colocviul internațional Europa: centru și margine, cooperare culturală transfrontalieră”.

  Înmormântarea va avea loc joi de la ora 14, la capela cimitirului ortodox din cartierul Sânnicolau Mic.

  În această seară, de la ora 17, are loc slujba de priveghere.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.