luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Manechin Pis la President, Bibi la Trei Insule

    de E. Nola | 27 ianuarie 2025, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    18

    Și în timp ce în lume clocotește, via X, Tesla și alte cele, noua ordine mondială, la noi, aici în Omega Mureșului, e liniște și pace. E chiar plăcut, ar zice cei invitați la chefurile regulate și de pe acum tradiționale ale șefului cel mare sau la rondurile de zi, seară și seara târziu ale omului care nu a văzut vulpea sau vulpile din Grădiște. Sau te pomenești că o fi fost un vulpoi adevărat.

    Ultimul rond a lui Bibi, cel în care întâiul om al orașului a verificat starea lucrărilor de la podul care duce la Trei Insule, s-a desfășurat chiar în ziua în care întâiul om al județului, plus Bruscles, își sărbătorea, de pe acum tradițional, ziua de naștere la President. Poate așa se explică absența omului nr.1 al orașului de la chermeza ținută în onoarea omului nr.1 al județului. Și Bruscles.

    Desigur, explicația este la îndemână chiar dacă motivele pot fi foarte diferite, relațiile dintre primii oameni sunt mereu și peste tot deosebit de încurcate și misterioase, ajunge să ne gândim la noua situație mondială, acolo unde nu știm mai nimic despre ce crede Trump despre Putin și invers, asta să nu mai vorbim de Elon Musk, omul despre care nici nu ai cum să îți formezi o idee cât de cât normală.

    Elon Musk a îndemnat extremiştii de dreapta la lansarea campaniei AfD să fie mândri că sunt germani

    Revenind aici, la Arad, în simplitatea noastră seculară, să remarcăm că Gheorghe Falcă joacă tare, chiar la rupere, în fond, liberal fiind, a optat de mult, împreună cu Ponta, Simion și Georgescu, pentru Trump și oligarhia din spatele acestuia, așa încât chefurile sale din ianuarie de ziua de naștere se potrivesc perfect acestui context. Fără să intrăm în amănunte prea sofisticate – mai nou, ca să ai succes, trebuie să vii cu idei simple de genul Hașdoio nu este apă – ar trebui să înțelegem că a venit, mai precis a revenit peste tot în lume, nu doar în România sau la Arad, vremea noilor îmbogățiți, nimic deosebit, e problema ta intimă și personală dacă nu îți convine.

    Ei, oligarhii, plutocrații – de noii îmbogățiți vorbim – îți oferă o șansă: poți să te bagi, să te pui la dispoziția lor, administrația este în continuă creștere, ți se oferă un loc de muncă fără muncă, dar cu ceva bani dacă îți ții gura. Sau când o deschizi și începi să cânți cântece de petrecere patriotice. Eventual pui like-uri cu nemiluita după postările lor, indiferent despre ce este vorba.

    Și ce dacă ștrandul este o bătaie de joc, iar pescarii se duc cu mașina la baza pasarelei? Nicio problemă, pescuitul este un sport care nu deranjează, la fel și vânătoarea. Normal, în pădure, la Romsilva, acolo unde o primă de pensionare face cât un săru’ mâna la Elon Musk, dar din care poți lua costumația pentru tine și familie pentru cel puțin cinci zile de naștere. Adică, cinci ani n-ai treabă.

    masini mures
    Ianuarie este o lună cu dichis, multă lume se naște în Ianuarie, până și Isus, dacă trecem la stil vechi de socotire a timpului, tot în Ianuarie s-ar naște. Fără să mai vorbim de Geniul Carpaților – da, asta este, Elon Musk a a cam întârziat, noi am inventat personajul său cam de multișor -, de Ceaușescu vorbim, normal, cel care își sărbătorea ziua în 26 Ianuarie. Chiar dacă nu avea eleganța familiei Falcă și se dădea în stambă de fiecare dată, creând momente la care doar Elena avea voie să râdă. Și copiii, desigur.

    Fără să mai vorbim de faptul că Ceaușescu stătea la București, la Bruxelles se ducea doar în vizită, iar de simbolul orașului, numit Menneken Pis, copilașul cela care face pipi în centrul orașului, habar nu avea. Și chiar dacă știa de el, nu dădea doi bani, nu de alta, dar oligarhii, mai ales când ajung la dictatură, nu au umor, râd doar atunci când reușesc să le-o tragă prostănacilor care îi aplaudă și le cântă osanale.

