vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Podul de la Trei insule este, momentan, aproximativ circulabil, dar în continuare… „să vedem” (citat la fel de aproximativ de la Primărie) | Foto

    de Tomck@t, Mihai Todoca | 26 iunie 2020, 3:21 PM | Strada | Topic special

    0

    (foto: Mihai Todoca)

    Podul de pontoane de la Trei insule s-a rupt ieri seara în două… și nu e prima dată. „Insularii” au pus mână de la mână și au rezolvat situația. Din nou, nu e prima oară. După ce podul a fost securizat cât de cât, la fața locului a apărut un echipaj ISU și câțiva reprezentanți ai Primăriei. Exceptând pompierii ISU, care au mai ajutat în trecut localnicii în a repara podul, cei din urmă au venit cu promisiuni că se va rezolva. La fel: nu e prima oară.

    „Promisiunile tot așa merg în continuare, că o să fie, că o să facem, că o să dregem. Ne-au spus că lucrarea e pe rol, în studiu de fezabilitate (n. red. – da, din 2018), bani sunt, dar firma care a câștigat licitația nu mai răspunde. Acum iarăși se va face o licitație cu o altă firmă, deci mai durează un an, după aia, dacă câștigă firma… un an și jumate sigur va dura. Studiul de fezabilitate mai durează încă șase luni. Nu știu ce tot studiază și discută problema asta”, ne-a spus președintele Asociației Insula Mureș, Tiberiu Kapitany.

    Firma la care face referire Tiberiu Kapitany se numește S.C. Professional Acquisitions Consulting Company S.R.L. (din București). Aceasta a acceptat oferta în luna noiembrie 2019, dar n-a mai semnat contractul, după cum aflăm de la Primăria Municipiului Arad (vezi mai jos).

    E o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare, oamenii își riscă viața trecând acest pod, iar varianta ocolirii prin Zădăreni nu e o opțiune prea bună, mai ales pentru cei care n-au mașini. În plus, iată cum arată și acel drum:

    105658996 3015047691864556 3647052205267273960 o

    „S-au lăudat că au făcut drumul de la Trei insule dinspre Zădăreni și un semi-podeț în partea inundabilă. Cam așa arată! Acum localnicii cum ar trebui să treacă, având în vedere că și podul este într-o stare continuă de degradare?”, se întreabă o altă localnică, care a postat imaginea de mai sus pe Facebook.

    Nu e loc de soluții temporare.

    În 2018 s-a vehiculat opțiunea de a folosi podul galben de pontoane de la Ștrandul Neptun, rămas pe albia Mureșului, dar de curând s-a decis ca acesta să fie depozitat la rampa Recons.

    „Ce soluție temporară? Așa cum au spulberat podul crengile și butucii care pluteau pe Mureș, așa îl va duce și pe ăla. Tot așa se va rupe și acela. Încă e și mai proastă opțiune, pentru că ăla nu a fost făcut pentru noi, ci pentru ștrand. Toamna se trăgea la mal, primăvara se punea înapoi. Noi nu putem face chestia asta. Pontoanele sunt unul lângă altul, deci dacă s-ar pune podul vechi de la ștrand, e nevoie de modificări. Nu știu ce firmă s-ar ocupa… Noi am face și pe banii noștri. Să ne facă un deviz, să ne spună cât ne-ar costa să modifice podul de la ștrand și să-l pună aici. Ar fi o muncă titanică, dar tot temporară. Mă gândesc că dacă ar face asta, atunci ar și uita de noi din nou. Ar trebui un pod suspendat. Nu ca și pasarela de la ștrand, nu trebuie ceva atât de exagerat. Dar domnul Bibarț a spus că nu dă voie la un pod suspendat pietonal de doi metri lățime, e obligatoriu să se facă de trei metri și jumătate, în caz că trebuie să treacă și Salvarea sau o mașină mai mică de pompieri. Astea sunt planurile despre care se discută de ani de zile”, ne-a mai spus Tiberiu Kapitany.

    De altfel, o bucată din fostul pod de pontoane de la ștrand a ajuns deja la Trei Insule, dar nu a adus-o nimeni la ordinul Primăriei, a luat-o apa Mureșului și momentan se află lângă podul șubred al insularilor, pe mal.

    Am contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad pentru o poziție oficială despre acest subiect, respectiv detalii despre stadiul demersurilor.

    Redăm, în rândurile de mai jos, răspunsul integral:

    „Urmare a referatului de necesitate nr. 84694/01.11.2019, întocmit de Serviciul Investiții  din cadrul Direcţiei Tehnice, s-a întocmit nota justificativă nr. 87057 din data de 11.11.2019, prin care s-a aprobat achiziţionarea Serviciilor de întocmire „SF-Amenajare pod pietonal acces la Insula Mureș”, prin achiziţie directă.  Autoritatea contractantă a consultat, conform Legii 98/2016, catalogul electronic (în SICAP). În urma acestei consultări s-a constatat faptul că au fost identificate servicii care să satisfacă necesitatea autorităţii contractante la SC SISTEMATIC PROIECT SRL, drept pentru care, în data de 15.11.2019 a fost inițiat dialog cu acest operator atașându-i-se și tema de proiectare nr. 85221/04.11.2019, oferindu-i-se suma de 33613,44 lei fără TVA, care reprezintă valoarea estimată a achiziției. Termenul limită de acceptare a fost data de 20.11.2019. Acest operator nu a acceptat în termenul stabilit oferta autorității contractante.

    În data de 11.11.2019 s-a publicat, în SICAP, Anunţul de publicitate nr. ADV1116251, la care s-a atașat și tema de proiectare nr. 85221/04.11.2019. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 15.11.2019, ora 14:47.

    Ca urmare a anunţului de publicitate a fost depusă o ofertă de către SC PROFESSIONAL ACQUISITIONS CONSULTING COMPANY SRL, pe e-mail  cu nr. 88647/18.11.2019 care conţine oferta tehnică care este conformă cerinţelor temei de proiectare şi oferta financiară de 27.000 lei fără TVA. Societatea nu este plătitoare de TVA. Ofertantul a depus şi certificat constatator nr. 517888/15.09.2019 și copie simplă după certificatul de înregistrare. Deoarece oferta financiară nu a fost prezentată detaliat, iar în propunerea tehnică prezentată de către ofertant, la art. 3.4 din Modul de organizare în vederea prestării studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiție ce face obiectul prezentei achiziții, acesta a precizat faptul că va realiza și studiile de specialitate, în funcție de clasa de importanță a construcțiilor, după caz, s-a solicitat clarificare cu privire la includerea costurilor necesare realizării studiilor respective, ținând cont de faptul că pentru prestarea serviciilor de elaborare a documentației solicitate de autoritatea contractantă este necesară și realizarea studiului geotehnic, studiului topografic, a studiului hidraulic/hidrologic și a studului de stabilitate a terenului, așa cum se prevede în HG. 907/2016. Termenul de răspuns la solicitarea de clarificare a fost data de 22.11.2019. În data de 22.11.2019, ofertantul a prezentat răspunsul, în care a precizat faptul că în suma ofertată de 27.000 lei fără TVA a inclus și studiile de specialitate: studiul geotehnic, studiul topografic, studiul hidraulic/hidrologic și studiul de stabilitate a terenului.

    Oferta a fost declarată ca fiind admisibilă și s-a atribuit contractul acestui operator economic.  

    S-a întocmit și semnat contractul de către autoritatea contractantă și s-a transmis operatorului economic în vederea semnării și de către acesta. Operatorul economic  SC PROFESSIONAL ACQUISITIONS CONSULTING COMPANY SRL nu a transmis contractul semnat înapoi și nici nu a mai răspuns la telefon și e-mail”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.