    WhatsApp Image 2025 01 22 at 20.21.05

    De aceea este un pic cam neobișnuit că al nostru de aici, din Arad, este europarlamentar liberal, trăiește și muncește pe bani buni la Bruxelles, orașul simpaticului băiețaș care face pipi. Nu pe noi, așa cum cred cei care îl imită pe Musk, ci așa, de distracție, să se bucure lumea.

    Și chiar dacă în Olanda s-a furat coiful de la Coțofenești, noi mergem înainte, olandezii să își vadă de treburile lor, să nu se dea mari și tari în UE, exact așa cum le-a spus Musk și nemților să nu uite de unde au plecat după ce Hitler și ai lui au luat-o în moacă.

    Mergem mai departe cu cei născuți în ianuarie, schimbăm tonul, trecem la lucruri importante și de valoare, la oameni necunoscuți celor care aplaudă înjurăturile mascate ale oligarhilor.

    elena si nicolae ceausescu

    În ianuarie, cu câteva zile înainte de 20, când făcea 79, a murit David Lynch, autorul multor filme incomparabile, cunoscut pentru cei mulți pentru serialul de televiziune Twin Peaks. Unul dintre primele seriale pe care cei de aici, tocmai scăpați de Ceaușescu și comunism, l-am văzut în timp real, prin anii 1990-91. David Lynch, spre deosebire de cei de care am vorbit până acum, va rămâne în memoria și istoria culturii universale tocmai pentru modul unic și inconfundabil în care a prezentat relațiile dintre oameni, respectiv relațiile de putere care decid modul în care trăiește, gândește și simte o societate.

    Să ne luăm rămas bun de la cel care a inventat pentru noi o lume de neuitat tocmai pentru a ne ajuta să înțelegem lumea în care trăim cu o scurtă scenetă simbol pentru filmografia sa.

    Citește și:

    Pescuitul, mașinile și arădenii

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. "Si chiar daca in Olanda ...

      … s-a furat coiful de la Cotofenesti, noi mergem inainte.” – Oamenii ar trebui totusi sa stie ca nicaieri in lume nu se trimit piesele originale pentru a fi expuse.Se trimit doar copii (replici).Nici o companie de asigurari nu poate asigura originalele care nu pot fi cuantificate in bani, sunt inestimabile.Asadar, piesele originale se afla in tara.Restul este o poveste penibila.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Pare în afara subiectului, dar nu este. Habermas este cel mai mare filozof în viață, are 95 de ani și scrie în continuare. Volumele menționate au apărut în 2019, dar nu s-a oprit, a mai publicat în continuare, i-au mai apărut de atunci două volume, unul de dialog și unul despre politica actuala.

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. ziua lui Falca, un spectacol grotesc, de prost Gust.
      participa doar acolitii si cei pe care ii sustine politic pe functii de conducere fara merite reale. Sunt corios daca au mai participat sefii politiei si ai jandarmeriei.
      il felicit pe Bibart pentru atitudinea avuta de a nu participa la asa ceva,acest pesronaj care se crede faraonul Aradului isi tine ziua cu sute de invitati in mai mukte locatii, dar nu ii este RUSINE??

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. „trebuie să vii cu idei simple de genul Hașdoio nu este apă”

      Ideea de mai sus e parfum pe lângă aberațiile susținute de unii „jurnaliști”, care îi dădeau sus și tare cu legionarii și rușii.

      Intrăm în luna februarie și „dovezile” alea pentru anularea alegerilor nu mai apar, rușii nu au mai venit, legionarii au dispărut, iar toată tărășenia a fost „constituțională și legală”. Asta dacă ne luăm după Lajos.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu trebuie să vă luați după mine: deja si pentru cei apropiați a devenit evident cine este Georgescu. Dincolo de faptul ca este cam limitat si aiurea. Iar daca vă intereseaza de ce apar așa informațiile, va spun eu ca să vă liniștiți: e o luptă tipică între servicii și cei interesați.

        0 voturi
        +1
        -1
    4. @Cetatean
      Domnul Lajos nu e nici Putinist nici Globalist este cum bate vântul.
      Dacă avea niște principii nu se pronunța categoric până azi când a sosit verdictul comisiei de la Veneția care spune clar că CCR a anulat abuziv alegerile.
      Comisia de la Veneția este formată din specialiști nu din politruci ca la CCR.
      Mă așteptam ca domnul Lajos să aibă pretenții mai mari de la democrația românească, având în vedere că a trăit și prin perioada hâdă a comunismului dar puțini oameni își pot reprima resorturile și reflexele interioare încercând să analizeze obiectiv o situație de fapt.
      O să spună că și cei din Comisia de la Veneția sunt Putinisti și verdictele ce vor urma de la Haga și Luxemburg.
      Când ești orbit de persoana Georgescu și nu de faptul ca democrația în sine a fost anulată odată cu alegerile, nu poți avea pretenția că justificarea, unui potențial pericol reprezentat, de posibila alegere a unei persoane într-o funcție legitimeaza orice formă de abuz și restrangere a drepturilor constituționale pentru toți cei care și-au exercitat dreptul la vot.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Mai documentați-vă, mai precis citiți mai cu atenție până ajungeți să judecați un om despre care nu aveți habar. Nu, nu spune ce susțineți DVS, nu condamnă hotărârea CCR. Dimpotrivă, spune că nu e în căderea ei să judece hotărârea CCR. În rest formulează acele criterii care pot duce la anularea unor alegeri. Și care poate surveni doar în cazuri excepționale. Aici în schimb acveți dreptate: Georgescu, în România, nu este un caz excepțional…

        --1 voturi
        +1
        -1
    5. @E.Nola Pentru d-voastră albul nu e alb și negrul nu e negru totul este gri.
      Să fim serioși dacă democrația se îndoaie în funcție de persoane nu mai este democrație.
      Dacă romanii votau o pisică președinte să ziceam că avea dreptul să candideze, statul era obligat să respecte voința poporului, întrucât statul este angajatul poporului.
      Nu să vină o mână de oameni să zică poporul e prost a votat greșit.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Ei, vedeți, cam asta este problema: confundați democrația cu anarhia. Nu, dacă boborul dorea o pisică, boborul era trimis la basmele pentru copii. Mai mult decât atât, este nevoie ca să se introducă diagnosticul psihiatric. Nu poți alege un alienat mintal, e contra firii. Și a legii. Cum am spus: mai studiați, poate reușiți să înțelegeți până la urmă despre ce este vorba. Și nu vă mai luați după toți cei care cred că știu totul. Este un sindrom…

        --1 voturi
        +1
        -1
    6. @E.Nola Eu nu confund nimic d-voastră răstălmăciți ce scriu.
      În democrație poporul are dreptul să o dea de gard asta vă faceți că nu înțelegeți, de aia mecanismele democratice dau varianta poporului prin aleși și legi să pună oameni în funcții dar și să îi dea jos tot democratic.
      În prezent Iohannis este de două ori mai dictator decât Viktor Orban,asta iar nu o să recunoașteți pt că nu sunteți capabil să admiteti că argumentația d-voastră nu are la bază fapte decât vorbe, în engleza există un termen specific îi spune: ,,bias” sau pe românește prejudecată.
      Dacă puneți diagnostice psihiatrice înseamnă că puteați fi medic sau chiar judecător CCR.
      Poate dacă vedeați adevăratul pericol pentru democrație în funcție de peste 10 ani la Cotroceni și nu prezumtivul pericol făceați o analiză metodică pe fapte a lui și unde suntem ca țară care și-a pierdut peste 5 milioane de oameni în urma migrației oamenilor după Revoluție.
      Coreea de Sud a demonstrat că este o democrație funcțională la derapajul dictatorial al președintelui a răspuns cu cătușe, nu a fost nevoie să iasă 200 de mii de oameni în stradă să-și facă datoria, servitorii statului nici să ceară ajutor de la Veneția Strasbourg Luxemburg sau Washington.

      +3 voturi
      +1
      -1
    7. Ruxandra Marcu, psiholog clinician din Sibiu a făcut o analiză a comportamentului lui Călin Georgescu și i-a dat mai multe „diagnostice”. Aceasta consideră că suferă de tulburare delirantă nesistematizată, tulburare de personalitate mixtă și tulburare de personalitate mixtă (psihopatie), paranoidă şi narcisică.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Stimată Ely, ca jurnalist de peste 35 de ani nu trebuie să îmi atrageți atenția. Sunt informat, este o chestie de obligație profesională. De exemplu, în acest caz știu că tot ce citați: publicația, postul TV și ”analistul” sunt efectiv în slujba unui jucător politic. Vorba vine jucător. Eu nu sunt și nu am fost în slujba nimănui. Chiar dacă nu vă convine ce spun, fiți convinsă că e vorba mea, nu a altora pusă în gura mea contra cost. În rest să aveți grijă de DVS, că efectele menipulării se văd mai târziu…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.